Jouw locatie hotspot voor coworking 3.0

0
204

Als netwerk facilitator van Seats2meet Nederland heb ik van januari tot juli 2018 dertig werk- en ontmoetingsplekken in Nederland bezocht. Daar heb ik mijn ervaring van het opzetten van een bruisende ontmoetingsplek in Haarlem gedeeld. En gespard hoe die locaties meer ondernemers naar hun gave plekken kunnen trekken. Hieronder deel ik de nieuwe vaardigheden die je nodig hebt om een hotspot van jouw locatie te maken. Plus specifieke voorbeelden van Seats2meet locaties.

Als je tegenwoordig mensen naar je werk- of ontmoetingsplek wilt trekken, heb je dus nieuwe vaardigheden nodig. Of zet je mensen in die deze vaardigheden al hebben. Alleen je plek openstellen voor het publiek en wat adverteren is tegenwoordig niet genoeg. Je wordt een trekpleister als je van jouw locatie een plek weet te maken waar bezoekers niet alleen een bijzondere ervaring hebben, maar ook dat ze na afloop van hun bezoek een stap dichter bij hun droom gekomen zijn. Hoe doe je dat?

Met deze drie vaardigheden:

A) vergroten en versterken van je netwerk,
B) samenwerken en innoveren,
C) Intuitie inzetten en sfeer neerzetten.

A) Vergroten en versterken van je netwerk

Verschuiving van een top-down samenleving naar een netwerk samenleving

Zoals ik van één van de oprichters van Seats2meet leerde – Ronald van den Hoff – en in de praktijk gebracht zag bij MeetBerlage door Felix Lepoutre in Amsterdam, verschuiven we van ‘society 1.0’ naar ‘society 3.0’ en zelfs richting ‘society 4.0’.

Bron: Ronald van den Hoff, Society 3.0 en Marco Derksen, Marketingfacts

Vroeger bepaalden grote organisaties top-down wat consumenten voorgeschoteld kregen. Traditionele media zoals televisie en kranten werden ingezet voor de publiciteit van vaak milieubelastende producten en diensten gemaakt op mensonterende wijzen in verre landen. Kennis werd goed vastgelegd in patenten.

Door de opkomst van social media, kunnen burgers elkaar steeds makkelijker vinden om bottom-up initiatieven te starten. Ze kunnen zich makkelijker verenigen en hun stem laten gelden. Doordat er steeds meer kennis kosteloos gedeeld wordt, kunnen er producten en diensten die waarde toevoegen aan onze maatschappij ontwikkeld worden. Dus we verschuiven naar een netwerk samenleving, ‘society 3.0’. Voeg daar artificiële intelligentie aan toe en we verschuiven naar ‘society 4.0’.

De kracht van je netwerk

Als je relevant wil blijven in deze steeds sneller veranderende maatschappij is je netwerk dus van cruciaal belang! Martijn Aslander – Standup filosoof en initiator van Permanent Beta – legde het belang van je netwerk beeldend uit met onderstaand plaatje. Elke persoon die je toevoegt aan het netwerk maakt het hele netwerk krachtiger.

Bron: Metcalfe’s Law: de waarde van een netwerk neemt kwadratisch toe met het aantal aangesloten apparaten

Vergroot je netwerk en start een community

Ik ben in Haarlem begonnen met het opzetten van een ondernemerscommunity, onder de vlag van Seats2meet Haarlem. Ik startte met het bezoeken van netwerk plekken waar veel ondernemers komen zoals de Open Coffee en de Bitterballen borrel. De mensen die ik ontmoette, voegde ik aan mijn Linkedin toe, wat ik als adressenboekje gebruikte.

Ik nodigde al mijn gesprekspartners uit om te komen werken op mijn eerste ontmoetingsplek het ‘Badhuis’ in de leidse buurt in Haarlem. Met hulp van Erik Boele, Marjan de Boer en het bestuur. Als de ondernemers langs waren geweest, vroeg ik om een aanbeveling voor op Seats2meet en nodigde ik hen uit voor de facebook groep ‘Seats2meet Haarlem’.

Een ander goed voorbeeld van het vergroten van je netwerk en het starten van een community is hoe Joyce Hardeman in Amersfoort de ‘Open Coffee’ nieuw leven in heeft geblazen en nu maandelijks 90 man naar de locatie ‘Meet&Discover’ trekt. In dit filmpje zie je alle ontmoetingsplekken in Amersfoort, inclusief de locatie die zij runt.

Open Coffee Amersfoort

Laat jouw netwerk kennis delen met elkaar

Vervolgens geef je kadootjes aan jouw netwerk. Ik nodigde mijn gesprekspartners tijdens het netwerken uit voor de ‘deel je overvloed’ kwartiertjes die ik organiseerde. Ook nodigde ik ze online uit door de bijeenkomsten op facebook te zetten. Een ander goed medium hiervoor is Meetup en Eventbrite.

