Erasmus Entrepreneurs – Waarom jij mee zou moeten doen

0
145

Erasmus Entrepreneurs – Waarom jij mee zou moeten doen

In 2014 heb ik meegedaan met het programma Erasmus for Young Entrepreneurs, waarbij er overigens geen leeftijdsgrens geld voor Young. Dus als jij 65 bent en je nog jong voelt mag je ook meedoen. Onlangs heb ik daarbij weer contact gehad met mijn lokale aanspreekpunt, waarbij mij is verteld dat er nog zeer veel geld in deze “subsidiepot” zit en dat het op mag. Vandaar dat mij gevraagd is om dit artikel te schrijven, om daarmee meer animo te creëren.

Aangezien ik zelf zeer enthousiast ben over het programma en er goede ervaringen mee heb, zou ik daarom willen delen waarom jij mee zou moeten doen.

  1. Het levert je een extra inkomstenbron op van circa 900 euro per maand (onbelast) als tegemoetkoming voor onkosten. Indien jij zuinig leeft of winstgevend bent met je bedrijf, zal je er dus waarschijnlijk financieel op voorruit gaan.
  2. Je krijgt coaching van een ervaren MKB ondernemer, welke het is gelukt om een bedrijf op te bouwen. Je zal daarbij niet alleen waardevolle lessen leren over ondernemen, maar ook over het leven.
  3. Er zijn enorme mogelijkheden voor zowel export als import, die je tegen zal komen op het moment dat je op exchange gaat. Dat kan gaan om producten (bijv. kaas, stroopwafels of tulpen), maar ook om diensten. Wat dacht je van alle geweldige apps die we op de NL’se markt hebben (Peerby, Thuisafgehaald, Snappcar) welke een enorme potentie hebben in het buitenland. Indien jij daar de lokale contactpersoon kan zijn kan je enorm veel impact maken.
  4. All you need is Skype. Zorg voor een goede internetconnectie en je kan in contact blijven met je (zaken)partners hier in Nederland. Tevens bereid deze ervaring je voor op het leven als “digital knowmad” en daagt het je uit om te kijken hoe jou business het doet zonder jou (de ultieme test), wat je ook meer forceert na te denken over hoe je een stroom aan passief inkomen genereert.
  5. Het is een zeer avontuurlijke ervaring. Voor mij persoonlijk een ervaring om nooit te vergeten. Daarover hieronder meer.
  6. O tot slot. Als je twijfelt… Inschrijven in de database mag altijd. Je kan dan een goed beeld krijgen van wat voor soort ondernemers meedoen aan het programma en wat voor unieke uitdagingen er zijn binnen de wereld van een entrepreneur. Verder mag je ook meedoen als je nog geen ondernemer bent, maar het wel zou willen worden. Dus ook als je twijfelt, kan je je in elk geval opgeven en aan de gang gaan met de oriëntatie binnen de geweldige grote database van de EU (incl. match making system).

Persoonlijke ervaring: Leerpunten en Succesverhalen

Tijdens mijn persoonlijke exchange heb ik ervoor gekozen om de auto naar Duitsland te gaan, wat voor mij op dat moment geen slechte keuze leek aangezien ik op Exchange ging bij een bedrijf dat actief is in de Automotive Industrie. Hoewel ik met deze auto een geweldige roadtrip heb gehad, en de mogelijkheid heb gehad om veel producten mee te nemen, heeft het me ook de nodige stress bezorgd. Zo was het bijvoorbeeld een drama om te kunnen parkeren in grote steden, kwam ik onderweg altijd uit bij dure hotels en was het na de exchange noodzakelijk om terug te keren naar NL om de auto te verkopen, aangezien bij verkoop in het buitenland importbelasting betaald moet worden (over de nieuwwaarde). Mocht ik de exchange opnieuw doen dan zou ik dus de volgende keer met de trein gaan en overige spullen opsturen per post.

Wat voor mij wel een succes was, is het gebruik van social media. Via Air BNB, Couchsurfing, Facebook e.d. ben ik met heel veel mensen in contact gekomen en heb ik slaapplaatsen en leuke activiteiten kunnen regelen. Verder heb ik er veel nieuwe vrienden aan over gehouden.

Foto – Album

Erasmus Entrepreneurs

 

 

Verder heb ik hieronder nog een onderdeel gemaakt met FAQ, veelgestelde vragen / argumenten van mensen die hebben aangeven geen zin te hebben in het programma vanwege de volgende redenen, waarop ik graag alvast een antwoord wil geven:

O: Ik heb geen zin om ver van mijn vrienden en familie te zijn

A: Je kan het programma ook vlak over de grens volgen, bijvoorbeeld in België of Duitsland. Je kan dan met gemak elk weekend naar huis.

O: Ik heb geen zin om de stagiaire / secretaresse uit te hangen of om 40 uur per week op kantoor te zitten.

A: Zolang jij hier van te voren goede afspraken over maakt is dit geen enkel probleem. Ik heb persoonlijk tijdens mijn exchange flexibele uren mogen aanhouden en de volledige vrijheid gehad om te gaan en staan waar ik wilde.

Mocht jij verder nog vragen of opmerkingen hebben over het programma, dan kan je gerust contact met mij opnemen via rinogroenenberg@gmail.com of via sociale media. Ik help je graag op weg, onder het mom van “pay it forward”. Ik wens je een heel mooi avontuur toe.