Leren omgaan met ‘geleende’ technologie in het Permanent Future Lab

0
224

Bron COS Maart 2018 / Schrijver & foto’s door Erik Ouwerkerk

Iedereen bezit een aangeboren creativiteit en nieuwsgierigheid, en de intelligentie om technologie te begrijpen en te ontwikkelen. Mits we ook leren delen en samenwerken ligt een mooie toekomst in het verschiet, menen ze bij het Permanent Future Lab.

In verschillende labs in Nederland (maar ook in Bali, Uganda en Bangladesh) kunnen volwassenen en kinderen leren omgaan met 3D-printers, robots en andere technologie die in bruikleen zijn gegeven door mensen die geloven in de kracht van delen. Zo ontstaat er een breed toegankelijk assortiment waar geïnteresseerden mee aan de slag kunnen. Dat kunnen ze zelf of in groepen organiseren, maar als er anderen in het lab aanwezig zijn, kunnen ze ook hen vragen hun kennis te delen.

Leerproces

De Happy Kids basisschool heeft Khalid Ouard gevraagd het leerproces te begeleiden en zo zitten er op een woensdagochtend zes kinderen van een jaar of tien aan een tafel. Of ze staan. De kinderen leren namelijk op een actieve manier: ze lopen heen en weer van LEGO Mindstorms naar klasgenoot. In teams van twee zoeken ze informatie op de laptop, overleggen, programmeren hun robot, testen en passen hun modellen weer aan. Khalid: ‘In de eerste lessen heb ik uitgelegd wat ze met LEGO Mindstorms kunnen. Nu nemen ze steeds meer eigenaarschap en leren van elkaar. Ik ben er om ze bij te sturen.’

Bluetooth

Het vehikel van Koen en Berre volgt een cirkel op een groot vel papier dat ze op de vloer hebben gelegd. ‘Als de sensor zwart ziet, gaat ie naar rechts en als ie dan wit ziet gaat ie weer terug naar links, dat hebben we zo ingesteld. Hij volgt nu eigenlijk als een pinguïn de lijn’, zegt Berre. Ze sleutelen en testen, corrigeren de programmatuur door met een USB-kabel hun robot te verbinden met de computer. ‘Dat kan ook met Bluetooth’, tipt Khalid. ‘Weten jullie hoe?’ Ze luisteren aandachtig naar hun mentor.

Delen

Volgens Jurjen de Vries is het lab een beweging waar delen en leren-leren centraal staat. ‘Ze leren doelen stellen, gaan die doelen achterna en aan het eind van elke workshop die de Happy Kids school heeft opgezet, evalueren ze zelf wat ze hebben gedaan, waar ze tegenaan zijn gelopen en wat beter kan. Op basis daarvan gaan ze de volgende les weer verder.’ De kinderen hebben al snel in de gaten dat een instructiefilmpje op YouTube hen op weg kan helpen als ze even vastzitten maar ze zien ook hoe mooi het is om in real-life kennis te delen én te vragen.

Netwerksysteem

Jurjen: ‘Onze basis in Utrecht is niet voor niets Seats2meet, een plek waar co-workers hun kennis ter beschikking stellen van anderen. Dat leren de participanten van het lab ook. We hadden bijvoorbeeld een jongen die graag animaties maakte maar hij kwam er niet helemaal uit. Bovendien was hij het niet gewend om hulp te vragen. Zijn klasgenoten hebben toen binnen het netwerksysteem van Seats2meet gezocht naar hulp en vonden een expert die hem graag weer op weg hielp. Het was mooi om te zien dat de verlegen jongen daarna niet alleen hard vooruit ging met zijn animatieproject maar ook steeds meer uit zijn schulp kroop.’

Sphero

De kinderen leren ook dat ze heel eenvoudig materiaal kunnen delen. ‘Ik vroeg wie er thuis een robot had. De helft stak zijn vinger op. Toen heb ik het principe uitgelegd van delen vanuit overvloed. Nu nemen ze hun eigen LEGO mee. Of er weleens iets stuk gaat? In het lab ligt een Sphero (een ‘robotbal’, red.) in bruikleen en die ging kapot. Verschillende mensen probeerden het te repareren maar tevergeefs. Tot na een halfjaar een van de kinderen het weer maakte. Al die mensen die het probeerden te maken, hebben daar veel van geleerd en de jongen die het uiteindelijk lukte, was supertrots!’

Tevreden

In de pauze eten veel kinderen vlug een boterham maar hun ogen zijn alweer gericht op de robots. Voor ze verder werken wil Khalid echter eerst horen wat ze tot nu toe hebben gedaan. Arne en Duco hebben nauwgezet gebouwd maar moeten nog programmeren. Olivier en Lise geven aan dat hun voertuig nog evenwichtsproblemen heeft. Terwijl Khalid laatstgenoemde duo op weg helpt gaan Berre en Koen op YouTube op zoek naar een instructievideo voor hun volgende stap. Berre is in gedachten alweer een stap verder: ‘In de eerste les deden we een battle tussen robots en die wonnen wij. We hadden de minste updates maar het zat gewoon heel goed in elkaar. Over een paar weken gaan we weer de strijd aan en dan haal ik echt alles uit de kast!’

Techclub

Dan besluit Berre samen met Koen een ander team te helpen met het programmeren van hun creatie. Voor Koen is dat niet alleen een natuurlijke impuls maar ook een goede oefening voor de techclub die hij gaat oprichten op zijn school. Jurjen en Khalid kunnen tevreden zijn: de kinderen ontdekken, leren en delen hun kennis, helemaal in lijn met het gedachtegoed van de tech-beweging waar Lise en de jongens nu ook deel van uitmaken.

Interesse?

De Happy Kids schoolactiviteiten die plaatsvinden in het Permanent Future Lab Utrecht worden (grotendeels) gefaciliteerd door Khalid Ouard. Ook de leerlingen uit dit artikel volgen hun robotlessen via de Happy Kids school. Op YouTube vind je daar een voorbeeld van via deze link. Neem contact op met oprichter van de school Sella van de Griend via info@happykids.school Buiten Utrecht kan op www.permanentfuturelab.wiki een lab locatie en deelnemers gevonden worden.

NB. Toevoeging door Jurjen – Schrijver Erik Ouwerkerk heeft bij Seats2meet.com Utrecht CS het Permanent Future Lab en de Happy Kids School ontdekt door daar als co-worker nieuwsgierig rond te kijken en vragen en is zo met Khalid in contact gekomen.