Het klopt niet

0
1
het klopt niet

Herken je dat gevoel? Dat je het idee hebt dat het helemaal niet klopt wat we allemaal aan het doen zijn? Ik heb dat regelmatig en vaak heb ik het gevoel dat we oplossingen aan het bedenken zijn die helemaal geen verbetering zijn op de huidige situatie. Al lijkt het misschien wel zo.

Optimisme

Je zou bijvoorbeeld heel optimistisch kunnen zijn over allerlei initiatieven ter vervanging van bestaande situaties. Het is toch geweldig dat we nu meer vleesvervangers eten en dat er meer elektrische auto’s komen? Toch heb ik het idee dat het oplossingen zijn die weer andere problemen veroorzaken.

Het klopt niet

In mijn ogen moeten we eerst eens kijken of we wel echt problemen hebben en of we wel zo hard bezig moeten zijn die problemen op te lossen. Het eerste concept van dit artikel typ ik op vrijdagavond, als ik net terug ben van een avond Ecstatic Dance. Een avond waarop ik met zo’n 80 andere mensen probeer in contact te komen met mijn eigen natuur. Op zoek naar de ideale manier van bewegen die bij mijn lichaam past. Ik heb er die avond gemengde gevoelens bij, hoe gek is het dat we dit doen? In stilte en op blote voeten dansen in een oud kantoorgebouw om weer dichterbij jezelf te komen?

Het klimaatprobleem oplossen

Het is hetzelfde met het oplossen van het klimaatprobleem. Dat lukt niet door meer duurzame kleren te dragen, vegetarische vleesvervangers te eten of in een elektrische auto te rijden. Volgens mij lossen we meer op als we echt zouden weten wat we nodig hebben. Ik maak me zorgen als ik bedenk dat alle auto’s die er zijn worden vervangen door elektrische auto’s, wat gebeurt er dan met al die auto’s die er al zijn? Wordt het niet eens tijd om te besluiten dat je misschien wel helemaal geen auto nodig hebt? Omdat je helemaal niet blij wordt van al die kilometers die je in die auto doorbrengt?

Off the grid leven?

Natuurlijk weet ik niet of ik zonder mijn laptop zou kunnen leven, omdat het zo ongeveer het middelpunt van mijn bestaan is en ik er van afhankelijk ben voor mij werk. Ik weet niet of ik terug naar de basis zou kunnen en helemaal remote zou kunnen leven zonder echt comfort. Wat ik wel weet, is dat ik ook gelukkig was toen ik 12 jaar geleden op reis ging met alleen een koffer met kleren.

Welk probleem moeten we nu eigenlijk oplossen?

De oplossing van heel veel problemen zit in hele andere zaken dan die we nu bedenken. Het gaat er om een echt andere invulling van ons leven te creëren dan wat we nu doen. Ik ben benieuwd: Wat denk jij dat we nodig hebben om ‘de problemen van deze tijd’ op te lossen?

Dit blog is in aangepaste vorm eerder gepubliceerd op mijn blog, irenevangent.com.