‘MyWheels heeft het delen in de genen. Net als Seats2meet.’

0
281
ronald_haverman

Hij veroverde Nederland met de OV-fiets, gaf in Melbourne les over bike-sharing en had bij terugkomst een auto nodig. In plaats van er een te kopen ging hij op zoek naar een mogelijkheid om er een te delen. Zo kwam hij in contact met MyWheels.  Tegenwoordig is hij er een van de twee directeuren en regelmatig te vinden in het ‘meest transparante kantoor van Nederland’, de Seats2meet pop-up store op Hoog Catharijne. Een gesprek met Ronald Haverman.

Autodelen groot maken

Om het geld is het nooit gegaan: “Natuurlijk moet je werken aan een duurzaam businessmodel, want je wil blijven bestaan. Maar ik haal het meeste plezier uit het ontwikkelen van formules die maatschappelijke meerwaarde hebben. Bij de OV-fiets was de missie om de leefbaarheid te vergroten. Minder uitlaatgassen, doordat mensen de auto wat vaker laten staan.”

En auto’s die blijven staan, dat komt vaker voor. Nederland telt zeven miljoen auto’s, die heel vaak stil staan. Dat is kostbaar en niet bepaald duurzaam. Zelf schat hij dat ie maar twee keer per week een auto nodig heeft. ‘Autodelen groot maken, daar gaan we voor. Er zelf iets aan overhouden is heel fijn, maar het gaat er uiteindelijk om dat mensen gemakkelijk en snel een auto bij de hand hebben. Betaalbaar en goed verzekerd. Daarom bouwen we aan een open standaard waardoor ook andere partijen van het platform gebruik kunnen maken. De gebruiker heeft zo meer keuze en voor ons betekent het dat softwarekosten lager worden. Het is raar dat je wel 10 platforms hebt terwijl je ook veel samen kunt doen.”

De open standaarden komen op meer plekken terug: “Samen met het Permanent Future Lab kijken we nu naar het makkelijk open maken van autodeuren zodat je niet steeds sleutelshoeft uit te wissellen. Straks kun je heel makkelijk de auto openen, gewoon met je Smartphone, op basis van open standaarden.

Nieuwe verbindingen

Samen doen is verweven in het denken en doen van MyWheels. ‘We zijn ontzettend blij om Proudly Connected te zijn met Seats2meet. Zij zochten naar mogelijkheden op de pop-up store dagelijks open te houden en daar wilden wij graag aan bijdragen. Seats2meet gelooft in het delen van overvloed en in het aangaan van nieuwe verbindingen. Dat past bij ons. Om ons heen zit een hele community van actieve gebruikers die een bijdrage levert aan het realiseren van onze ambitie, net als bij Seats2meet. In de pop-up store zit je heel dicht op het publiek. Het is vaak publiek dat nog maar weinig weet van de deelwereld en verrast is over wat er in de pop-up allemaal gebeurt aan kennisdeling en samenwerking. Het is dan prachtig om uitleg te geven over wat Seats2meet is en door te verwijzen. Laatst kwamen we op de MondayMeetup een student tegen die graag meer wilde weten over MyWheels en ons nu misschien ook weer verder kan helpen. Steeds weer ontstaan er nieuwe verbindingen.”

Meer weten over MyWheels, Seats2meet en de pop-up store? MyWheels is gastheer op de maandag. Bezoek de pop-up store, tegenover Claudia Sträter en Invito, dagelijks open.