Minder verlangen = minder stress

0
3
Picture by Josh Appel on Unsplash

Als je het gevoel hebt dat je nooit hoeft te werken en nooit stress hebt, dan hoef je dit bericht niet te lezen. Maar als je minder zou willen werken en meer tijd over wilt houden voor dingen die er echt toe doen, lees dan vooral even door! Ik ben namelijk een groot voorstander van het loslaten van al het moeten en meer meebewegen van dat wat goed voelt voor jou. Omdat ik geloof dat je dan lekkerder in je vel zit en daardoor een leuker mens bent voor jezelf en de mensen om je heen.

We willen altijd maar meer

Als mensen zijn we eigenlijk altijd op zoek naar meer. Maar wat als meer nu juist helemaal niet zo zaligmakend is? Als meer willen er voor zorgt dat je zoveel moet werken, terwijl je liever andere dingen doet. Of dat je concessies doet naar het leven dat je eigenlijk echt wilt leiden. Ik geloof dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt. Omdat de basis van geluk echt in jezelf zit en in de dingen die je op een dag doet. Dus waarom hard blijven werken om dingen te kopen die je uiteindelijk niet echt gelukkig maken.

Wat heb je echt nodig?

Een aantal jaar geleden begon ik me bij alles wat ik wilde af te vragen of ik het echt nodig had. Als ik in de stad liep en iets wilde kopen (of dat nu iets te eten is, een kop koffie of een nieuw kledingstuk) vroeg ik me altijd af: Heb ik het echt nu nodig? Als het antwoord op die vraag ja was (bijvoorbeeld omdat ik omviel van de honger), ging ik op zoek naar opties. Waar zou ik dan iets te eten halen, of hield ik het nog uit tot ik thuis was en kon ik zelf iets maken? Vaak kwam ik uit op het laatste, waarmee ik steeds een klein bedrag per keer bespaarde. Uiteindelijk kocht ik alleen dingen die ik echt nodig had of dingen waarvan ik wist dat ze mijn leven echt vele malen leuker zouden maken.

Wat is het echte verlangen?

Ik ontdekte dat iets willen kopen, vaak een verlangen is naar iets anders. Ik had vaak helemaal geen behoefte aan dingen, het was meer een verlangen naar vrijheid, geluk, eenvoud. Misschien herken je het wel als je iets nieuws hebt gekocht of gekregen. Het is de eerste week geweldig, maar daarna wordt het normaal. En wil je weer op zoek naar iets anders ‘nieuws’. Op die manier blijf je maar geld uitgeven aan dingen die je vaak niet nodig hebt. Want wat moet je met 20 paar schoenen als je er maar 2 paar regelmatig draagt?

Bespaartips?

Ik kan je honderden tips geven om te besparen, maar dat is niet specifiek mijn doel met dit artikel. Waar het mij voornamelijk om gaat is dat je gaat beseffen waar je geld eigenlijk allemaal naartoe gaat. Er zijn namelijk altijd dingen waar je op kunt besparen. Of het nu je telefoonabonnement is dat al jaren hetzelfde is, terwijl je belgedrag is veranderd. Of het abonnement op de sportschool waar je eigenlijk nooit naartoe gaat. Maar het kan ook zijn dat je elke week een bos bloemen voor jezelf koopt, omdat het zo leuk staat en je vindt dat je dat echt hebt verdiend. Je kunt in plaats daarvan ook een keer een mooie plant kopen, waardoor je in de periode daarna flink kunt besparen. En als je planten koopt die goed groeien, kun je ook megaveel stekjes maken voor nieuwe planten.

Wil je echt alles nieuw kopen?

Als ik bedenk hoeveel spullen er al in de wereld zijn en hoeveel er elke dag nog bij worden gemaakt, word ik altijd een beetje verdrieting. Het voelt alsof we de aarde misbruiken en ik weet ook dat we al die spullen helemaal niet nodig hebben. Daarom kijk ik (als ik echt iets nodig heb) altijd eerst op Vinted, Marktplaats, of bij de kringloopwinkel. Het ligt misschien voor de hand, maar je hoeft bijna niets meer nieuw te kopen als je de tijd neemt te zoeken. En het scheelt enorm veel geld. 

Deel je auto (en alles wat je nog meer kunt delen)!

Sinds een paar maanden rijd ik in een elektrische deelauto. Na platforms te hebben uitgeprobeerd als Mywheels en Snappcar, begon ik te verlangen naar een eigen auto. Maar ik vond het eigenlijk niet oké er een te kopen. Ik wilde me wel vrijer bewegen, dus toen ik over het concept van We Drive Solar hoorde was ik verkocht. Met een maandabonnement dat past bij mijn rijwensen kan ik zoveel rijden als ik wil en er staat altijd een auto voor me klaar. Zelfs als ik op het laatste moment reserveer.

Vrijheid

Door minder te verlangen naar spullen, heb ik veel meer vrijheid voor mezelf gecreëerd. Ik heb op zoveel kosten bespaard, dat ik veel minder inkomen nodig heb. Ik hoef minder hard te werken en heb meer ruimte om op een ontspannen manier te leven. Het is overigens niet dat ik niet hard wil werken, maar het hoeft niet en dat geeft heel veel ruimte voor nieuwe creaties. En het idee dat ik hiermee een positieve bijdrage lever aan mijn omgeving maakt me extra blij!