Interview with Anne Theelen – Volunteering with NL Voorelkaar

0
206

Hallo Anne, kun je iets meer vertellen over NLvoorelkaar?

NLvoorelkaar is een online platform waar hulpvragers en hulpaanbieders elkaar kunnen vinden. Met NLvoorelkaar willen we samen de wereld een beetje mooier maken door elkaar te helpen. Dit kan bijvoorbeeld al met iets heel kleins zoals een boodschapje doen voor iemand die dit niet meer kan. Maar dit kan ook betekenen dat je op onze website een vraag ziet om de gehele marketing te organiseren van een lokaal theater. Dit is ook voor jongeren een mooie kans om hun CV te verbeteren en zich te ontwikkelen in een bepaald vakgebied.

NLvoorelkaar is er voor iedereen en je kunt zelf een vraag plaatsen bij ons op de website. Maar je kunt dus ook je hulp aanbieden in allerlei soorten en maten en zo vind je altijd iets wat bij je past. Zo is elkaar helpen persoonlijk maar ook makkelijk doordat wij een marktplaats aanbieden waar dit overzichtelijk en laagdrempelig kan. We willen vooral laten zien dat iemand helpen of geholpen worden gewoon super leuk kan zijn.

Hoe kwam je op het idee om een platform op te zetten waarbij vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties met elkaar in contact worden gebracht?

In 2011 is NLvoorelkaar opgericht door Patrick Anthonissen en Mathijs Huis in ‘t Veld met als doel om alle mensen in Nederland de hulp en aandacht te bieden die zij nodig hebben. Zij zagen een enorm verborgen potentieel in elk individu om zich in te zetten voor een ander en geloofde in de positieve kracht van mensen. NLvoorelkaar is als social enterprise aangesloten bij Social Enterprise NL en is mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

Hoeveel vrijwilligers heb je geholpen?

De afgelopen jaren hebben we met NLvoorelkaar al 5.200.000 uur vrijwilligerswerk gerealiseerd en zijn er al meer dan 141.000 verbindingen gelegd. Er zijn al zo’n 50.000 hulpvragen geplaatst door organisaties of particulieren waar de meeste in de categorie gezelschap vallen. Ook spreken we met NLvoorelkaar een nieuwe doelgroep aan. 54% Van de 30.000 vrijwilligers deed nooit eerder vrijwilligerswerk en 50% is jonger dan 40 jaar.

Welke tips heb je voor mensen die meer vrijwilligerswerk willen doen?

Veel mensen hebben een verkeerd beeld van vrijwilligerswerk. Ze vinden het stoffig of ze willen niet vastzitten aan een wekelijkse verplichting. Met NLvoorelkaar willen we laten zien dat het juist ontzettend leuk is en er altijd wel iets is wat bij je past. Je kunt op NLvoorelkaar ook eenmalig iemand een handje helpen en je kunt uit verschillende categorieën kiezen zodat dit bij jouw interesses of talent past. En of dat nu een toiletbril vervangen, een boek voorlezen of voor taxichauffeur spelen is, het kan allemaal! Het belangrijkste is dat helpen je happy maakt! Je krijgt er veel waardering en energie voor terug en je maakt ook nog eens iemand anders blij 🙂  

Hoe kunnen mensen gebruik maken van je platform?

Door gemakkelijk een profiel aan te maken kun je op NLvoorelkaar je vraag stellen of je hulp aanbieden. Ons platform is laagdrempelig, veilig en makkelijk te gebruiken. Je neemt persoonlijk contact op met je match door middel van berichtjes te sturen via je profiel. Wij screenen deze berichtjes en zorgen voor helpdesk ondersteuning. Zo kun je zelf op je eigen tempo beslissen wie jij wilt helpen of wie jou komt helpen. Je hebt dit dus zelf in de hand.

Is er een super cool verhaal over het gebruik van je platform dat je graag wilt delen?

Op ons platform delen we vaak verhalen van onze matches. Zo kun je hier bijvoorbeeld lezen hoe Coby en Marry meteen een klik hadden en in elkaar een erg gezellige match hebben gevonden. https://www.nlvoorelkaar.nl/inspiratie/coby-durft-te-vragen  En lees je hier waarom Joyce door Joke naar de begrafenis van haar vriendin kon. https://www.nlvoorelkaar.nl/inspiratie/joyce-voor-joke-1 Maar ook hoe Belvédère in Rotterdam niet alleen een huis vol verhalen is maar ook een huis vol vrijwilligers is geworden. https://www.nlvoorelkaar.nl/inspiratie/n-huis-vol-vrijwilligers-1

Wat voor vrijwilligerswerk faciliteer je bij NLvoorelkaar?

Op NLvoorelkaar kun je hulpvragen vinden in 30 verschillende categorieën. Natuurlijk is er een hoop vraag naar gezelschap onder ouderen of zijn er veel vragen naar een buddy voor mensen met een beperking, maar ik denk dat wat je ook zoekt, er altijd wel iemand is die aansluit op jouw interesses. Of dat nou achter de bar bij een voetbalclub is of dat je de klusjesman kan gaan uithangen. En aan de andere kant, mocht jij hulp nodig hebben, is er altijd wel iemand met een talent voor juist datgene waar jij naar op zoek bent. Iedereen is zo verschillend. De een heeft misschien alleen tijd in het weekend, de ander wil graag 1 keer per week tijd maken voor een kopje koffie, en dit is juist het mooie. Omdat we met NLvoorelkaar steeds meer groeien, krijgen we ook een grotere kans op matches. Op dit moment vinden 2 mensen elkaar (en worden zij een match) elk half uur! Dus terwijl je dit leest, is er weer een match aan het ontstaan op ons platform. En een match leidt gemiddeld tot wel 37 ontmoetingen per jaar!

Wat zijn de doelen van NLvoorelkaar voor de komende jaren?

Met NLvoorelkaar willen we het komend jaar landelijke dekking realiseren. Op dit moment kun je al bijna altijd hulp vragen en aanbieden bij jou in de buurt en hebben we buiten ons landelijke platform 41 aangesloten gemeenten zoals Rotterdammersvoorelkaar of Meppelvoorelkaar. Zo kun je mensen in jouw wijk blij maken en bouw je samen aan een mooiere buurt. Maar we willen graag dat dit overal in Nederland mogelijk is zodat waar je ook bent je een match kunt vinden.

Video over Rotterdammersvoorelkaar

Bekijk hier onze resultaten van 2017 in onze nieuwe infographic : https://zakelijk.nlvoorelkaar.nl/resultaten-2017/