Nice2Mett: Martin van Rijn from S2M location Framboos

0
119

Hi Martin, kan je ons iets meer vertellen over Framboos?

De Framboos is een bedrijfsverzamelgebouw waar we startende ondernemers op diverse manieren faciliteren met bedrijfsruimte. Het is gebouwd in de jaren ’90 van de vorige eeuw, specifiek voor de ondernemer die een kleine betaalbare ruimte nodig heeft.

In het gebouw zijn op de eerste en tweede etage zo’n 50 kantoorunits van rond de 18-24m2 aanwezig. Het is zo ingedeeld dat je, indien mogelijk, kunt doorgroeien als je bedrijf groeit.

De bedrijven variëren van eenmanszaken tot bedrijven met rond de 15 werknemers.

Er is een receptie aanwezig die je klanten kan ontvangen. Ook is er een wachtruimte op de vide boven de receptie. Met de trap of lift kun je de beide verdiepingen bereiken.

Beneden aan de buitenzijde van het gebouw zijn de wat grotere werkruimtes met overheaddeur. Deze ruimtes zijn meer bedoeld voor de ambachtelijke bedrijven. Zo hebben we er bijvoorbeeld, naast diverse kleine aannemers, een boekbinderij en een bierbrouwer gehuisvest. Maar er is ook een kinderdag verblijf op de begane grond.

Op de eerste verdieping is er een flexwerkruimte en zijn er diverse ruimtes die flexibel gebruikt kunnen worden. Je kunt er bijvoorbeeld een coach sessie houden of een vergadering of cursus geven. De flexwerkplekken in de Framboos zijn gratis voor de (aspirant) starter.

Framboos is onderdeel van Stichting Werk en Onderneming. Wat realiseert deze stichting?

De SWO is een Stichting zonder winstoogmerk of overheidssubsidie. In oorsprong is de Stichting opgericht om startende ondernemers te helpen bij de financiering van een nieuw bedrijf. De Stichting heeft in de loop der jaren vele veranderingen en ontwikkelingen ondergaan. Met het verstrijken van de tijd en veranderende inzichten, werd het steeds duidelijker dat de behoefte van een starter voornamelijk op het gebied van huisvesting lag.

Sinds begin van deze eeuw is de kerntaak of missie van de SWO daarom ook; het faciliteren van startende ondernemers met bedrijfsruimte.

Het vinden van een passende en vooral betaalbare bedrijfsruimte is voor een starter vaak een tijdrovende uitdaging. De SWO kan daarom uitkomst bieden.

We verhuren kantoorunits, werkplaatsen en ruimten voor ambachtelijke bedrijven aan (door-) startende ondernemers uit Leiden en omgeving. Ook is er een pand waarin we kunstenaars van huisvesting voorzien. Er zijn al meer dan 1000 starters die hun eerste stappen in ondernemersland hebben gezet via de SWO.

Om een starter in het eerste jaar op weg te helpen hanteren we, bij de meeste bedrijfsunits, een aantal speciale regels. Wanneer je bedrijf bijvoorbeeld nog geen 5 jaar bestaat kun je in aanmerking komen voor een starterskorting. Dat is een soort subsidie op de kale huur voor een afgesproken periode. Op dit moment is er een korting van 50 % op de kale huur voor een half jaar en 25% korting voor het volgende half jaar op veel van onze startersunits. Ook hanteren we kortlopende contracten. Als je snel doorgroeit of als het toch niet helemaal gaat zoals je had verwacht is er een opzegtermijn van slechts 3 maanden.

Deze voorwaarden zijn erop gericht om het voor een beginnende ondernemer mogelijk te maken te starten zonder direct de loodzware last van huisvesting met lange contracten en hoge huren te hoeven ervaren.

Framboos is verbonden aan S2M voor 5 jaren! Waarom hebben jullie besloten S2M te implementeren binnen Framboos?

Het concept van s2m past precies in datgene waar de Stichting zich mee bezig houdt.

Als SWO houden we veranderende trends in werken en economie scherp in de gaten en we bemerkten rond 2010 dat er voor ZZP-ers, naast bedrijfsunits, een grote behoefte aan het ontstaan was naar flexibele werkplekken. Ook nam de vraag toe naar betaalbare, representatieve ruimten waar je klanten kunt ontvangen voor een bespreking of presentatie.

