Hierdoor missen ondernemers onnodig klanten

0
4

Niet zo lang geleden deed ik een ontdekking. Wanneer je mijn blogs vaker leest dan weet je dat ik me sterk maak voor strategische klantprofielen. Maar er blijkt meer te zijn, er zijn nog 5 klantgroepen. Waarmee je er een belangrijke uitdaging bij hebt want … wanneer heb jij je website voor het laatste door de ogen van deze 5 verschillende klantgroepen bekeken? 

Ongeacht de branche waarin je werkt. Ongeacht hoe groot je bedrijf is. Ongedacht hoeveel producten of diensten je aanbiedt. Ongeacht of je producten óf diensten of allebei aanbiedt. Ieder bedrijf heeft 5 verschillende klantgroepen naast de strategische klantprofielen.

Het ontbreken van strategische klantprofielen is (een) zonde

Wanneer iemand bij ons aan boord komt is de eerste vraag “heb je strategische klantprofielen”? Het maakt mij niet uit hoe je het noemt, buyer persona’s, avatars, als je ze maar hebt. Die profielen zijn namelijk het fundament onder al je marketing en sales. Feitelijk onder heel je ondernemerschap. Ik geef nu zo’n 10 jaar les over marketing, sales en ondernemerschap en tot mijn verbazing is het percentage ondernemers zonder dergelijke profielen hoog. ‘Op de buik’ zou ik zeggen dat ongeveer 75% van alle ondernemers ze niet heeft. Dat is niet alleen zonde, het is een zonde.

Smarketing is geen spelfout

We weten allemaal dat marketing en sales in elkaars verlengde liggen. De term ‘smarketing’ is in Nederland erg onbekend. Het is een door Hubspot (marketing automation software) bedachte term voor het overgangsmoment van marketing naar sales. Sales + marketing = smarketing, het is geen spelfout. Dat die overgang nogal eens

tot verwarring leidt en niet lekker functioneert in zowel kleine als grote organisaties is bekend. Veel ondernemers zitten met de vraag “waar houdt marketing op en waar begint de verkoop”. Daar helpen de 5 ‘nieuwe’ klantgroepen goed bij.

5 Nieuwe klantgroepen

We weten allemaal onderhand wel dat niet iedereen die op onze websites of social media komen, koopklaar is. Mag ik je een vraag stellen? Hoe vaak sta jij erbij stil waar precies je klant in de aankoopjourney zit? Precies. We zijn al druk genoeg. Maar nu blijkt er een geweldige en makkelijke manier te zijn om hier wel bij stil te staan. Aan de hand van 5 universele klantgroepen. Iedere ondernemer heeft deze 5 groepen, wij, jij, zij. Die 5 groepen moet je eigenlijk wel kennen.

Ga ontdekken

Het is bijvoorbeeld belangrijk om je website – je homepage in het bijzonder – door de ogen van al die 5 groepen te bekijken. Dan ga je ontdekken of die homepage geschikt is voor deze 5 groepen. Of je social mediaberichten geschikt zijn. Of je blogs geschikt zijn. Maak je geen zorgen, beter dat je nu ontdekt dat je wat te doen hebt. Het is wel zonde wanneer je er niets mee doet, dat kost je namelijk onnodig veel klanten. 

Ga ook kijken

Over die 5 groepen heb ik een korte masterclass gegeven tijdens #FreeFriday. Na de ene masterclass krijg ik meer reacties dan na de andere. Dit onderwerp … leeft. Ga ook kijken! Wanneer jij of onvoldoende omzet hebt of meer klanten wil maar het gaat nog niet zo hard als je wil dan is de kans groot dat je in het 5 groepen-onderzoek

de oplossing ziet. Ga ook kijken!

 

Ik wens je weer een week en tot aanstaande vrijdag voor de nieuwe #FreeFriday Masterclass – de marketing, sales en ondernemers-masterclasses voor jou – om 10 uur LIVE op LinkedIn, Facebook en YouTube.

Groet van Laura

PS Wil je 100% helderheid krijgen in welke strategie je moet volgen, boek dan nu het strategiegesprek – gegarandeerd waardevol en persoonlijk advies! Klik op deze link en je komt na een paar vragen (zodat ik me goed kan voorbereiden) in mijn agenda terecht, dan spreken we elkaar snel! https://funnel-guru.nl/30-minute-strategy-call/nl