Lachen?! Er valt hier helemaal niks te lachen

0
145

Dit blog is geschreven door Martine Beernink, krachtvandelach.nl.

Martine geeft een workshop lachyoga tijdens het S2M Festival Connecting Stories op 29 maart.

Werknemer, ondernemer, uitvoerende of opdrachtgever: soms ben je een van de vier, soms allemaal. Het werkende leven vraagt steeds meer verschillende kwaliteiten van je en werpt tegelijk allerhande hobbels op. Wat het daarom van je vraagt, is veerkracht. Lachyoga is een leuke en effectieve manier om je veerkracht te vergroten. 

Hollen en/of stilstaan?

Rustig vaarwater is in veel werkende levens al lang verdwenen, lijkt het. Alles moet tegelijk: hollen en stilstaan, flexibel zijn en staan voor jezelf. Raakbaar zijn en jezelf niet verliezen. Je kunnen aanpassen en voor jezelf opkomen. Het gekke is, dat wat wordt verwacht tegenstrijdig lijkt: hoe kan ik nou hollen en stilstaan tegelijk?

We zijn geneigd om te denken in of-of, dat maakt de wereld duidelijk. Voor of tegen, zwart of wit, flexibel of standvastig, kwetsbaar of stoer.

Herken je dat?

De werkelijkheid is echter genuanceerder. Je kunt voordelen én nadelen zien, er zijn legio grijstinten en je voelt je kwetsbaar of stoer afhankelijk van de situatie. Kortom: het is en-en. Zwart en wit horen bij elkaar, het een is er niet zonder het ander. Het zijn de keerzijdes van één medaille.

Lachyoga is precies dat: en-en

Lachyoga laat je direct kennismaken met en-en. In een workshop Lachyoga ga je samen lachen zonder aanleiding. Oprecht neplachen, zou je kunnen zeggen. Dat doen we aan de hand van speelse lachoefeningen, waarin we steeds opnieuw gaan neplachen. Tot de echte lach verschijnt: fake it until you make it.

Zoals je vast hebt ervaren, is lachen heerlijk. Het ontspant en geeft energie, wat onder andere komt doordat je endorfine aanmaakt als je lacht. Lachen zonder aanleiding is echter niet alleen heerlijk, maar ook ongemakkelijk. We zijn het namelijk niet gewend zomaar te lachen, en dat maakt dat het tegelijk lekker én gek is. Een beetje vreemd, maar wel lekker.

Het is en-en, zo stelt het je in staat in een beschermde omgeving te oefenen met verschillende gevoelens naast elkaar ervaren. Dat vergroot je veerkracht: je bent niet je gevoel, je hebt een gevoel….en je kunt zomaar meerdere gevoelens tegelijk hebben 🙂

Bonus: ook fysiek gezond!

Het leuke aan lachyoga is ook nog eens dat het voor je lijf heel gezond is. Minder stresshormoon, lagere bloeddruk, lagere hartslag, je werkt aan je spierconditie en je weerstand. Voorwaarde is wel dat je minimaal 15 tot 20 minuten achter elkaar lacht, en precies dat doen we in de workshop.

Hé leukerd, lach mee op 29 maart!

PS: Je creativiteit neemt ook toe door een flink portie lachen, had ik dat al gezegd? Zie je op de 29e 🙂