Hoe een globetrotter S2M ontdekt

0
123
By Kamiel Verwer
In de herfst van 2015 liep ik binnen bij Seats2Meet op Utrecht Centraal. Ik was een paar dagen daarvoor vanuit Portugal, waar ik toen woonde, aan komen vliegen. Ongeschoren meldde ik me bij de balie met de vraag of er een werkplek was. Eigenlijk zou ik er een moeten reserveren, antwoordde een vriendelijke dame, maar er blijven meestal wel plekken onbezet, dus kijk gerust eens rond of je een beschikbare werkplek kunt vinden. En nog iets, om één uur is de lunch.
Ik viel bijna achterover van verbazing toen ze me uitlegde dat er daadwerkelijk een free lunch werd geserveerd, door handig gebruik te maken van de overvloedige restanten van zakenlunches. Ik was meteen verkocht en ging met mijn laptop aan het werk.
De daaropvolgende drie weken zat ik iedere dag bij Seats2Meet, maakte kennis met vaste medewerkers, zzp’ers die er regelmatig werken en de aardige medewerkers van het permanent future lab. Ik was onder de indruk van de diversiteit aan talent: in die drie weken sprak ik met webdesigner, juristen, data scientists, fotografen, romanauteurs, architecten en programmeurs.
Vanaf het eerste moment had ik het gevoel, hier onvoorwaardelijk welkom te zijn. Niemand vroeg me eerst wat ik dan zou gaan zitten doen. Ik werd geaccepteerd omdat ik per definitie (!) sociaal kapitaal zou gaan bijdragen. Dit motiveerde me enorm om naast het werk wat ik als freelancer doe (schrijf- en vertaalopdrachten via het internet) veel met andere freelancers te praten. Bij het achteroverleunen (stretch-oefeningen kan ik iedere beeldschermwerker aanbevelen) zag ik op het beeldscherm van de persoon naast me iets met WordPress. Ik vroeg of ze hulp nodig had en was in staat om het probleem binnen tien minuten op te lossen. Het ging niet om complex programmeerwerk, maar gewoon om van die details waar je met wat ervaring (en ik was toevallig ervaren met WordPress, en een IT-diploma van de TU Eindhoven uit 2002) ontzettend veel sneller uitkomt dan zonder. Ik liep ook regelmatig naar het scherm om te kijken of er andere freelancers zaten met wie ‘connecten’ zinvol was. Zo durfde ik, van nature enigszins schuw aangelegd, mensen letterlijk op hun schouder te tikken.
Als freelancer werk ik thuis, dus heb ik altijd ‘koffieautomatengesprekken’ gemist. Ook deze waren er dagelijks bij S2M. Via zulke gesprekken en de prikborden probeerde ik onderdak te vinden in de regio Utrecht, voor mij en mijn gezin. Ons budget was niet erg hoog, en ik kon geen vast maandinkomen aantonen, omdat dit voor freelancers nogal eens fluctueert. In Nederland heerst natuurlijk woningnood, en de woningmarkt lijkt afgestemd op het oude paradigma van mensen met een vaste baan, of tenminste een jaarcontract.
Ik zou, na me zo heerlijk welkom gevoeld te hebben bij Seats, moeten gaan bedelen om een woning. Hier ontbrak dat gevoel simpelweg welkom te zijn (net als overigens bij de Nederlandse IND, die mij en vele anderen vertelde dat onze buitenlandse vrouwen niet welkom zijn in Nederland omdat we als zzp’ers niet aan een inkomenseis voldoen). Ik had het stug kunnen blijven proberen, maar met mijn lichtelijk gekrenkte trots en een inkomen (ik noem het zelf: basisinkomen) dat ik toch vanaf iedere plek ter wereld kan genereren, was dat niet nodig.
Zo besloten we om in Zuid-Korea te gaan wonen. Hier is de huurmarkt liberaler (huurders worden minder beschermd, dus hoeven ze ook minder aan te tonen). Dit past beter bij zelfstandigen. Zij zijn vaak wel in staat om een flinke borgsom te betalen, maar niet om een regelmatig maandinkomen aan te tonen of met een garantsteller op de proppen te komen. Overigens kan ik vanuit Zuid-Korea gewoon virtueel aanwezig blijven in die gemoedelijke coworking space op Utrecht CS.
Eind goed, al goed? Ik blijf gewoon vanuit dit land, dat overigens onlangs in een politieke chaos is gestort, doorwerken. Mijn internetverbinding is razendsnel en vanwege mijn tijdzone (GMT+9) kan ik werk voor mijn Europese klanten in de vroege ochtend opleveren. In Zuid-Korea zijn er waanzinnig veel coffee shops, allemaal met snel internet, en Koreanen bespreken zaken graag onder het genot van sterke koffie. De Seats2Meet-software zou hier zomaar heel populair kunnen worden.