Het creëren van een slimme werkplek

Onbewust maken we thuis steeds vaker gebruik van slimme producten. Denk maar eens aan een Chromecast die tegenwoordig in bijna elk huishouden terug te vinden is of een slimme thermostaat. Er zijn veel verschillende producten die je kan aanschaffen om je woning slimmer te maken. Ook is het mogelijk om een slimme werkplek te creëren. Dit heeft als groot voordeel dat werken comfortabeler wordt en de werknemer zich beter kan concentreren op de werkzaamheden. Op de lange termijn zal dit de productiviteit bevorderen en tevens de werknemerstevredenheid. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn? In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende opties.

Goede internetverbinding

We worden steeds afhankelijker van het internet. Elk bedrijf heeft in principe internet nodig om werkzaamheden uit te voeren. Alles wordt via de e-mail verstuurd in plaats van via de post zoals vroeger. Hierom is het, voornamelijk voor kantoren, erg belangrijk om over een goede internetverbinding te beschikken. Wanneer de verbinding wegvalt, zal bijna niemand meer zijn of haar werk kunnen doen. Dit voorkom je met bijvoorbeeld slimme Google Nest producten. Hierbij kan je denken aan Google Wifi. Dit product zorgt ervoor dat het WiFi-netwerk veilig en stabiel is en je op iedere plek verbinding kan maken. Ook met een Chromecast kan je de werkplek een stukje slimmer maken. Op iedere tv met een HDMI-poort kan je een Chromecast aansluiten. Op die manier kan je het beeld van een ander apparaat naar de tv streamen. 

Extra beveiliging

Op elke werkplek staan kostbare spullen. Je moet er toch niet aan denken dat je op een morgen op je werkplek aankomt en je spullen weg zijn? Daarom is het slim om je bedrijfspand extra te beveiligen. Of het nou gaat om computerapparatuur of gereedschap, het is kostbaar voor een bedrijf. Met een slimme camera kan je op elk moment zien wat er afspeelt in en rondom de werkplek. Een dergelijke camera heeft verschillende slimme mogelijkheden zoals het inzoomen van het beeld en het 360 graden zicht. Je krijgt bovendien een melding op je telefoon wanneer beweging gedetecteerd wordt. Via een app is het mogelijk om de beelden te bekijken en indien nodig de hulpdiensten in te schakelen. Ideaal dus als je niet altijd aanwezig bent. Naast slimme camera’s kan je ook een deurbel met camera, slimme alarmsystemen en sloten installeren. Zo weet je zeker dat je zonder zorgen weg kan. 

De werknemerstevredenheid

Als bedrijf zijnde wil je het personeelsverloop zo veel mogelijk beperken. Dit doe je door de werknemerstevredenheid hoog te houden. Zij zijn immers vaak 40 uur per week voor je aan het werk, waardoor het van belang is dat zij plezier in hun werk hebben en blijven hebben. Een fijne werkplek is hier onderdeel van. Bij een kantoor kan je denken aan een goed bureau, bureaustoel en computer. Wanneer een groot deel van de dag achter de computer wordt gewerkt, kan het zijn dat er lichamelijk klachten ontstaan. Regelmatig opstaan, lopen en bewegen zijn erg belangrijk. Om klachten zoveel mogelijk te voorkomen kan je kiezen voor een verstelbaar bureau. Deze bureau´s kunnen elektronisch of handmatig hoger of lager gezet worden zodat er regelmatig een andere houding aangenomen kan worden.

Slimme producten buiten de werkplek

Ook buiten de vaste werkplek zijn er mogelijkheden om slimme producten te gebruiken. Denk maar eens aan draadloze hoofdtelefoon met noise cancelling voor onderweg of een laadpaal voor een elektrische (bedrijfs)auto. Wanneer je veel reist voor je werk is het prettig als je dit zo comfortabel mogelijk kan doen. Voordelen van een elektrische auto zijn dat deze voordelig in gebruik is en beter voor het milieu is dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Wanneer je beschikt over een elektrische auto zal je deze op moeten laden bij een laadpaal. Doordat er een toename is van het aantal elektrische auto´s zijn er ook steeds meer laadpalen voor elektrische auto´s. Het is ook mogelijk om zelf een laadpaal aan te schaffen, zodat je altijd de beschikking hebt tot je eigen laadpaal. De prijs van laden is met een eigen laadpaal veel goedkoper dan wanneer er telkens bij een openbaar laadstation geladen moet worden. Als ondernemer kom je tevens in aanmerking voor subsidieregelingen.