Eindelijk ook stageplaatsen mogelijk bij ZZP-ers

0
465

Daar zaten we dan:  Drie ondernemers samen in Seats2Meet. Zuchtend.  Druk met projecten, gezond klagend over te weinig tijd om écht goed naar je social media te kijken. Of dat slimme marketing verhaal op te zetten voor je nieuwe project. “Had ik maar een stagiair voor een dag of twee”, verzuchtte één van ons. “Goed idee, grapte nummer twee, “dan neem ik die andere twee dagen voor mijn rekening”. Even bleef het stil, daarna werd alles aan de kant geschoven: de FlexStagiair was geboren.

De FlexStagiair verbindt studenten en ZZP-ers

Veel ZZP-ers zitten niet te wachten op een fulltime stagiair. FlexStagiair bundelt daarom de stageopdrachten van 2-4 ondernemers tot één samenhangende en uitdagende stageplaats voor de student. De social enterprise achter FlexStagiair doet de werving, voorselectie en neemt alle administratieve rompslomp zoals de salarisadministratie uit handen. En de ondernemer kan aan de slag met de student om eindelijk dat project te realiseren.

Klinkt simpel. Maar waarom bestaat dit nog niet?

Tot nu toe hielden bijna alle hogescholen de deuren dicht voor bedrijven met minder dan 5 werknemers. Vaak gehoorde argumenten zijn dat de opdrachten kwalitatief ondermaats bleken, de studenten als ‘handjes’ werden gebruikt of dat de begeleiding zowel in tijd als inzet onvoldoende was.

FlexStagiair is er in geslaagd een doorbraak in te realiseren. We borgen de kwaliteit van de gebundelde stageopdrachten en de individuele componenten. En er schuilt voor de student een extra leerervaring in het werken voor verschillende opdrachtgevers. De gedachte dat FlexStagiair een oogje in het zeil houdt, geeft de opleidingen voldoende comfort.

Studenten: what’s in it for them?

Laten we eerlijk zijn: grote kans dat de huidige studerende generatie naar ondernemerschap gedirigeerd wordt. Of je treedt toe tot de 10% van arbeidsmarkt die ZZP-er is of je werkgever vraagt om ‘ondernemerschap’ in de vacaturetekst. Maar geen opleiding die je daar echt op voorbereidt. En van de gemiddelde ‘kopieer- en koffiezet´-stage bij een multinational is inmiddels ook de meeste glans af. Of zoals een van onze stagiaires fijntjes opmerkte: “hier weet ik tenminste zeker dat er écht iets gedaan wordt met het resultaat!”.

ZZP-ers zijn bij uitstek geschikt om interessante stageplaatsen vorm te geven.

Veel studenten kijken met een schuin oog  naar startups en nieuwe disruptieve ontwikkelingen. Deze worden in de regel juist door kleine ondernemers als eerste gebruikt. Dit maakt het voor studenten mogelijk om met het nieuwste-van-het-nieuwste  aan de slag te gaan, jaren voordat deze kennis in de schoolboeken belandt.

Winnaar van de DDD-award

Terug naar de drie ondernemers. Inmiddels gegroeid tot een groep van 8 ondernemers, sloegen zij de handen ineen. Naast hun bestaande ondernemingen runnen zij nu FlexStagiair. En met succes. Eind 2016 wonnen ze de DDD Award vanwege hun vernieuwende kijk op de arbeidsmarktproblematiek van jongeren. Regelmatig worden zijn gevraagd als inspirator voor kennissessies bij hogescholen en onderwijsplatforms.

FlexStagiair is een concept van ondernemerscollectief Projectenlab uit Den Haag. Meer weten over het reilen en zeilen van FlexStagiair? Heb je een stageopdracht? Kijk dan op www.flexstagiair.nl of volg ons op Twitter, Facebook of LinkedIn