Learnit in gesprek met een expert over leidinggeven op afstand.

0
5
Leidinggeven -seats2meet station Den bosch

Een gewaardeerde klant als gastblogger: Trainingscentrum Learnit uit Amsterdam.

Learnit in gesprek met een expert over leidinggeven op afstand.

Leidinggeven op afstand vraagt namelijk om een ander soort visie en aanpak van managers. In deze blog gaan we in gesprek met Learnit expert-trainer Anna Maria

De meeste mensen zijn er afgelopen jaar niet aan ontkomen; thuiswerken is in 2020 het ‘nieuwe’ normaal geworden. De verwachting is dat we zeker het eerste half jaar van 2021 nog regelmatig thuis zullen werken. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee voor zowel werkgevers als werknemers. Ook op het gebied van leidinggeven is er veel veranderd tijdens de COVID-19 pandemie. Leidinggeven op afstand vraagt namelijk om een ander soort visie en aanpak van managers. In deze blog gaan we in gesprek met Learnit expert-trainer Anna Maria. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van leidinggeven, zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis vergaard en daarnaast veel ervaring opgedaan binnen dit vakgebied.

Ha Anna Maria! Dat klinkt spannend die “Nieuwe wereld”, zou je kunnen schetsen hoe je verwacht dat deze wereld eruit komt te zien voor leidinggevenden?

Anna Maria: “Ik zie leidinggevenden in de nieuwe wereld meer werken op resultaat én ik voorzie dat ze veel meer aandacht hebben voor de mens achter de medewerker. Er ontstaat een meer gelijkwaardige manier van samenwerken, waarbij verbinding en vertrouwen sleutelwoorden zijn.”

Zou je kunnen aangeven wat de voordelen zijn van deze nieuwe manier van leidinggeven?

Anna Maria: “Leidinggevenden kunnen hiermee een enorme groei doormaken, ook als mens. Je investeert in een duurzame relatie met je teamleden, waardoor er veel minder vanuit angst en wantrouwen zal worden gewerkt. Dat geeft rust en vertrouwen in je medewerkers en ook in jezelf als leidinggevende. En als je stuurt op resultaat, kun je je als leidinggevende gaan bezighouden met de grote lijnen, met ontwikkeling van je team en je afdeling. Een heel groot voordeel.”

En hoe zit het met de nadelen?

Anna Maria: “Het belangrijkste nadeel vind ik het missen van contact, van de informele momenten, die kleine complimentjes die je tussendoor kunt geven, het met elkaar meeleven, even bijsturen. En natuurlijk is het ook lastiger om in de gaten te houden of een medewerker het allemaal wel redt en kan. En bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe mensen wordt ook een grotere uitdaging.”

Welke fouten zullen leidinggevenden in jouw ogen relatief vaker maken met deze nieuwe manier van leidinggeven?

Anna Maria: “Voor mij ligt het risico vooral bij de mindset, de focus van een leidinggevende. Als je werkt en communiceert vanuit het oude normaal, dan zul je de grip op je team kwijtraken. En dan zullen ook de resultaten onder druk komen te staan. Dus bijvoorbeeld willen controleren of een medewerker wel precies om 8 uur begint en doorwerkt tot 17.00 uur, of precies willen weten hoe een medewerker een taak uitvoert.”

Op 10 februari geef je een (gratis) webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?

Anna Maria: “In dit webinar bespreek ik wat er verandert en wat dit betekent voor een leidinggevende. En ik geef tips hoe je als leidinggevende de omslag kunt maken van oud naar nieuw: sturen op resultaat en leidinggeven vanuit verbinding en vertrouwen.”

Klinkt goed! en wat nou als ik zelf geen leidinggevende ben, is het webinar dan ook interessant om te bekijken?

Anna Maria: “Jazeker. Het geeft je inzicht in wat er verandert voor een leidinggevende, maar ook voor teamleden en medewerkers. Je krijgt een beter beeld over hoe je elkaar kunt helpen bij het maken van de omslag.”

Om jou te helpen jezelf te ontwikkelen om tijdens en na de COVID-19 pandemie de leidinggevende te zijn die je werknemers nodig hebben, organiseert Learnit op 10 februari tussen 13:00 – 13:30 uur een gratis webinar genaamd: “Leidinggeven in een een nieuwe wereld”. Ben jij benieuwd naar dit webinar? Klik dan hier voor meer informatie over het webinar of meld je direct aan. Hopelijk zien we je dan!

Seats2meet Brabant vindt het fijn artikelen van gastbloggers een podium te geven, want wij zijn nu eenmaal geen standaard vergaderlocatie. Bezoek jij ook regelmatig een van onze locaties en heb je een artikel te delen of een online training? Let us know!