Kan ik de wereld dan veranderen?

0
88

Written by the Participatieburger

Ik ben gezegend met een rijk sociaal leven, een mooie opleiding en goede gezondheid. Ik heb een gewoon en gelukkig leven. Een brave burger die werkt, zijn belasting betaalt, leuke dingen doet en voor zijn familie en vrienden klaar staat. Niets mis mee.

Maar toch.

Grote festivals zijn tof, maar échte betekenis ontleen ik er niet aan. Nieuwe kleren zijn heerlijk, maar écht lekker zitten ze niet nu ik weet onder welke omstandigheden ze gemaakt worden. Chocola ben ik verzot op, maar in de krant lees ik óók dat de cacao op raakt. Ik hou van de natuur: wandelen, surfen en kamperen, maar natuurlijk draag ook ik mijn steentje bij aan het verpesten ervan. Met vrienden kan ik discussies voeren, verontwaardigd zijn, of verdrietig over de toestand in de wereld om vervolgens nóg een biertje te drinken. En zo heb ik nog helemaal niets gedaan voor een oplossing.

Kan ik de wereld dan veranderen? Ik zit niet op een toppositie waarin ik dingen kan bepalen. Ontwikkelingswerk doen in Afrika is niets voor mij. Ook zal ik nooit een boeddhistische monnik worden die afstand kan doen van aardse bezittingen. Ik wil mijn gewone, gelukkige leven voortzetten.

Dat kan.

Tijdens mijn ontdekkingstocht door betrokken Nederland toon ik in een wereld die aan elkaar hangt van de inzet van mensen om die wereld een beetje mooier te maken. Ik wil laten zien dat een (h)eerlijke lifestyle mogelijk is dankzij de bereidheid van mensen om te delen, te ruilen, te helpen en samen sterker te staan. Een (iets?) meer zinvol leven waarin het avontuur, ontmoetingen met onbekenden en lessen in dankbaarheid voor het oprapen liggen. Het is nog gratis ook.

Volg mij op @depburger

De Participatieburger

 

Over de Participatieburger

De Participatieburger denkt mee, doet mee, verwondert zich en bekommert zich.

De Participatieburger toont graag zijn enthousiasme over de vele mogelijkheden en manieren waarop mensen zich voor elkaar inzetten, of dat nu via online platformen is of via de meer traditionele vrijwilligersinitiatieven. De Participatieburger toont en ontdekt wat het betekent om betrokken te zijn. De Participatieburger neemt pogingen om de wereld socialer, vriendelijker en duurzamer te maken onder de loep. Daarbij zal de Participatieburger óók kijken met een kritische blik. Wat kun je wel en niet aan de goedbedoelde betrokkenheid van mensen overlaten?

Volg de Participatieburger op www.departicipatieburger.com [bijna online]

Twitter @depburger