Je gaat het pas zien als je het doorhebt

gian-kersten-seats2meet-strijps

Door Gian Kersten, auteur van ‘Een Moedige Manager’.

In het voorjaar van 2020, de wereld had net kennis gemaakt met dat vermaledijde virus, had ik een afspraak met een klant. We ontmoetten elkaar bij Seats2Meet in Eindhoven. (Dat was nog net in de periode dat ‘Was je handen stuk’ en ‘Hou anderhalve meter afstand’ de twee belangrijkste maatregelen waren van het kabinet.) Deze afspraak zou tot een verrassende uitkomst leiden. In meerdere opzichten…

Het ging dit keer om een loopbaanvraagstuk. Mijn gesprekspartner was een zelfverzekerde dame (50+), hoog opgeleid, en naarstig op zoek naar een passende baan. Ze had het gevoel vast te zitten in een negatieve spiraal. Daar zouden we samen eens grondig naar gaan kijken.

Een gesprek dat heel ‘normaal’ en zakelijk begon kreeg anderhalf uur later een heel bijzonder einde.

Ze deed uitgebreid haar verhaal en vertelde me over de vele pogingen die ze op dat moment al had ondernomen om aan passend werk te komen. Wat haar erg dwars zat was dat ze geen kans kreeg om iets te doen met haar opleiding tot psychologe. Bovendien zorgde elke afwijzing voor een deuk in haar zelfvertrouwen. Wat nu?

Al pratende werd me één ding steeds duidelijker.

Het probleem zat ‘m niet in de kwaliteit van haar sollicitatiebrieven of de opmaak van haar CV. Ook had ze er geen enkele moeite mee om zichzelf goed te presenteren. Integendeel.

De ‘angel’ zat ergens anders. Op een plek waar ik die niet meteen verwacht had.

Uiteindelijk bleek een verstoring in de familierelaties een cruciale factor voor haar te zijn. Daardoor gedroeg ze zich in sollicitatiegesprekken waar andere vrouwen bij waren op een, laten we zeggen, minder effectieve manier. Dit gaf haar gesprekspartners de indruk dat ze té assertief was en misschien zelfs wel lastig om mee samen te werken. Gevolg: hoewel ze vaak bij ‘de laatste drie’ eindigde in een sollicitatie, werd ze nooit de nummer 1.

We hebben daarna een familieopstelling gedaan, aan de hand van poppetjes die ik had meegenomen. Het zogeheten ‘systemisch werk’ bleek dit keer een prachtig instrument om een totaal nieuw licht te werpen op in eerste instantie de relatie met haar moeder en zus en in tweede instantie haar loopbaanvraagstuk. Ze kreeg een nieuw inzicht en werd overmand door emoties. De sfeervolle  ruimte die we bij Seats2Meet ter beschikking hadden droeg ongetwijfeld bij aan het gevoel van veiligheid dat ze had. En, zoals wijlen Johan Cruijff al wist: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Aan het einde van het gesprek, we mochten elkaar dus eigenlijk geen hand geven, vroeg ze me schoorvoetend of ze me toch even hartelijk mocht bedanken….Ik knikte lachend.

Vervolgens kreeg ik een welgemeende, hartverwarmende knuffel!

Zichtbaar opgelucht ging ze huiswaarts, terwijl ik sprakeloos en met een blos op de wangen achterbleef.

Gian Kerstges is trainer, spreker en auteur. Hij schreef onder meer het boek ‘De Moedige Manager’ dat in juni 2020 één van de vijf best verkochte managementboeken was. In het dagelijks leven traint en coacht Gian met name leidinggevenden die willen groeien in hun rol. Kijk voor meer informatie op: www.optimusprime.nl