Henk Jan Beltman is nog lang niet klaar met Tony’s Chocolonely

0
79

Originally posted in MaatschapWij Magazine.

Ingredient 1 voor serendipiteit (een onverwachte maar relevante ontmoeting) is diversiteit.
Hiervoor verbinden we verschillende netwerken aan elkaar om jou diverse content aan te bieden! Dit doen we door samenwerkingen aan te gaan met verschillende partijen en direct verhalen met elkaar te delen. Hier onze samenwerking met MaatschapWij, een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. MaatschapWij zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Om heel Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te maken. Dat het wél kan. En dat het al gebeurt. Dat er genoeg positieve verhalen te vertellen zijn, die een heel ander licht werpen op onze maatschappij. Samen maken we Nederland elke dag een stukje duurzamer, socialer en rechtvaardiger. MaatschapWij heeft geen politiek of winstoogmerk en wordt gefinancierd vanuit De Publieke Zaak.

De missie van Henk Jan Beltman klinkt simpel: een wereld waarin 100% slaafvrije chocolade de norm is. Maar dat is lastiger dan het misschien klinkt. De cacaoketen wordt gedomineerd door een paar wereldspelers, is moeilijk te doorbreken en de speelruimte is klein voor fairtrade chocolade. Iedereen let op z’n portemonnee: zowel de choconsument, als de chocoladeproducent.

Maatschappelijke kosten

Van een chocoladereep die wij voor €2,50 in de supermarkt kopen, verdient de boer uiteindelijk maar ongeveer €0,12. Het bedrag dat aan het einde van het jaar op zijn loonstrookje staat, komt meestal niet veel hoger uit dan €1.000,-. Met een gezin van gemiddeld 6 personen komt dit neer op minder dan €1,- per persoon per dag. Een bedrag dat ver onder de armoedegrens ligt. Dat leidt tot heel veel ellende, waaronder (kind)slavernij op cacaoplantages.

“Als we met elkaar afspreken dat geld een betaalmíddel is, waarom zien zoveel bedrijven het dan als doel?”

Het moet anders, met fairtrade chocolade

Met Tony’s Chocolonely is Henk Jan vastbesloten om chocolade te veranderen. Hij wil laten zien dat het ook anders kan door het goede voorbeeld te geven met de fairtrade chocolade van Tony’s Chocolonely en hoopt hiermee andere (grotere) chocolademakers en verkopers te inspireren ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Hoe? Lees meer over de missie van Tony’s Chocolonely.

De missie naar 100% slaafvrije, fairtrade chocolade vereist een bepaald soort karakter en doorzettingsvermogen. Wat drijft Henk Jan en wanneer is hij tevreden? Hij vertelt erover in dit openhartige Purpose People videoportret.

Video by: Jeppe van Pruissen
Text by: Joost Marsman