Tijdens zo’n kwartiertje liet ik ondernemers delen waar ze goed in waren en waar ze nog hulp bij konden gebruiken. Mijn inspiratiebron was Jessica Tangelder die in MeetBerlage ‘host2transform’ sessies deed voor de co-workers. Ik liet ook anderen dit kwartiertje verzorgen, de hosts en fans zoals Laura Peetoom. Op die manier liet ik mensen waarde toevoegen aan het netwerk en werd de kiem gelegd voor samenwerkingen onderling.

In Zeeland verzorgt Matthijs Lugtenburg bij DOK41 in Vlissingen regelmatig op dinsdag een kosteloze lunch voor ondernemers uit de buurt. De spin-off is dat hij makkelijk de kantoren voor start-ups verhuurt in zijn bruisende locatie. In dit filmpje zie je alle ontmoetingsplekken in Zeeland.

Ondernemerslunch bij DOK41

Bram Trip runt een heel pand ‘BijHanz’ in Zwolle. Hij gebruikt het restaurant als ontmoetingsplek van zijn gebouw. Zo organiseerde hij in juni een barbecue voor zijn community. Hij betrok zijn huurders bij de inrichting van hun werkplek. Zo zorgde hij voor betrokken huurders.

Hanz Hawaii Zomer BBQ

Marco Sprenkels van Incubator Breda verbindt de zelfstandig professionals die via Seats2meet langskomen met de startups die in zijn pand een kantoor hebben. Zo bracht hij toen ik langskwam ZP’er Mirjam de Winter – die hulp biedt bij het schrijven van scripties – in contact met Rens Mensink van startup TV2Z, die vastgelopen was met zijn scriptie. Zie deze video hun ontmoeting en de andere Seats2meet locatie in Breda.

B) Samenwerken en innoveren

 Hulp vragen om je team uit te breiden

Toen ik in 2015 startte met mijn eerste Seats2meet locatie, was ik net moeder van twee kindjes en werkte 3 dagen. Ik wilde wel graag 5 dagen open. Tijdens de ‘deel je overvloed’ kwartiertjes vroeg ik hulp om de locatie te runnen. Zo bouwde ik aan een hosting team met ondernemers en werkzoekenden die het leuk vonden om een paar uur per week host te zijn op de Haarlemse Seats2meet locatie en zo hun eigen netwerk uit te breiden. Deze tip had ik van Tianne van Woudenberg gekregen, die zelf met een vrijwillig hosting team bij Seats2meet Amersfoort CS werkte. Ondertussen verdient dit team aan het klaarzetten van de zalen en de catering op het station.

Open feestelijk

Mijn tweede Seats2meet locatie was het Office Hotel in de Haarlemmerhout. We startten na een softe opening van een aantal maanden met een feestelijke opening. Ronald van den Hoff verzorgde een masterclass over Society 3.0 en verschillende Zelfstandig Professionals verzorgden workshops, zoals ‘zakelijk flirten’ van Chantal Dentro. De marketing manager Oscar Persoon van het Office Hotel verzorgde de catering en nodigde de pers uit. Dat artikel postte ik in de sociale media en deelde ik ook in facebook groepen waar ondernemers lid van waren.

Februari 2016: Opening Seats2meet Office Hotel Haarlemmerhout in Haarlem met Ronald van den Hoff

In het Office Hotel leerde ik Yvonne Haneman van Ground8 kennen. Met haar heb ik de Ondernemerstafel met gemeente Haarlem opgezet. Afgelopen lente zette zij met een aantal hosts een nieuwe ontmoetingsplek op met internationaal karakter in Hoofddorp. Ook zij opende feestelijk met een woordje van de wethouder Adam Elzakalai.

Opening Novotel Amsterdam Schiphol Airport Hoofddorp met v.l.n.r. Karen O ‘Shea, Sonja Bollen, Mascha Westen, Yvonne Haneman, Rogier Tan, Floris Licht en Adam Elzakalai

Geef anderen het podium

Daarna startte ik met het hosting team de maandelijkse ‘Inspiration Thursday’s’, met wat financiële ondersteuning van de Rabobank. Zoals in Utrecht het ‘Seats2meet Festival’ plaatsvindt elke maand (24 september is volgende), bood ik ook in Haarlem ondernemers het podium. De bijeenkomsten kan je aankondigen in het Seats2meet Magazine en ook achteraf is het leuk om een blog of vlog te (laten) maken. Meer info bij Beatriz Bremer.

