Hoe gedisciplineerd kan jij remote werken? 8 tips om productiever te werken.

0
107
Digital nomad, Remote werken, Ondernemerschap, ondernemen

Werk jij vanaf iedere plek dat je maar wilt? Is dit in Nederland of misschien wel in het buitenland. 1000den freelancers werken iedere dag in Nederland vanuit een koffiebar of thuis.  Je laptop openklappen waar je maar wilt. Heerlijk, toch? Ja, als je een beetje discipline hebt. Iedereen heeft dagen dat deze wat minder aanwezig is. Het gevecht om aan de slag te gaan is dan best zwaar. Maar zoals ik al zei, iedereen heeft die dagen. De vraag is hoe kan je dit aantal verkleinen? 

Moeite met het vinden van de juiste workflow? Lees dan verder…

1. Productief, op welk moment van de dag ben jij dat?  

Een van de grote voordelen van op afstand werken, is dat je zelden in de ochtend de wekker hoeft te zetten. Wat ben jij? Een vroege vogel of een nachtbraker? Dit maakt helemaal niks uit, zolang je je er maar van bewust bent. Iedereen heeft een voorkeur, op deze momenten ben je het efficiëntst, productiefst en helderst. Vroeg opstaan en een jumpstart maken? Of ga je liever tot diep in de nacht door? All good, go for it! Let wel op je externe taken en pas deze aan indien mogelijk. Klanten kan je namelijk niet in de late avond contacteren, maar sporten bijvoorbeeld kan je op ieder moment van de dag inplannen. Richt je dag zo in, zodat je op jouw meest productieve momenten werkt. Ik sta rond half 8 op en na een ontbijtje ga ik meteen aan de gang. In de ochtend werk ik twee blokken van 90 minuten en daarna neem ik een dik half uur vrij. Hierna doe ik wat makkelijker werk en in de namiddag ga ik de bossen in. 

Digital nomad, Remote werken, Ondernemerschap, ondernemen

2. Wanneer plan jij je afspraken en vergaderingen in?

Groeperen en blokken maken. Probeer gelijkwaardige taken samen te voegen. Dus vergaderingen en afspraken, plan ze achter elkaar door met een korte pauze.  Denk er eens over na: wat doe je tijdens een uur pauze tussen de vergaderingen door? Ben je dan echt een uur full-on aan het werk? Even benen strekken, kopje koffie halen, hapje eten en dan is het uur al weer bijna voorbij. Werk met blokdelen; bijvoorbeeld op woensdagmiddag plan je vergaderingen en afspraken. Het voordeel is dat je minder gebonden bent aan de vergaderingen en je kan de andere dagen volgens jouw schema inplannen.

3. Een andere omgeving wat doet het met jouw productiviteit?

Het woord thuiswerken wil niet zeggen dat je ook perse heel de tijd thuis moet werken. In plaats van elke dag aan de eettafel of bureau te werken, overweeg eens een koffiebarretje of misschien wel een midweek naar Lissabon voor wat inspiratie. En wat dacht je van co-working-ruimtes? Tegenwoordig zit er in iedere stad wel eentje! Een nieuwe plek en omgeving in plaats van de keukentafel, kan je energie boosten!  

Een tip: weersta de drang om in bed te werken. In bed ben je vaak niet zo productief.

4. De keukentafel is niet gemaakt om aan te werken. 

Het is makkelijk en het lijkt logisch, werken aan je keuken of eettafel! Maar je begint je dag dan met het opruimen van ontbijt, lunch, de lego van je zoontje etc. Een aparte ruimte zorgt ervoor dat je meteen aan de slag kan en niet afgeleid wordt.

Ga dan ook op zoek naar een plek waar je ongestoord aan het werk kunt. Op de zolder of in de logeer kamer, zet er een bureautje neer en je hebt je eigen plekje. Naast het investeren in een plekje voor jou en je werk, is goed materiaal ook belangrijk. De juiste stoel en bureau tijdens uren typen is zeker iets om rekening mee te houden.

Digital nomad, Remote werken, Ondernemerschap, ondernemen

5. Kleed je aan! (het is geen pyjamaparty)

Heel de dag in je pyjama rondlopen, het kan zo verleidelijk zijn, vooral als  je niet het huis uit hoeft. Opstaan ​​en jezelf klaarmaken voor je werkdag is een stimulans voor productiviteit.

Je hersenen signaleren dan dat het tijd is om te werken, niet om te ontspannen en te slapen. Dat betekent niet dat je moet opstaan ​​en een super fancy outfit moet aantrekken. Het gaat erom dat je niet in de kleding zit waarin je altijd relaxed en ontspant.

Legging, spijkerbroek, t-shirts en sweater zijn allemaal goede opties. Voordeel: je hoeft je niet druk te maken om de kleuren combinatie. Oh en heb je een videocall, alleen een net bloesje aan is voldoende, de rest ziet niemand. 

  1. Sluit jezelf niet op, plan sociale interactie

Kluizenaar, jezelf opsluiten is soms erg makkelijk maar niet bevorderlijk. Introvert of extrovert iedereen moet eruit. Iedereen geniet van het uitstapje en het zien van andere mensen.

Dus plan tussen je blokken en groepen taken ook andere activiteiten die de dag doorbreken. Een laat ontbijtje of koffie met een vriendin, een sportles in de middag of voetbaltraining in de avond. Koppel hier wel een tijd aan vooral afspraken met vrienden. Dit zal zorgen voor de balans tussen in- en buitenshuise activiteiten.

7. Videobellen is zoveel fijner! 

Samenwerken met een team op afstand? Dan zijn videogesprekken de uitkomst. Ik heb veel op afstand gewerkt als zzp’er, zonder team. Vorig jaar startte we Meetings in the Sun op, er was opeens een team waarmee ik continu in contact moest staan. Google hangouts is een geweldige tool voor vergaderingen en belangrijke gesprekken. TIP: een goede koptelefoon is een must, dit verbetert de kwaliteit van je calls.

Digital nomad, Remote werken, Ondernemerschap, ondernemen

8. Pauze, Pauze, Pauze, ze zijn er niet voor niks. 

Langen uren aan je bureau zitten is niet bevorderlijk voor je gezondheid, maar ook niet voor je productiviteit en je focus. Las regelmatig een pauze is. Ik houd de volgende stelregel aan: 25 min simpel werk verrichten, 5 minuten pauze. 90 minuten intensief werk, 30 minuten pauze. Pauze is overigens geen facebook, instagram etc. Ga naar buiten of geniet oprecht van je lunch.

Als je problemen hebt met het onthouden van pauzes, stel dan een timer in voor jezelf. De Pomodoro-techniek kan een goede manier van rust-werk verhouding optimaliseren.

Wil je meer weten of tips plaatsonafhankelijk werken? Of wil je als (startende) ondernemer een eerste stap maken door een keer mee te gaan op een workation? Check Meetings in the Sun voor meer informatie of volg deze Digital Nomad community op Instagram.