Loop jij ook steeds weg voor wat je echt wilt?

0
17
Photo by sporlab on Unsplash

‘Het is tijd om het nu echt te gaan doen,’ zei hij. Hij had het al veel eerder moeten doen, maar steeds weer een zijweg genomen. Nu was het moment daar om volledig te gaan doen wat ze echt wilde. Geen (bij)baan meer die hem van inkomen voorzag en uitputte, maar echt doen waar hij in geloofde. Geld was het enige obstakel geweest om er niet eerder 100% voor te gaan, maar stiekem wist hij ook wel dat hij daarin ondersteund zou worden.

Het was alsof ik naar mezelf luisterde. Ook ik heb zo vaak op het punt gestaan mijn dromen weg te duwen voor een andere baan, omdat ik niet zag hoe ik geld ging verdienen met wat ik het liefste wilde. Om uiteindelijk na een paar maanden weer op mijn eigen weg te belanden en te beseffen dat ik weer iets had gedaan dat me geen energie gaf. Sinds kort besef ik dat ik mijn angsten dat het me niet zou lukken groter maakte dan het idee dat het me wel zou lukken. Maar het is toch gek dat je wel gelooft iets te realiseren wat je eigenlijk niet leuk vindt? Terwijl je veel gelukkiger wordt van werk dat vanzelf gaat?

Wat is jouw grootste angst?

Steeds stopte ik op het moment dat ik beter nog even door had kunnen zetten. Gelukkig weet ik ook dat elke keuze die ik maakte nodig was om te komen waar ik nu ben. Maar de vraag blijft:

Stellen we uit wat we echt willen doen, omdat we bang zijn wat er gebeurt als we het wel doen?

Ik moet denken aan het gedicht ‘Our Deepest Fear’ van Marianne Williamson:

Our deepest fear is not that we are inadequate.
Our deepest fear is that we are powerful beyond measure.
It is our light, not our darkness
That most frightens us.
 

Hard werken voor je geld

We weten wat het is om hard te werken voor ons geld. We weten wat het is om in een continue staat van stress te leven en hard ons best te doen voor de waardering van een baas of collega’s. Maar weten we ook wat de joy is van werk doen wat vanzelf gaat, waar je goed in bent en gelukkig van wordt? Natuurlijk is geld in sommige gevallen een obstakel, maar als je iets echt wilt, kun je ook zuiniger gaan leven, kleiner gaan wonen of je auto de deur uit doen (of alles tegelijk 😉).

De angst om echt te kiezen

Ook ik ken de pijn en de angst van echt kiezen voor mezelf. Nu ik weer op het punt sta dat het spannend word en ik nog even door moet zetten, ga ik nadenken over wat ik dan zou willen om geld te verdienen. Alle opties uit het verleden komen weer voorbij. Terug de horeca in (er zijn banen in overvloed), weer werken als communicatieadviseur, of gewoon aanpakken wat er voorbij komt? Uit ervaring weet ik nu dat dit het moment is waarop ik moet opletten dat ik blijf volgen waar ik in geloof. Dat ik over de spannende obstakels heen stap en mijn angsten niet groter maak dan mijn dromen. Want uiteindelijk is mijn droom door alle omwegen die ik heb gemaakt niet veranderd.

Kies voor waar je in gelooft

Ik geloof ten diepste dat er voor iedereen een weg is. Dat iedereen in staat is te volgen dat te doen waar je echt in gelooft. En dat als we dat doen, er een wereld ontstaat waarin heel veel ‘problemen’ van nu niet meer bestaan. Heb je moeite met die keuze maken? Probeer dan eens deze oefening. Pak een kwartiertje stilte voor jezelf. Ga ergens op een rustige plek zitten en zet een meditatief muziekje aan (als je wilt). Je kunt ook een kaarsje branden of in stilte zitten. Neem een kwartier de tijd om te schrijven (liefst op papier) en begin met de zin: ‘als ik ‘s ochtends wakker word, dan….’ en schrijf alles op wat in je op komt. Zo ga je zien hoe je ideale dag eruit ziet en hoeveel je daarvan nu al wel of niet doet.

Have fun!