Michel Bauwens: de toekomst van het peer-to-peer-denken

0
339

Op Het Festival van de Gelijkheid in Brussel deelde cyber filosoof Michel Bauwens, oprichter van de peer2peer foundation, zijn visie op het peer-to-peer denken. Ik was die dag in Brussel voor interviews en liep de zaal binnen met een tas vol camera’s. En kreeg de gelegenheid om zijn verhaal op te nemen en te delen met de rest van de wereld.

Michel schreef eerder het boek ‘De wereld redden, met peer-to-peer naar een postkapitalistische samenleving.’

Uniek aan zijn verhaal en gedachten is dat Michel de ontwikkelingen van peer2peer, deeleconomie en collaborative economy in een breed historisch kader plaatst. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van waarom er nu gebeurd wat er gebeurd. Duidelijk is dat Michel een gevaar ziet in de vercommercialisering van deze ontwikkelingen, aangezien de winst die wordt gecreëerd niet terugvloeit naar de gebruikers. Dit terwijl een platform zonder gebruikers waardeloos is. Dilemma hierin is dat veel initiatieven zonder winstoogmerk moeite hebben te bestaan (en hiermee zelf ook geen duurzaam model hebben) en we af moeten van het idee dat geld verdienen een vies woord is. Alleen is er dan wel een verschil tussen geld verdienen en heel veel geld verdienen. In mijn beleving moeten we de komende jaren op zoek naar de juiste balans.

Daarnaast is het goed om te beseffen dat we in de media vooral de grote (kapitalistische) voorbeelden voorbij zien komen, terwijl er onder de radar duizenden kleine initiatieven ontstaan die in mijn beleving echt het verschil zullen maken. Deze initiatieven domineren niet het nieuws en de publieke opinie, maar zijn in mijn beleving wel de initiatieven die op lange termijn het verschil zullen maken.