Foutenfestival 2.0

0
273

“Wees mild voor jezelf”, dat was één van de vele adviezen die 16 november op het Foutenfestival 2.0 door Seats2meet.com Utrecht CS klonken, een evenement dat werd georganiseerd door De Jonge Dokter. Een hartchirurg die openlijk vertelde over de fouten die zij had gemaakt tijdens haar werk. Over een kleine misstap, die direct leidde tot het overlijden van een patiënt. De gevolgen die dit had voor haar als arts en als mens en hoe ze hier jaren later nog steeds veel mee bezig was. Zij vertelde dit openhartig ten overstaande van 130 jonge artsen met maar één doel: fouten in de zorg bespreekbaar maken.

Niet alleen Shirin Bemelmans, de hartchirurg in kwestie, maar ook Dirk Houtman, spoedeisende hulp arts, stond op het podium om zijn verhaal te delen. Hij vertelde over een fout die blijvend letsel bij een patiënt tot gevolg had en de impact die dit lang hierna nog op hem had. Zijn advies: vraag op tijd om hulp en probeer het niet in je eentje op te lossen.

De twee sprekers inspireerden alle aanwezige jonge artsen om zelf ook openlijk te spreken over hun eigen ervaringen. In de groepssessie van Screw Up die volgde en ook in de afzonderlijke workshops, werd veel gesproken over ervaringen die de artsen in hun (vaak pas korte) carrière hadden opgedaan. Over gemaakte fouten en ook over de angst om fouten te maken. Over de werkdruk, over de steun die soms wel en ook vaak niet door collega’s en bazen wordt gegeven. Over hoe een ‘laten we even een kopje koffie gaan drinken’, al veel steun kan bieden aan een collega die zojuist iets heftigs heeft meegemaakt.

Het doel van de dag was niet om te zeuren over hoe het nou allemaal misgaat in de zorg, maar om herkenbaarheid te creëren. Om als dokter om je heen te kijken en te denken: goddank ben ik niet de enige die dit doormaakt. De sfeer van openheid en herkenbaarheid werd enorm ondersteund door de locatie van Seats2meet.com in Utrecht, waarmee de Jonge Dokter het voorrecht had om te mogen samenwerken. Want wat is een betere locatie voor een evenement als dit dan bij een organisatie die volledig gestoeld is op het samenbrengen van mensen door kennis te delen en van elkaar te leren?

Wat nemen we nu mee van deze dag? In de woorden van Ian Leistikow, inspecteur bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en één van de drie hoofdsprekers die sprak over een growth mindset: ‘Zeg niet dat je iets niet kunt, maar dat je iets nóg niet kunt. Want met die mindset, kun je uiteindelijk van fouten alleen maar leren.’

De Jonge Dokter