Empowering Society 3.0 als Ambtenaar

Kan dat? Society 3.0 empoweren als ambtenaar? De overheid wordt vaak bestempeld als die logge organisatie waar alles gebeurt met te veel geld, stapels papierwerk en onnodig gedoe. Maar is dat echt zo? Zo ja, kan dat dan allemaal niet worden gekanteld? Of is het echt een te groot bolwerk van “zombies”, zoals er wel es wordt geroepen door een aantal bij Seats2meet. Ik wil het wel eens gaan ontdekken, en hoe….. deze week ga ik aan de slag als ambtenaar.

Aan de slag als ambtenaar
De mensen die me kennen, zullen wel denken: hè, maar jij laat dingen toch het liefst spontaan gebeuren, zonder geld, zonder papierwerk en zonder gedoe*? Yes, daar sta ik zeker voor: decentraliseren, mensen verbinden, deeleconomie, lekker klooien en vooral lekker doen zonder teveel plannen. Dat soort doe-processen en meer van dat alles heb ik geleerd nadat ik 3 jaar geleden Seats2meet kwam binnenwandelen. Heel veel gebeurde sindsdien op basis van de kracht van toeval, waar ik al een keer wat over deelde. Maar wat is nou het mooie? Mijn nieuwe uitdaging als ambtenaar ontstond ook door die “force of serendipity”. Namelijk, tijdens een kennismakingsgesprek zo’n 3 week geleden.

Aanleiding van het gesprek
Via Hong-Ling Chi kwam ik daar terecht. Hong-Ling introduceerde ik zo’n 1,5 jaar geleden aan Permanent Future Lab en het ecosysteem van Seats2meet. Ze wilde wel eens de Muse hersenscanner testen vanwege haar interesse in mindfulness. Kort nadat ze de Muse ontdekte ging ze aan de slag bij i-interim rijk (binnen de Rijksoverheid dé organisatie waar medewerkers zich inzetten om grote, complexe en zeer uitdagende ICT programma’s en projecten succesvol te laten verlopen).

Al geruime tijd vond Hong-Ling dat ik moest kennismaken met haar team. Omdat dat ergens wel een meerwaarde zou hebben. Nadat UBR (Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk, waar i-interim rijk onderdeel van is) kort geleden een intern lab opende en Hong-Ling met ambtelijke collega’s kwam buurten bij de Tech Tuesday van januari moesten we echt maar es wat inplannen. Maar hoe elkaar precies te versterken? Daar had ik geen concreet idee bij. Ik zou het wel gaan zien.

Een dynamische kennismaking
Samen met Bart Roorda (detail: ooit ontmoet bij S2M den Haag) besloot ik om een korte algemene presentatie te houden over onszelf en de communities waar we actief in zijn: Permanent Future Lab, Permanent Beta en Seats2meet. Op 15 februari, een dag na de Tech Tuesday van februari, was het dan zo ver. In de ochtend om 8:30. Lekker vroeg dus, want die maandelijkse Tech Tuesday stopt nooit voor 12 uur ‘s nachts.

Het was een dynamische kennismaking met maar liefst 6 aanwezigen. Zo vlak voor het einde van het gesprek had ik nog geen idee hoe het zou worden afgerond voor een eventueel vervolg. Tot ieders verbazing werden Bart en ik plots gevraagd of we ruimte in onze agenda hadden om binnen de overheid te vernieuwen. Ik ontdekte achteraf dat mijn agenda best heel vol zit met allemaal leuk dingen. Toch besloot ik op dat moment om die vraag te beantwoorden met een “spontane ja”. Voor 4 dagen in de week, flexibel in te richten, dat wel. Anders kan mijn creatieve geest dat echt niet aan. En doen wat ik altijd al deed; mezelf en andere inspireren op verschillende locaties door het land.
Wat ik allemaal ga meemaken? Ik weet het nog niet precies. Ga ik aan de slag met het lab? Ja, dat is het de bedoeling. Weet ik dan hoe die er uit ziet dan? Nee. Maar dat komt vast wel goed…

Intrinsieke motivatie
Waarom ga ik daar nou echt aan de slag? De voornaamste reden dat ik voor deze stap kies is heel simpel: vertrouwen, het vertrouwen die ik kreeg om tijdens een kennismakingsgesprek gevraagd te worden om dingen te doen die ik nu ook al meer dan 3 jaar doe, maar dan intern. Het vertrouwen dat ik nooit kreeg toen ik ooit meer dan 400x tevergeefs solliciteerde voordat ik Seats2meet binnenwandelde.

Ik heb het dan ook maar even voor de zekerheid gedubbelcheckt met Diederik van Leeuwen (domein directeur van i-interim rijk en programmamanager van UBR) die me de uitdaging aanbood. Want ik moest me even bedenken: “dus ik kan kan gewoon mijn passie uitvoeren en helemaal mezelf zijn?” Nou en dat kan dus!

Tot nu toe is alles zeer soepel verlopen. Hoezo de overheid de vertragende factor? 1 Maart kon ik al beginnen. Maar vanwege mijn geplande vakantiedagen is het 7 maart geworden. Naast het vertrouwen is er overigens nog een belangrijke reden waarom ik deze uitdaging aanga. Ik snap namelijk zelf nog niet zoveel van het gehele overheidsapparaat. En daar kan ik wel es blij van worden met “mijn blik van verbazing, observatie en vermaak”, zoals Bart dat zo mooi omschreef.

Hou me in de gaten
De komende 6 maanden ga ik voor 4 dagen in de week bij de Rijksoverheid aan de slag, met het V lab. Daarnaast zal me blijven inzetten voor Permanent Future Lab. Ook al heb ik van een aantal gehoord: “Wow, wat een move” tot “Ja, dit past helemaal bij jou” wil ik ook jou graag het volgende vragen: mocht je mij de komende tijd eens (online) tegenkomen, tik je me dan aan voor een zombie reality check?

PS “Zonder geld, papierwerk en gedoe” Zo werk ik veel, maar die tagline komt eigenlijk van Permanent Beta, dus dat vermeld ik graag even netjes
PPS Bart Roorda is nog niet concreet in gesprek gegaan, binnenkort gaat hij wel op bezoek om samen vernieuwende blockchain mogelijkheden te bespreken.
PPPS De volgende Tech Tuesday vindt plaats op 14 maart, meld je hier aan
PPPPS Ze komen niet in het bovenstaand verhaal voor, maar er hebben meer mensen mee gedacht of en hoe ik deze innovatieve zombie uitdaging wel moet aangaan zoals: Jurjen de Vries, Fanny Claassen en Jeroen Bartelse. Thanks 🙂