Hoe pas je de 80-20-regel toe op personeel?

0
261

De 80-20-regel, in de literatuur bekend als het Pareto Principe, is vernoemd naar een Italiaan die begin vorige eeuw ontdekte dat 80% van de Italianen 20% van het grondgebied in bezit hadden. Hij ontdekte vervolgens in zijn eigen tuin dat 20% van zijn erwtenschillen 80% van de erwten bevatten.

Inmiddels, een eeuw later, weten we dat de 80-20-regel voor heel veel zaken lijkt op te gaan. Zo haal je meestal 80% van je omzet uit 20% van je klanten, bezoekt 80% van alle bloglezers 20% van de blogs en veroorzaakt 20% van de klas 80% van het lawaai. Natuurlijk komt het nooit precies achter de komma uit en is er ook kritiek op de waarheid van deze regel. Toch inspireert hij velen om een parallel te trekken naar het bedrijfsleven.

Als ondernemer heb je een enorme to-do-lijst, een vol bureau, een inbox met informatie en vragen; allemaal zaken waar je aandacht aan wilt besteden of besluiten over wilt nemen. Elke dag weer bepaal je je prioriteiten. Waar besteed je vandaag aandacht aan? Wat is het belangrijkst op dit moment? Wat levert het meeste op? Welke 20% inspanning levert 80% resultaat?

Mijn ervaring is dat veel ondernemers en managers in het MKB niet goed weten welke 20% van hun personeelsinspanningen 80% van de resultaten opleveren. Welke zaken er nu echt toe doen bij het managen van je medewerkers. Waar je het verschil kunt maken. Hoe je tijd kunt besparen en alleen die dingen doet die er echt toe doen.

Het kopiëren van de personeelsaanpak van grote bedrijven levert onvoldoende resultaten. Het is vaak veel te zwaar, te bureaucratisch en te ingewikkeld om in een klein bedrijf te organiseren. Voor je het weet wordt het middel dan een doel en ben je veel tijd kwijt aan processen en vastlegging. Als ondernemer in een kleiner bedrijf zit je daar waarschijnlijk helemaal niet op te wachten.

Besteed geen tijd aan POP’s, competentiemanagement, performance management e.d. Bouw aan een simpele, solide basis. Probeer zo slim mogelijk je tijd te benutten. Zoek de 20% die zichtbaar leidt tot 80% van de resultaten. Besteed daar je aandacht aan.

Bedenk bij al je keuzes en besluiten over je personeel: gaat dit bijdragen aan de resultaten? Als je daar ontkennend op moet antwoorden, vraag je dan af of je daar geld of tijd in wilt steken. Het investeren van jouw geld en tijd in je personeel moet leiden tot resultaten, doe het anders niet!

Artikel geschreven door Esther Mallant van de Wereld van Personeel.

De Wereld van Personeel, voor ondernemers in bedrijven tot 50 medewerkers
De Wereld van Personeel is gespecialiseerd in advies aan ondernemers in bedrijven tot 50 medewerkers, die zelf hun personeelszaken regelen.

Je kunt zelf aan de slag met behulp van het online doe-het-zelf programma met de thema’s: Werven, Belonen, Functioneren, Ontwikkelen, Afscheid en Regelen.
Of, maatwerkadvies en persoonlijke ondersteuning krijgen bij alle zaken die met je medewerkers te maken hebben, zoals werving van een nieuwe medewerker, het bepalen van de juiste beloning of het afscheid nemen van een medewerker.