Innoveer door buiten naar binnen te halen

Centraal Beheer Achmea is in samenwerking met Seats2meet met Lab55 begonnen om inspiratie van buiten naar binnen te halen. Zo vertelde Lonneke Weierink mij dat Centraal Beheer nu een samenwerking aan het opzetten is met de winnaars van de afgelopen twee pitch events voor de ontwikkeling van nieuwe diensten om dagelijks relevant te zijn voor onze klanten. Dit zijn startup Bittiq en startup Zoofy.

Juni 2018: Willemijn Schneyder van Swipeguide pitcht bij Lab55 van Centraal Beheer Achmea

Andere Seats2meet plekken die ik bezocht waar bedrijven hun pand voor coworkers openstellen zijn accountants- en belastingadvieskantoor Mazars Breda, strategisch adviesbedrijf P2 Rossum en gemeente Haarlem in de Zijlpoort.

Organiseer samen

Vervolgens organiseerde ik de Inspiration Thursdays vaak met een andere partij. Zoals met Sonja Evers van Online Evers Marketing. Zij had geen kosten aan een mooie locatie en ik werd geholpen met de organisatie – zoals het vinden van bijzondere sprekers en het promoten op de sociale media.

Ook bij gemeente Haarlem organiseerde ik samen. Zoals met Melissa Oosterbroek van de netwerkclub Young MKB. En met Het Is Net WerkenBeate van Arkel – organiseerden we sparsessies voor werkzoekenden. Met als gevolg dat deze partij Seats2meet Zijlpoort aanbeveelde aan hun leden om wekelijks met hun spargroepjes te vergaderen. Zo heb je ook landelijk de Broekriem die evenementen voor en door werkzoekenden laat organiseren, opgezet door Pieter Vermeer.

Door samen te organiseren, zet je elkaars netwerk in. Als je met elkaar ruchtbaarheid geeft aan de bijeenkomsten, wordt jouw locatie ook steeds bekender.

3) Intuïtie inzetten en sfeer neerzetten

Stoppen als het mis gaat

Soms gaan er ook dingen mis. Ik organiseerde met een man die niet zuiver bleek te zijn. Een aantal hosts hadden al aangegeven dat ze hem niet vertrouwden. Ik had toen nog niet voldoende mijn voelsprieten aanstaan en werd helemaal ingepakt door zijn charmes. We hadden al een Inspiration Thursday georganiseerd samen. Pas toen ik een dag voor het live gaan van de tweede bijeenkomst die we samen organiseerden gebeld werd door een ondernemer die mij waarschuwde voor hem, gingen mijn alarmbellen af. Ik googlde hem en blies gelijk de bijeenkomst af.

Van rust naar intuïtie

Ondertussen heb ik geleerd om beter aan te voelen met wie ik samenwerk door naar mijn intuïtie te luisteren. Ik organiseer wekelijks meditaties in de Zijlpoort om ondernemers en ambtenaren te delen in mijn opgedane kennis hoe je met rust beter aan je dromen en doelen werkt. Lees mijn vorige blog 14 minuten Rust.

Werken in stilte of in de natuur

De bezochte locaties waar je heerlijk in stilte kan werken, zijn bijvoorbeeld De Framboos in Leiden – lees hier het blog, het Parktheater Eindhoven, het benzinestation Green Planet Pesse, Delftse Poort Rotterdam en bij de bibliotheken in Goes, Almere en Waalwijk. Voor deze locaties is het belangrijk om nauw samen te werken met andere coworking plekken. Zo bied je flexwerkers de keuze om drukke werkomgevingen af te wisselen met stilte plekken. Zie hier de video van ontmoetingsplekken in Rotterdam.

Geleide meditatie van Klaartje in rustruimte bij gemeente Haarlem

Natuurlijke stilte vind je buiten. Eline van de Veen heeft Seats4silence opgezet, het groene zusje van Seats2meet. Je kunt hier werken en ont-moeten in de natuur.

Als je buiten verbindt aan jouw locatie, gaat ontspannen vanzelf. Het samenwerken gaat dan ook natuurlijk, want buiten groeit de kwaliteit van je gesprekken. Stiltes worden vruchtbare pauzes. Hierdoor groei je ontspannen, doordat de natuur je zintuigen opent. Je leert te ontspannen met je hoofd, hart en handen. Zorg dat je weet wat collega’s in jouw regio te bieden hebben, zodat je elkaar kunt versterken.

Seats4silence

Meer succesvolle organisaties organiseren bijeenkomsten om de stilte op te zoeken. Zoals Sandra Barth van Peer! met de jaarcyclus ‘Leven en werken met de seizoenen’ en Tianne van Woudenberg faciliteert de Hearts Business Talks met Petra van der Linden.

