Leer van succesvolle ondernemers

0
149

Hoe word je succesvol? Hard werken, de juiste mensen tegen komen, net dat ene briljante idee hebben. Maar hoe kun je nu dagelijks iets doen om succesvol te worden? Om je verder op weg te helpen kijkt Hoofdkraan.nl, het platform voor zzp’ers, naar bekende succesvolle ondernemers en hun dagelijkse gewoontes.

Begin je dag vroeg
Sta vroeg op en begin al vroeg met werken. Volgens onderzoek zijn je hersenen het meest actief de eerste twee tot vier uur na het wakker worden. De meeste bekende succesvolle ondernemers staan dan ook rond 5 uur op, sporten eerst wat en zijn voor zevenen al op kantoor en aan het werk. Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, begint om half zes aan zijn meditatie sessie om daarna meteen te gaan hardlopen.

Heb een plan
Succesvol worden doe je door niks te vergeten, de taken op tijd af te hebben en gericht aan het werk te kunnen:

  • Weet waar je (met je onderneming) wilt komen, maak een plan met diverse scenario’s om daar te komen en kijk regelmatig of je niet afwijkt.
  • Zet tussentijdse doelen en focus je op het eerst volgende doel.
  • Werk daarnaast met ‘to do’ lijstjes. Begin je dag met deze lijst door te nemen en te beslissen wat je vandaag aan pakt, wat kan wachten en wat je delegeert aan anderen.

Beweeg
Richard Branson begint zijn dag kitesurfend of zwemmend, afhankelijk van de wind. Neem een voorbeeld aan hem en blijf bewegen. Volgens de bekende Nederlandse neuropsycholoog Erik Scherder is beweging net zo belangrijk voor je hersenen als voor de rest van je lichaam. Je houdt je hersenen soepel, je geheugen wordt beter en je maakt minder kans op ziektes als dementie.

Zorg dus dat je in je drukke werkschema altijd ruimte over houdt voor een aantal keer bewegen! Mark Zuckerberg plant vijf keer per week zijn personal trainer in en komt, volgens hem, op de beste ideeën tijdens het sporten.

Blijf altijd leren
Naast bewegen is het ook belangrijk voor je hersenen actief te blijven. Probeer elke dag iets nieuws te leren. Lees (onderzoeks-) artikelen, boeken over je vakgebied, bekijk websites met goede artikelen en leer bijvoorbeeld een nieuwe taal. Geen tijd om te lezen? Luister dan naar een audioboek in de trein of in de auto. Zo hou je je hersenen getraind en klaar om met een briljant idee te komen!

Analyseer je dag
Neem een moment aan het einde van je werkdag om de dag te evalueren. Wat ging er goed, wat kon beter? Analyseer je fouten en leer ervan zodat je ze niet vaker maakt. Maar besteed ook aandacht aan de dingen die goed gingen, zodat dat vaker voor gaat komen.

Ontspan & geniet
Gehoord uit de mond van een zzp’er: “Het voelt zo heerlijk en natuurlijk om elke dag van acht uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds te werken, met alleen pauzes om te eten.” Maar vergeet je ontspanning niet! Spendeer tijd met je gezin, familie en vrienden. Denk eens een paar uur niet aan werk en je zult zien dat je erna weer verfrist en vol energie aan de slag kan.

Je lichaam is niet gemaakt om 15 uur per dag te werken. Zoek hobby’s die je leuk vindt zodat je er ook echt naar uit kijkt eens niet te werken. Golf staat bekend als hét uitje voor ondernemers, vooral voor de goede contacten die je op kan doen. Meer behoefte aan wat tijd voor jezelf? Warren Buffett speelde ukelele tussen de vergaderingen door, George Clooney schildert en Meryl Streep breit terwijl ze wacht.

Zeg nee
Focus op dat wat je wilt en zeg nee tegen de plannen die je daar van afleiden. Maar wees ook realistisch: is het plan wel haalbaar? Is er een doelgroep voor? Pas het plan aan als dat moet. Mocht het echt niks worden en het je vooral veel energie, tijd en geld kosten en niks opleveren, wees dan ook niet bang om ‘nee’ tegen het plan te zeggen en op zoek te gaan naar een beter plan.

Denk positief
Belangrijkste tip: geloof in jezelf en denk positieve gedachten.

  • Leef positief: complimenteer anderen, gun anderen succes, wees bescheiden, vier je resultaten en accepteer de mislukkingen en omring je met mensen die daar hetzelfde over denken.
  • Denk in termen als: ‘Heb ik gedaan’, ‘ga ik doen’, ‘ik ben’ en ‘ik kan’ in plaats van ‘ik wil’, ‘ik zou graag’, ‘kan ik niet’, ‘ik weet niet hoe’ en ‘misschien ga ik ooit…’.
  • Fouten maken, kritiek en afwijzingen krijgen maken je juist sterker. Leer van je fouten en hoe minder bang je bent voor kritiek of afwijzing, hoe beter je voor je doel kan gaan.

Succes!

Auteur: Sanne de Jong, redactie Hoofdkraan.nl

Hoofdkraan.nl
Kijk voor meer handige tips voor ondernemers, zoals ‘Tips voor samenwerken met andere zzp’ers’ of ‘wat verandert er voor mij met de modelovereenkomsten’ op www.hoofdkraan.nl
Hoofdkraan.nl is hét online platform voor freelancewerk in Nederland. Plaats geheel gratis en vrijblijvend een opdracht, of schrijf je in als zzp’er!