Linkbuilding en influencer marketing, de ideale combinatie

0
37

Als jij je aan het verdiepen bent in zoekmachine optimalisatie (SEO) dan heb je vast gezien dat linkbuilding bijzonder belangrijk is. Er zijn drie soorten links waar je dan aandacht aan moet besteden.

De interne- en externe links zet je zelf op je website. Je linkt naar je eigen pagina’s en naar andere pagina’s, zodat de zoekmachines kunnen zien dat je website goed is opgebouwd en dat je informatie goed is onderbouwd.

De derde soort links, backlinks, bezorgen veel website eigenaren grijze haren. Dit zijn
namelijk links die je krijgt van andere websites en waar je dus klaarblijkelijk weinig invloed op hebt. De zoekmachines zien deze links als referenties en daardoor wegen ze zwaar mee bij het opstellen van de zoekresultaten. Influencer marketing kan dan een uitkomst bieden.

Wat is influencer marketing?
Influencer marketing is reclame maken door gebruik te maken van de netwerken die
influencers in jouw discipline al hebben opgebouwd. Er zijn een groot aantal influencers op alle sociale media kanalen en deze zijn zowel beroemd als berucht. Influencers zijn alle personen die een duidelijke online aanwezigheid hebben in een bepaalde categorie.

Door via hun reclame te maken bereik je niet alleen een groot publiek, maar ook een
publiek dat al interesse heeft in jouw vakgebied. Het bericht komt daarnaast ook van
iemand die anderen inspireert en motiveert. Via influencer marketing kun jij dus zeer
doeltreffend en succesvol reclame maken.

De kracht van influencers
Influencers zijn het dagelijkse leven mogelijk helemaal niet beroemd, maar hebben online wel autoriteit, positie, kennis en een relatie met zijn of haar publiek. Dat betekent dat de volgers van deze persoon waarde hechten aan wat er geschreven of geplaatst wordt.

Deze persoon heeft immers een geloofwaardige reputatie opgebouwd. Door samen te
werken met een belangrijke influencer in jouw vakgebied bereik je jouw doelgroep, gebruik je iemand waar naar opgekeken wordt én hoef je zelf het wiel niet meer uit te vinden.

Influencer marketing en linkbuilding
Kies je ervoor om met influencer marketing verder te gaan, dan vraag je een influencer om tegen een bepaalde betaling jouw product of dienst aan te prijzen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen en dit hangt af van de influencer die je kiest en wat je wilt aanprijzen.

Een Instagram- of YouTube influencer is bijzonder waardevol als je iets verkoopt dat visuele waarde heeft. Denk dan bijvoorbeeld aan modeartikelen of horecagelegenheid. Is jouw vakgebied wetenschappelijker of technischer, dan is een blog een goede optie. Elke keer dat de influencer jouw product of dienst aanprijst laat je een link toevoegen. Je hebt er dan een backlink bij en verhoogt het aantal bezoekers op je website.

Waarom is influencer marketing ideaal voor linkbuilding?
De voordelen van influencer marketing hebben we al gegeven, maar het houdt niet op bij het plaatsen van een bericht, foto, video of artikel met een link en vernoeming naar jouw bedrijf alleen. De lezers krijgen van de influencer de mogelijkheid deze berichten te delen en dat doen ze dan ook regelmatig.

Elke keer dat iemand het bericht met jouw link deelt, bereikt deze weer een groter aantal mensen. Wordt het bericht op een andere website geplaatst, dan heb je er een backlink bij.
Social shares maken dus een belangrijk onderdeel uit van influencer marketing, zowel voor jou als voor je influencer. Doet deze dit goed, dan kan het bericht met jouw link letterlijk de hele wereld over gaan.

Influencer marketing zelf in de hand houden
Wil je niet afhankelijk zijn van wat de influencer over jou schrijft, maar wil je zelf een
bijdrage leveren aan wat er geplaatst wordt, schrijf dan een gastblog. Dit zal voor jou niet moeilijk zijn, want je schrijft over een onderwerp waar je verstand van hebt.

De relatie met je influencer gaat dan twee kanten op. Aan de ene kant maak jij gebruik van het platform dat de influencer al heeft opgebouwd, en de influencer gebruikt jouw kennis en ervaring om meer volgers te krijgen en meer autoriteit op te bouwen.

Kies een geschikte influencer uit
Bij influencer marketing is het bijzonder belangrijk dat je een influencer uitkiest die jouw doelen kan bereiken. Daarom is het goed om je van tevoren af te vragen welke kanalen je wilt gaan gebruiken en dat doe je door naar je doelgroep te kijken.

Wil jij jongeren bereiken, dan zijn bepaalde sociale media ideaal en kun je bijvoorbeeld
overwegen om met een TikTok- of Snapchat influencer verder te gaan. Voor een serieuzer publiek kun je denken aan een blog influencer of zelfs iemand die een mailinglijst beheert en zo zijn of haar publiek bereikt. Instagram en YouTube zijn visueel sterk en YouTube is dan veelzijdig en Instagram heeft een wat luxere uitstraling. Zoek je een algemeen influencer kanaal dan is Facebook ideaal.

Meetbaarheid is erg belangrijk
Een ander punt dat je in overweging moet nemen als je influencer marketing wilt gaan
gebruiken voor het aanprijzen van je product of dienst is hoe je het succes wilt meten.
Kanalen zoals Facebook en YouTube geven je daar de tools voor, maar bij Instagram is dat al een stuk lastiger.

Vergeet niet om ook regelmatig te controleren hoeveel backlinks je hebt gekregen en of deze nog werken. En is jouw link op een website terecht gekomen die voor de zoekmachines weinig autoriteit heeft, dan is het beter om deze niet mee te laten tellen. Slechte backlinks kunnen jouw score namelijk naar beneden halen in plaats van opkrikken.

Influencer marketing en linkbuilding

Voor het opbouwen van sterke backlinks en het bereiken van een specifieke doelgroep is influencer marketing ideaal. Tegelijkertijd help jij de influencer ook het aantal volgers te vergroten en meer autoriteit te vergaren.

Veel relaties tussen bedrijven en influencers hebben dan ook aan beide kanten een
positieve uitkomst. Bepaal voor jezelf of je een lange termijn relatie met de influencer aan wilt gaan of dat je liever éénmalig met elkaar samenwerkt. Maak altijd duidelijke afspraken en jullie gaan een vruchtbare samenwerking tegemoet. Dit is dus werkelijk een ‘match made in heaven’.