Hearts Business Talks met Petra van der Linden bij Seats2meet Amersfoort CS

Zaadjes planten voor vruchtbare samenwerking

Een jaar na het opzetten van de ondernemerscommunity, kwam de gemeente meerdere keren op mijn pad. Het begon bij een netwerkbijeenkomst waar een ambtenaar op het podium sprak over ontmoetingen. Ik nodigde haar uit langs te komen. Ze kwam met haar hele team langs en ik liet tijdens een werkbezoek van de wethouder hun ervaren hoe je kennis deelt met het ‘deel je overvloed’ kwartiertje.

Vervolgens spoorde Yvonne Haneman mij aan om bij de gemeente langs te gaan. Daar zagen we een leeg gebouw met een prachtige lange eikenhouten tafel plus een mooie koffiecorner en een bedrijfsrestaurant. Yvonne en ik schreven samen het voorstel voor de gemeente en drie maanden later opende gemeente Haarlem haar deuren voor de stad met de Ondernemerstafel in de Zijlpoort.

Zie deze video hoe we een bruisende werkplek hebben gemaakt bij de gemeente Haarlem.

Sfeer neerzetten

Van een leeg bedrijfsrestaurant van de gemeente, hebben we een bruisende plek gecreëerd. In een vol restaurant ga je ook sneller aan een tafeltje zitten. Doordat wij als ondernemers afspraken in het lege bedrijfsrestaurant, kwamen de ambtenaren ook steeds vaker een kop koffie drinken bij de barista.

Ook de sfeer is uiteraard belangrijk. In de Zijlpoort hebben Yvonne en ik een sfeer neergezet van openheid en veiligheid. Op voorbeeld van de hosts, stellen de bezoekers aan de Ondernemerstafel zich voor aan de andere coworkers. Ook halen bezoekers drankjes voor elkaar en lunchen ondernemers met elkaar en met ambtenaren die ook in het pand werken. Door de open en veilige sfeer hebben Zelfstandig Professionals sneller een ‘toevallige ontmoeting’. Zo wordt je bij elk bezoek verrast door een bijzonder gesprek en ga je verrijkt de deur uit.

Ambtenaren ontmoeten ondernemers bij Seats2meet Zijlpoort bij gemeente Haarlem

Peter Beljaars – agile manager: ‘Door de gesprekken met ambtenaren krijg ik insights in de gemeente. Het is echt interessant om de maatschappelijke uitdagingen te horen en ik geef voorbeelden van soortgelijke uitdagingen en gekozen oplossingen in commerciële en maatschappelijke organisaties. Bij de Ondernemerstafel Zijlpoort vind ik een netwerk met enthousiaste ondernemende mensen die door tips of advies elkaar stimuleren en verder helpen.’

Bij Seats2meet Amersfoort CS geeft Edgar de Wit de voordelen van het kennisdelen met elkaar. Zie in de video van de 5 ontmoetingsplekken in Amersfoort.

Hoe je ook een bijzondere ervaring meegeeft aan jouw werkplek is om mensen moeiteloos te laten werken. Ik ervaar dat zelf als ik schrijf in het Open Atelier bij Lusanne Hogeweg in Bogota – Halfweg. Door een deelrondje vooraf, kom ik daarna in the flow en schrijf zo dit artikel. Anne Kee Deelen noemt dit ‘consciousness coworking’.

Open sfeer – bruisende plek – nieuwe economische waarde

Als je op jouw locatie een open sfeer creëert en mensen weet te stimuleren hun kennis kosteloos te delen, plukt iedereen daar de vruchten van. Doordat bezoekers groeien op jouw locatie, komen ze graag terug en vertellen ze hun positieve ervaringen door. Bovendien vergaderen grote organisaties graag op bruisende plekken, dus die zorgen dat ook jouw omzet groeit. Zo creëren we samen nieuwe economische waarde door te starten met het delen van sociaal kapitaal!

Conclusie

Om van jouw locatie een hotspot te maken, start je met het vergroten en versterken van je netwerk. Vervolgens werk je samen met anderen op gebieden waar jij minder goed in bent en sta je open voor innovatie. Door ook je intuitie in te zetten behoed je jezelf van misstappen. De sfeer die je neerzet op jouw locatie bepaalt uiteindelijk of een bezoeker jouw plek verrijkt verlaat. En weer terugkomt!

Mijn volgende stap is om een stilte plek op te zetten in Haarlem, Amsterdam of omstreken. In samenwerking met een zorgcentrum, een gemeente of een organisatie die graag van haar locatie een hotspot maakt. Dus heb jij zo’n locatie of ken je iemand die de samenwerking op wilt zoeken, mail me gerust – klaartjevreeken@gmail.com.