Maak jij al muziek van je leven?

0
23

Prachtige nummers vol emotie van Adele, een top symfonie orkest, ACDC die een festivalterrein plat speelt, DJ Hardwell die een hele menigte aan het dansen krijgt, Ilse de Lange die keer op keer prachtige countryliedjes maakt of Duncan Laurence die heel Europa kippenvel geeft en wint.

En jouw leven vol geluk en plezier.

Wat hebben die twee met elkaar te maken?

De weg naar een gelukkig leven is net zoiets als muziek maken. Hoezo dan? Nou ik zie drie elementen die terugkomen in beide:

 1. De basis
 2. De onderdelen
 3. Het extra’s

Ga maar na:

1.De basis van muziek:

 • het stuk papier
 • muzikale inspiratie van een muzikant
 • het idee om een band te starten, een orkest
 • een band
 • een blaaskapel
 • een dj-duo
 • een orkest

Ergens is er een begin. Iemand die bedenkt om een geheel te vormen, inspiratie of een bepaalde reden om muziek te gaan brengen of via muziek een boodschap over te brengen of om te entertainen.

2. Muziek bevat onderdelen:

 • Muzieknoten
 • Orkestleden
 • Bandleden
 • Muziekinstrumenten
 • dj-paneel
 • leden van een dj-duo
 • de dirigent
 • ieder zijn eigen talent als onderdeel van het geheel: zang van de zangeres, drumskills van de drummer, akkoordenkennis van de gitarist, leiderschapskennis van een dirigent, opnamestudio van een dj.

Maar je moet er ook wat mee doen:

3. Het ‘extra’ element

Emotie en communicatie

Een orkest kan nog zo’n professionele hoog afgestudeerde dirigent hebben die al de hele wereld over heeft gedirigeerd aan orkesten, als hij alleen maar met zijn stokje zwaait gebeurt er niks. Hij moet er diepgang en emotie in leggen, en écht communiceren met zijn orkestleden.

Rock en roll tot leven

ACDC weet de akkoorden die vaak worden gespeeld in rock, maar ze moeten met die standaardakkoorden ook mee spelen (letterlijk en figuurlijk), de zelfbedachte songteksten én hun excentrieke persoonlijkheden en energie zo combineren dat het energiek overkomt op het podium. Ze moeten op het podium echt als een team overkomen, en hun best doen om ervoor zorgen dat ze die synergie ook uitstralen.

Verdriet en diepgang

Adele kan nog zo verdrietig zijn over wat haar is overkomen in het leven (Google maar), als ze die energie niet oppakt en verwerkt in een songtekst, komt haar geniale muzikaliteit en tophits niet naar buiten.
Ze kan dan de meest poëtische teksten schrijven, maar als ze er geen emotie in legt tijdens het zingen van deze woorden, is het geen muzikaal succes.

Magie uit dj-paneel

DJ Hardwell kan de meest geavanceerde dj-apparatuur bezitten, top apparatuur uit de dj-wereld die duizenden euro’s kosten. Als hij er zijn creativiteit niet in legt, en de juist beats niet weet te mixen tot een geheel, zal het publiek niet dansen en zijn nummers de top niet halen.

Prachtige liefdessongs die je raken

Dit geldt ook voor Ilse de Lange. Als zij zich niet inleeft in bepaalde situaties van het leven, worden haar countrysongs zonder bezieling gezongen. In een interview vertelde ze, dat ze geen allerdiepste dalen heeft meegemaakt, in ieder geval niet in de liefde. Ze heeft al heel lang achter elkaar een trouwe fijne vriend die  haar altijd steunt.
Geen drama zou je denken, waarmee een artiest tot inspiratie komt tot diepzinnige teksten. En toch weet ze prachtige liefdesnummers te maken. Ze weet zich zo in te leven, daar doet ze haar best voor, dat de emotie toch overkomt in haar muziek.

Duncan leeft zijn droom

Duncan Laurence is een prachtig voorbeeld van dromen bereiken door jezelf te zijn en al je talenten te gebruiken. Zijn ‘onderdelen’ zijn: natuurlijke zangtalent, muzikale kwaliteiten, zijn Brabantse nuchtere instelling, maar ook zijn doorzettingsvermogen, geloof in zichzelf en het 200% inlevingsvermogen. Hij heeft met deze eigenschappen iets extra’s gedáán: hij heeft alle onderdelen bij elkaar gepakt, de emotie in de muziek gelegd, de overtuigingskracht om te winnen, zijn ziel en zaligheid en zijn 200% inlevingsvermogen in zijn song, heeft hij toegevoegd.

Alles bij elkaar, 1, 2 en 3 zorgde voor hem voor een gelukkig leven. Waarin hij kan doen wat hij het allerliefste wilt, zingen, en er ook nog eens succes mee behalen.

Vergelijk dit met jouw leven:

1. Jouw basis en 2. Jouw onderdelen

Jij bent een uniek persoon, daar bestaat er maar eentje van in de wereld (de basis).
Aangevuld met: jouw natuurlijke talenten, je genoten onderwijs, opleidingen, cursussen, vaardigheden uit je vrije tijd: hobby’s, sport, muziek, tekenen wat dan ook, je soft skills die je ontwikkeld hebt, je opvoeding, de situaties die je hebt meegemaakt in je leven die jou hebben gevormd tot wie je bent, je omgeving, je normen en waarden. (de onderdelen).

3. En dan het extra’s:

Als jij er niks mee doet, zijn het losse onderdelen die niks waarmaken. Al die studies, maar ook vooral jouw natuurlijke talenten en al het andere bovengenoemde zijn super waardevol als geheel. Jij kan iets wat een ander niet kan. Juíst door de combinatie van bovengenoemde zaken die je mee hebt gemaakt.
Als jij dat laat voor wat het is, er niks mee doet, en achter de balie gaat zitten op een saai kantoor waar je papieren gaat schuiven, ben je nog zo’n fantastisch geheel.

Maar dat komt er niet uit. Want je doet er niks mee.

DUS.

Die extra factor: de emotie in de muziek leggen, iets dóen met al jouw unieke talenten en andere factoren die jou jou maken: dát is zo belangrijk. Dan gaat het hele geheel leven: zowel een muziekstuk als ook jouw leven.

Veel mensen blijven maar zitten waar ze zitten, omdat dat comfortabel is. Terwijl, wanneer je muziek maakt van jou leven, er echt wonderlijke dingen gaan gebeuren. Je haalt eruit wat er in zit. Je werk en hobby’s doe je, omdat je ze energie geven, omdat jij plezier erin hebt én omdat ze je voldoening geven.

Je krijgt veel meer plezier en geluk in het leven. Je bent echt jezelf, en doet precies al die dingen waar jij goed in bent, en speciaal voor jou bedoeld zijn, omdat dat het beste past bij wie jij bent geworden. Vanuit jouw basis en jouw unieke onderdelen.

En dat zorgt voor een prachtige symfonie.

En, maak jij muziek van je leven?:)