We hebben deze signalen opgepakt en flexwerkplekken, vergader-, cursus en coachruimte gerealiseerd waar ondernemers plaats kunnen nemen.

De flexwerkplekken hebben we bewust gratis gehouden voor de starter die zich nog geen eigen plek kan veroorloven. We beseften echter al snel dat een werkplek alleen niet voldoende was. Veel ZZP-ers hebben behoefte aan verbinding met andere ondernemers.

Het uitwisselen van kennis en ideeën, meer innovatie en een groter netwerk spelen een belangrijke rol bij de toename van productiviteit en inkomen van samenwerkende ZZP-ers.

De flexwerkplekken op de Framboos moesten daarom nadrukkelijk ook geen stilte plekken worden maar een broedplaats van interactie waar vruchtbare samenwerkingsverbanden kunnen ontstaan.

Omdat onze corebusiness bestaat uit het faciliteren van ruimte zochten we een partij die de flexwerkruimte voor ons zou hosten, die elke dag aanwezig zou zijn en het concept zouden aanjagen in ruil voor ruimte. Met een groep genaamd “de Gangmakerij” is de eerste versie van het flexwerken in de Framboos van start gegaan.

Bij toeval ontdekten we dat er een organisatie bestond die landelijk plekken zocht voor flexwerkers, Seats2meet. Dit sloot redelijk naadloos aan bij wat de SWO met deze flexwerkplekken voor ogen stond en het was voor ons daarom ook vanzelfsprekend om plekken voor s2m vrij te maken in ons pand.

Flexwerkers zijn verplicht zich via s2m aan te melden ook al komen ze niet via s2m binnen. Dit laten we controleren door de tijdelijke hosten, of onze receptionisten. We vinden het belangrijk om hiermee de missie van s2m te onderstrepen.

Hoe beïnvloed, het hebben van een locatie waar ondernemers en freelancers kunnen werken, jullie stichting?

Het faciliteren van startende ondernemers is onze missie, Het toekennen van ruimte voorondernemers via s2m past daarom goed in het verwezenlijken van onze doelstellingen.

 

Er gebeuren allerlei coole dingen binnen S2M locaties. Hebben jullie een leuk verhaal van een gebeurtenis binnen Framboos?

Ondanks dat we eigenlijk alleen een faciliterende rol spelen zaten we er in de begintijd ook inhoudelijk bovenop. Je herkent dan vrij snel of een ondernemer het in zich heeft om het te kunnen gaan maken.

Het was daarom vanzelfsprekend dat er toch tijd werd gestopt in een informeel begeleiden. We hebben samenwerkingsverbanden zien ontstaan tussen de flexwerkers. Een aantal van hen is begonnen in de flexwerkruimte en doorgegroeid binnen het pand. Ook zijn er ondernemers vrij snel doorgegroeid naar andere bedrijfsruimte in Leiden of elders in het land.

Een aantal van onze flexwerkers hebben elkaar ontmoet in de Framboos en zijn gezamenlijk een reclamebureau gestart en reizen nu, 5 jaar later, de wereld rond met internationale mode opdrachten.

Maar er zijn ook samenwerkingsverbanden ontstaan tussen onze reguliere huurders en de flexwerkers. Het mooie aan een flexwerkruimte in een bedrijfslocatie is dat er al veel regulieren bedrijven zitten. We zagen dat er zittende bedrijven waren die oprecht geïnteresseerd waren in wat de flexwerkers te bieden hadden. Dit resulteerde met regelmaat tot opdrachten vanuit onze zittende huurders naar de startende ondernemer.  

Wat zijn jullie doelen van dit jaar?

Wij hebben geen vast omschreven doelen naast het faciliteren van ruimte. Maar we zijn aan het onderzoeken hoe we de flexwerkers en huurders onderling nog meer met elkaar in contact kunnen laten komen om kennis en opdrachten uit te wisselen.

Hoe kunnen mensen een werkplek boeken bij jullie?

De meeste ondernemers komen bij ons langs via mond op mond reclame. Het grootste deel van de flexwerkers komt uit Leiden en omgeving en loopt gewoon naar binnen.  We verplichten deze (aspirant) ondernemers in te loggen bij s2m alvorens ze aan het werk gaan. Dit wordt gecontroleerd door één van onze receptionisten. Dit is goed voor alle partijen.