Global Goal 9: Veerkrachtige infrastructuur

0
46

Doel 9 gaat over het bouwen van veerkrachtige infrastructuur, het bevorderen van inclusieve en duurzame industrialisering en het stimuleren van innovatie. 

Infrastructuur gaat over transport, wegen, irrigatie, energie en informatie-, en communicatietechnologie. Om verbeteringen aan te brengen in onderwijs, gezondheidszorg of het drinkwater, is goede infrastructuur noodzakelijk. Kinderen uit afgelegen gebieden kunnen bijvoorbeeld veel moeilijker naar school als ze geen toegang hebben tot wegen of transport, wat in veel ontwikkelingslanden realiteit is.

Behalve toegang tot onderwijs is het zonder infrastructuur ook moeilijker om een baan te krijgen, zaken te doen, informatie te ontvangen en zelfs brood te halen. Met andere woorden: door een betere infrastructuur is het makkelijker om andere doelen te bereiken.

Global Goal 9 stelt dat infrastructuur in 2030 voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moet zijn. Duurzame en inclusieve industrialisatie moet voor meer banen zorgen en het moet het BNP verhogen. Ook de minst ontwikkelde landen moeten in 2020 toegang hebben tot internet en er moet meer onderzoek komen naar technologie binnen de industriële sector.

Blockchain030 en SDG9

Blockchain030 is de hub voor blockchaintechnologie voor de regio Utrecht. Deze community ontmoet elkaar iedere maandag bij de Social Impact Factory om samen te werken aan innovatie in de informatietechnologie.

Blockchain technologie maakt het mogelijk om bestaande processen en infrastructuur efficiënter te maken. De transparantie van blockchain draagt bij aan het helder maken van de relatie tussen betaling en werk en dus ook van het kunnen ‘opsporen’ van uitbuiting. Verder stelt blockchain via het peer-to-peer karakter gebruikers in staat om vraag en aanbod van diensten en goederen direct bijeen te brengen zonder dat hier ingewikkelde coördinatie mechanismes die bepaalde partijen ‘voortrekken’ nodig zijn. Dit vermindert de frictie in de economie aanzienlijk en draagt hierdoor bij aan economische groei. Daarnaast draagt blockchain technologie bij aan economische inclusiviteit.

Actuele data en aanmelden voor een Blockchain030 co-working Monday via deze link.

Bron video: 17 doelen die je deelt: Bert | Veilige infrastructuur (SDG9) from Utrecht4GlobalGoals on Vimeo.