Klassikaal versus virtueel onderwijs

Tijdens coronatijd werd iedereen voor wie het mogelijk is, aangeraden om thuis te werken. Voor sommige bedrijven was dit een kleine verandering, voor andere een grote. Ook het onderwijs werd stilgezet en er moest snel gezocht worden naar een oplossing, met als resultaat: virtueel onderwijs. In een klaslokaal of collegezaal zouden studenten te dicht op elkaar zitten wat kan zorgen voor een verspreiding van het virus. Lessen konden vanaf dat moment online gevolgd worden waardoor het onderwijs ineens totaal veranderde. Sommige studenten vinden het thuis studeren erg prettig. Andere zouden graag weer klassikaal les krijgen. Beide vormen hebben voor- en nadelen. Wellicht brengt de coronatijd een grote verandering teweeg waarbij er gekozen wordt voor een combinatie van beide. Ook wel blended learning genoemd. In dit artikel gaan we dieper in op beide soorten van onderwijs volgen.

Klassikaal onderwijs

Het klassikale onderwijs kennen we allemaal. We zijn er mee opgegroeid en het zal ook nog een tijd blijven bestaan. Dit geldt ook voor het bijwonen van trainingen en cursussen op locatie.

Voordelen

Wat als voornaamste voordeel wordt gezien van klassikaal onderwijs is dat je contact hebt met medestudenten. Hierbij gaat het om het bespreken van studie gerelateerde zaken, maar ook op privé gebied. Veel mensen leren tijdens een studie vrienden voor het leven kennen, wat op persoonlijk vlak natuurlijk ook erg belangrijk is.

Tevens is een groot voordeel de interactie met de docent en andere studenten. Het is uiteraard wel mogelijk om interactie te hebben maar, maar dit wordt minder snel gedaan. Doordat vragen stellen erg belangrijk is om iets goed te begrijpen, is de mogelijkheid om dit te doen een groot voordeel van klassikaal onderwijs. Dit resulteert in betere resultaten.

Een ander voordeel van klassikaal onderwijs is de mogelijkheid om samen te werken in de vorm van groepsprojecten. Het overleggen en samen opdrachten uitvoeren is eenvoudiger wanneer studenten fysiek bij elkaar zijn.

Nadelen

Het nadeel aan klassikaal onderwijs is dat je aanwezig moet zijn op de locatie zelf. Je bent hierdoor verplicht om in de buurt van de onderwijsinstelling te wonen, of genoegen nemen met een flinke reistijd. Dit geeft je als student minder flexibiliteit terwijl de vraag naar locatie onafhankelijk studeren en werken juist groeit.

Wanneer je het prettig vindt om thuis te studeren is flexibel studeren iets voor jou. Hierbij is het mogelijk om bijvoorbeeld thuis een studie te volgen. Onder flexibel studeren valt ook een dagopleiding waarbij er gemiddeld 1 keer in de 2 dagen een dag bijeenkomst wordt ingepland. Maar tevens een avondopleiding en zaterdagopleiding zijn mogelijk. Op die manier kan je naast een fulltimebaan toch nog een studie volgen.

Virtueel onderwijs

Tegenwoordig zijn we allemaal bekend met virtueel onderwijs. Maar vinden we dit wel zo prettig? Het heeft zo z’n voor- en nadelen.

Voordelen

Een groot voordeel van virtueel onderwijs, dus het volgen van onderwijs vanuit huis, is het feit dat je thuis studeert. Naast dat het reistijd scheelt, is het natuurlijk erg fijn om in een vertrouwde omgeving te zijn. Studenten voelen zich prettiger thuis, waardoor hun concentratie beter is en ze niet door andere studenten worden afgeleid. Dit zorgt er voor dat de stof makkelijker opgenomen kan worden.
Dankzij de vele technologische ontwikkelingen van de laatste tijd voelt het videobellen bijna aan alsof je real-life tegen elkaar praat. Het beeld is vloeiend en je hoort elkaar uitstekend waardoor de interactie met elkaar als vanouds is.

Nadelen

De kans is groot dat je als student thuis wordt afgeleid door bepaalde zaken. Wanneer je samenwoont, kunnen er huisgenoten zijn die geen rekening houden met de tijdstippen waarop je je moet focussen. Tevens heeft niet iedereen een fijne plek om te studeren. Studenten beschikken vaak over een kleine studentenkamer waar ze veel tijd doorbrengen. Hierdoor wordt het lastig om studie en privé gescheiden te houden.

Ook bestaat de kans dat je moe wordt van video meetings. Elke uitleg moet digitaal gebeuren waardoor er elke dag wel een aantal meetings op de planning staan. Het lijkt alsof we na een video meeting nog vermoeiender zijn dan na een face-to-face meeting.

Benieuwd of virtueel onderwijs iets voor jou is? Lees dan wat praktische informatie. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden.