Ik sta altijd stom op de foto

Dit artikel is geschreven door Ruud de Korte, Professional Portrait and international Fine ArtPhotographer. Ruud is aanwezig tijdens S2M Festival Connecting Stories, je kunt bij hem een mooie profielfoto laten maken. 

Oud minister Ruud Lubbers liep ergens waar persfotografen stonden. Een fotograaf riep “even stilstaan meneer Lubbers” waarop Lubbers doorliep en riep “Ik ben politicus en geen fotomodel!”

Om een portret te laten maken hoef je geen fotomodel te zijn. Een portretfoto laat zien wie jij bent en hoe jij jezelf presenteert. Dat is wat anders dan in een pose staan waarbij je kleding goed uitkomt voor een fashion shoot. In een vacature staat nooit dat je er goed uit moet zien, soms wel dat je representatief moet zijn. De foto van een fotomodel ziet er daarom anders uit dan die van een manager. Beiden zijn representatief.

Ik sta altijd stom op de foto

Dat is correct. Ik zal het nuanceren. Niemand vindt zichzelf mooi op de foto staan, je vindt jezelf in het echt knapper. Het is nog wetenschappelijk bewezen ook. Dat komt omdat je jezelf altijd voor de spiegel in spiegelbeeld ziet staan. In de spiegel doe je houdingen waarvan jij vindt dat je er goed uitziet. Een foto laat je zien zoals de ander jou ziet, niet in spiegelbeeld, daardoor komen er zaken in beeld die je van jezelf meestal niet ziet, maar er wel zijn. Het helpt door de spiegelfunctie van je telefoon te gebruiken als je een selfie maakt. Dan zie je hoe de ander jou ziet. En verder is het zo dat hoe vaker je jezelf op de foto ziet, des te sneller raak je aan je eigen foto’s gewend.

Ik heb geen mooie lach

Het is onzin te moeten lachen op de foto. Terwijl bijna elk geschreven artikel over jezelf presenteren aanhaalt dat lachende mensen knapper worden gevonden dan niet lachende mensen. De redenen hiervan zijn simpel te verklaren:

  1. Je lacht niet altijd. Dus lachend op de foto gaan mag, maar het moet niet. Het helpt natuurlijk wel vriendelijk te kijken. Wil je autoriteit uitstralen in een business portret? Dan is lachen zeker niet nodig.
  2. Waarde hangen aan een lach is cultureel bepaald. Een ear to ear smile wordt erg gewaardeerd in de US en is minder belangrijk in Europa. Als je zoekt naar “cool macho latino” dan voel je al aan of er wordt gelachen of niet.

Het is interessant op internet eens te zoeken naar foto’s bij de zoektermen: knappe mensen, knappe vrouwen, knappe mannen, mooie mannen, mooie vrouwen, handsome people, handsome men, handsome woman, lekkere chick, lekkere hunk, hot babe en hot stud. Hoe “cheaper” de zoekterm, hoe meer de lach wordt getoond en hoe meer sportschoolvlees er bij de mannen bij komt kijken. Zelf als je expliciet zoekt naar “smile” of “lach” zie je ineens verdacht veel smilie icons, lachende babies en close ups van gebitten van mondhygiënisten.

Een lach heeft weinig te maken met de manier waarop jij je presenteert in jouw profielfoto. Een foto met een big smile, terwijl je op een gesprek heel anders overkomt heeft daarom geen toegevoegde waarde. Het gaat om jou en niet alleen om je lach.

Ik weet niet hoe ik moet kijken

En daarom ga je naar mij toe. Ik weet hoe je moet staan en praat je er naartoe. De juiste houding en de juiste look bij het beroep wat je hebt. Make-up artist Berndien doet je haar goed, werkt je make-up bij en geeft desgevraagd een styling advies. Samen bekijken we de foto’s en jij mag kiezen welke foto’s je wel en niet wilt hebben.

Tijdens S2M Festival Connecting Stories maakt Ruud eenvoudigere portretfoto’s, Berndien is hierbij niet aanwezig. Je kunt zo proeven van de stijl van Ruud en later besluiten nog meer professionele foto’s te laten maken.