Delen van overvloed – hoe doe jij dat eigenlijk?

0
313

Delen van overvloed…. Het is zo’n term die rondslingert bij Seats2Meet. Je ziet hem zelfs terug op de posters in de toiletten van de binnenstad locatie van Meet & Discover!. Maar wat is het eigenlijk?

Eind mei werd mij gevraagd hier een workshop over te geven. Ik geloof in het principe dat je pas kan oogsten als je zaait, dus dat delen/geven essentieel is in het leven. Ik geloof in de kracht van delen en geven, maar ken en zie de zoektocht naar de praktische toepassing, dus ben ik enthousiast in gegaan op deze vraag. 8 juni jl. ben ik met een paar anderen op verkenningstocht gegaan over dit thema. In eerdere blog heeft Tianne van Woudenberg al beschreven welke stappen we op deze ontdekkingstocht hebben gezet. Klik hier om deze blog te lezen.

In de voorbereiding ben ik gaan nadenken over hoe je het delen praktisch kan maken, want het is zo vaak abstract en niet meetbaar. Ik heb zelf op diverse manieren ‘gedeeld’. Ik deel in de lunchgesprekken bij Meet en Discover, maar ook door een workshop te geven op een congres. Ik geef door mijn bedrijf te verbinden aan een goed doel, maar ook door geld aan de collectant aan de deur te geven. In al deze situaties geef ik mijn geld, tijd, expertise of een combinatie hiervan weg, maar wel op een andere manier en ook met een andere intentie.

Bij een workshop ben ik veel intentioneler mijn bedrijf aan het uitbouwen en geef ik het weg in de hoop een bepaalde ROI terug te krijgen. Ik maak dan ook de drempel laag voor een vervolgkennismaking om te starten met een coachtraject. Bij een lunchgesprek ben ik gewoon in ontmoeting met een andere ondernemer. Daar kunnen hele mooie en waardevolle gesprekken ontstaan. Maar het zou raar staan als ik achteraf een evaluatieformulier geef met daarop de mogelijkheid voor een telefonische intake. Blijkbaar kan je dus in meer of mindere mate doelgericht geven.

Daarnaast merk ik dat als ik iets meetbaar en praktisch wil maken ik er gelijk een structuur voor wil bedenken. Terwijl dat niet de enige manier van delen is. Ik deel zowel in een ontmoeting met de buurvrouw op straat, als wanneer ik wekelijks een e-news verstuur. Het een is niet beter als het anders, je hebt waarschijnlijk wel een natuurlijke voorkeur. Het spontane kan je gemakkelijker afgaan of juist het delen binnen structuur is gemakkelijker voor je. Voor mij is delen binnen een structuur een stuk comfortabeler, dus bouw ik meerdere structuren om mij heen die geven als een automatisch onderdeel van mijn leven maken.

Deze verschillen bracht een model bij mij in herinnering wat eigenlijk wel heel mooi aansluit en een richting kan geven in het delen van je overvloed. Namelijk het volgende kwadrant:

kwadrantII

 

Hier staan twee dingen tegenover elkaar.

Horizontaal
Spontaan – dan ontstaat je geven als vanzelf en vindt het geven plaats in een informele setting.
VERSUS
Structuur – je geeft gepland, met regelmaat en in een meer formele setting.

Verticaal
Doelgericht – je geeft met een vooraf bedacht doel, je geeft intentioneel. Bijvoorbeeld gericht op verkopen van je dienst.
VERSUS
Speels – je geeft met een om het geven zelf, zonder direct iets terug te verwachten. Gewoon voor de mens / het doel waar je aan geeft, dus je geeft om het geven, net zoals je speelt om te spelen.

In de workshop kwam duidelijk naar voren dat ieder van nature een andere voorkeur heeft. De één begint met structuur en let niet op spontaan. De ander houdt van spontaan en wordt kriebelig bij structuur. De één is heel doelgericht; ‘het moet wel ergens aan bijdragen…’, terwijl de ander veel losser geeft en deelt, zonder een specifiek doel voor ogen.
Waar zit jij? Wat is voor jou als vanzelf of logisch? Waar zou je jezelf misschien nog in kunnen uitdagen?

Elk kwadrant heeft zo zijn eigen vormen en voordelen maar ook zijn eigen uitdagingen. Bij speels geven kan je gemakkelijker te veel geven dan wanneer je doelgericht geeft. Bij structuur kan je gemakkelijk mogelijkheden missen. Terwijl je bij spontaan kan vergeten dat follow up meestal belangrijk is voor een verkoop.

Mijn tip is dan ook: bedenk diverse methodes, eigenlijk voor elk kwadrant één en integreer dat op een manier in je leven en je bedrijfsvoering dat je ook door je geven diverse klantgroepen ontmoet en aanspreekt!

Maar bovenal geniet ervan om uit te delen!