Kenniswerkers weten het niet

Wat doe jij nou eigenlijk? Heel veel zelfstandig professionals zijn kenniswerkers en hebben best wel moeite met het beantwoorden van deze vraag. Want wat doet een kenniswerker nou eigenlijk? ‘We hebben geen flauw benul wat kenniswerk eigenlijk is’, zo zegt Martijn Aslander, ‘En dat is dus best wel een probleem’.

Gelukkig heeft hij er een project van gemaakt om daar meer duidelijkheid in te krijgen. In een aantal video’s komen verschillende experts aan het woord die over het fenomeen ‘kenniswerk’ hebben nagedacht.

Het is een trilogie over informatie, toegang tot informatie en het werken met informatie. Ik bekeek het derde deel over Kenniswerk.

Confronterend
En eerlijk gezegd: het is best confronterend. Tijdens de video merkte ikzelf hoe snel je wordt afgeleid. Door nog meer informatie. Een appje op mijn telefoon. Even naar mijn mail kijken. Instagram checken. Twitter updaten. En al ben ik dan een vrouw: multitasken bestaat niet.

Voor het benutten van informatie en kennis en daar mooie, interessante en nuttige dingen mee doen is concentratie nodig. En tijd. En rust. Het is niet voor niets dat je onder de douche de beste ideeën krijgt. Omdat je dan niets anders doet.

Selectief
Dus een beetje kenniswerker is selectief in het toelaten van informatie.
Een beetje kenniswerker verzamelt informatie en neemt dan de tijd en rust om er mooie, nieuwe dingen uit te laten ontstaan.
Telefoon weg, alerts uit, email dicht en dan genieten van de resultaten.

Maar natuurlijk eerst deze video kijken.