Eenvoudig leven levert meer op dan je denkt

0
1
eenvoudig leven - picture credits: Unsplash
Credits: Julia Caesar Unsplash

Waarschijnlijk kun je je nog wel indenken waar je was toen je hoorde dat Nederland op slot ging. De eerste lockdown was een feit. Daar stond je dan. Met je handen in het haar, want hoe moest dat nou met die volle agenda? Een voor een vielen er afspraken weg en had je ineens zeeën van tijd. Tijd om je te vervelen, om eindelijk eens bij te slapen of al die boeken te lezen die al maanden (of misschien wel jaren) op je lagen te wachten.

Ik vond het een verademing, niet meer rennen en vliegen, maar in mijn eigen kleine wereld de dingen doen waar ik blij van werd. En hoe meer ik kon zakken dat dit dan voor nu de bedoeling was, hoe meer ik besefte dat dit is hoe het leven eigenlijk gemaakt is. Niet rennen en vliegen, maar in een rustige vibe de dingen doen die goed voelen voor jou.

Toen er ineens weer van alles mocht, werd ik daar niet direct gelukkiger van. Want ineens gingen mensen weer dingen van me verwachten. Moest ik weer naar feestjes toe, waren afspraken ineens weer buiten de deur en kreeg zelfs ik de behoefte om weer dingen te ervaren. Want het kon immers allemaal weer.

Toch deed ik nog steeds aan heel veel dingen niet mee. Omdat ik had gemerkt dat ik al die dingen niet zaligmakend vond. Ik functioneer nu eenmaal beter bij rust dan bij drukte. Ik vind het heerlijk om de tijd te hebben. Tijd om van en naar een afspraak te gaan en onderweg spontaan ergens te stoppen als het zo uit komt. Of even wat langer te praten met de mensen die ik tegenkom. Of dit nu de verkoper bij de boekwinkel is of een bekende die ik toevallig op straat tegen kom.

Creëer het leven dat bij je past

Misschien wordt niet iedereen hier blij van en heb jij wat meer reuring nodig dan ik om lekker in je vel te zitten. Toch denk ik dat een eenvoudig leven je zoveel meer geeft, dan de hang naar altijd maar meer. Voor mijn boek Volg je eigen weg interviewde ik 11 mensen die in mijn ogen het leven gecreëerd hebben dat het beste bij ze past. Waardoor hun leven heel eenvoudig is geworden. Ze hebben helder wat ze willen èn maken de keuzes die daarbij passen.

Een van die mensen is Jeroen Komen, hij verkocht een aantal jaar geleden zijn bedrijf. Op dat moment dacht hij dat hij een korte periode van dat geld kon leven en daarna weer moest gaan werken. Maar hij gooide zijn leven zo om dat hij nu het gevoel heeft nooit meer te hoeven werken (wat niet wil zeggen dat hij achterover hangt en niets doet).

Meer tijd = goedkoper leven

Dat komt voor een groot deel omdat hij de tijd heeft. En als je de tijd hebt, maak je andere keuzes. Je kookt vaker zelf en gaat minder uit eten, je parkeert je auto buiten de stad en neemt de tram of je haalt je boeken bij de bieb in plaats van ze te bestellen bij bol.com. Hierdoor bespaar je heel veel geld, hoef je minder hard te werken en heb je meer tijd over voor leuke dingen. Je ontdekt dat dat waar je gelukkig van wordt lang niet altijd geld hoeft te kosten en dat lekker ontspannen thuis zijn, misschien wel veel meer geld waard is dan een luxe vakantie naar een ver land.

Door bewuster te leven en meer afstand van de drukte te nemen, ontdek je wat echt belangrijk is. Je ontdekt de eenvoud van het leven en bent niet alleen gezond bezig voor jezelf (lees: je hebt minder stress), ook je omgeving heeft hier profijt van.

Vereenvoudig alles

Ik probeer alles zoveel mogelijk te vereenvoudigen. Dat geldt voor mijn werk, voor de relaties met vrienden, familie en mijn partner en voor de inhoud van mijn kasten. Ik heb weinig kleren (dus weinig om uit te kiezen elke ochtend), een vrij lege voorraadkast (die ik bij tijd en wijle helemaal leeg kook), en ga alleen nog naar activiteiten waar ik echt heel blij van word.

We kunnen ook niet meer doorgaan op de manier waarop we de afgelopen 100 jaar hebben geleefd. Altijd maar meer willen, betekent dat we de aarde en onszelf uitputten en die energie is er gewoon niet meer. Laten we elkaar dus ook stimuleren om het wat rustiger aan te doen. Niet meer terug de rat race in, maar ontspannen leven.

Ik ben benieuwd, hoe ziet eenvoudig leven er voor jou uit?