Hoe kan ik effectief marktonderzoek doen?

0
257

Een donkere woensdagavond in het leerhotel. Ons broodfonds Meerwaarde combineert vergaderen met netwerken. Op die manier helpen we elkaar én leren we elkaar beter kennen. Dat maakt schenken persoonlijker in geval van arbeidsongeschiktheid.

In de open space pak ik het podium voor Seats4silence: Startend platform voor werken en ontmoeten in de natuur. Media aandacht gaat goed en de reacties zijn positief. De hoeveelheid gebruikers is nog niet genoeg om een professionaliseringsslag te maken. Hoe kunnen we verder? We zoeken naar meer urgentie om de stad en het eigen kantoor te verlaten. Ideeën genoeg in het netwerk, maar: “Hoe kan ik verschillende ideeën snel toetsen op haalbaarheid?” Dit kwam uit de groep:

Welk probleem los je op met je aanbod?

Bedenk de pijnvragen van je klanten en toets deze bij hen. Als je meerdere doelgroepen hebt moet je dat voor die verschillende doelgroepen apart doen. Kies voor een interview of stuur je lijst problemen die je denkt op te lossen per mail aan iemand die je al kent en tot de doelgroep behoort.

Voorbeeld: Duurzaam leren als niche

Trainers staan aan de lat om het leereffect van hun trainingen te verhogen. Sinds bewezen is dat werknemers het meeste leren tijdens hun werk is het moeilijker om trainingen te verkopen. Maximaal 10% leren werknemers door scholing mits het zo wordt aangeboden dat het beklijft. Duurzaam leren lukt alleen door dingen te doen.

Dat is een mogelijke ingang voor seats4silence locaties. Specialiseren als opleidingslocatie duurzaam leren. De trainer is dan de klant, die zich kan onderscheiden met een actieve benadering in het groen. De kanttekening is dat trainers niet altijd zelf hun locatie mogen kiezen van hun opdrachtgever.

maak het aanbod super concreet

Christian stelt voor: Laat een paar ondernemers samen in beeld brengen wat ze te bieden hebben en vandaaruit bedenken welk probleem ze kunnen oplossen en dat toetsen in hun eigen regio.

Vind een maatje voor de zakelijk kant

Een platform beheren en ontwikkelen is een hele klus, waar je verschillende talenten bij nodig hebt. Ook als je geen mensen kunt inhuren, kun je misschien wel een mede ontwikkelaar of investeerder vinden, die er brood in ziet. Ook meteen een mooie toets.

Andere inzichten

  • Tineke draait de vraag om: Hoe kun je het je aanbod aantrekkelijker maken? Die vraag kunnen we stellen op niveau van locatie, regio en hele platform.
  • Carla focust vooral op naamsbekendheid. Niet alleen in de media, maar ook bij andere bemiddelingsbureaus van vergaderlocaties. Desire tipt het gebruik van add words, bijvoorbeeld op de term “opleiding locaties”.
  • “De markt is conservatief”, merkt Christian op. Het lastig om een aanbod te toetsen in de bestaande markt als het een heel vernieuwend concept is, zoals de flexwerkende knowmads in nature. Blijf je dan wel bij je oorspronkelijke idee?

Kortom

Wat ik uit deze sessie haal is inzoomen op een kansrijke doelgroep met hun pijnvragen en vervolgens zo concreet mogelijk worden. Ik moet accepteren dat ik niet alles tegelijkertijd kan oplossen. En ik mag mijn netwerk nog actiever en specifieker gebruiken. Een mooie lering in de meerwaarde van mijn broodfonds.

En nu?

Mocht jij nog suggesties en connecties hebben die kunnen helpen de dienstverlening van Seats4silence verder te brengen, dan hoor ik het graag.