Een uitvaartverzekering afsluiten als ondernemer

Het is niet het leukste onderwerp om mee bezig te zijn: het voorbereiden van jouw uitvaart. Toch is het nodig om hier tijd en voorbereiding aan te geven, omdat anders de nabestaanden in (financiële) problemen kunnen komen. Je kunt jouw uitvaart voorbereiden door een testament te schrijven en door het afsluiten van een uitvaartverzekering. Op deze manier houd jij controle over het maximale bedrag dat gespendeerd kan worden voor de uitvaart en sluit jij familieruzies uit. In dit artikel gaan we dieper in op uitvaartverzekeringen; wat houdt een uitvaartverzekering in, welke verschillende soorten verzekeringen er zijn en waar je op moet letten als je wilt afsluiten. 

Wat houdt een uitvaartverzekering in?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die jouw uitvaart geheel- of gedeeltelijk dekt. Hoe hoog de dekking is, hangt af van jouw persoonlijke wensen. Een uitvaartverzekering kan zowel ingezet worden voor een begrafenis, als voor een crematie. Je hoeft je dus niet perse te richten op een begrafenisverzekering, als jouw voorkeur naar een begrafenis uitgaat. 

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen

In Nederland hebben we verschillende bedrijven die uitvaartverzekeringen aanbieden. Voor al deze bedrijven, zul je de vraag krijgen wat voor een soort uitvaartverzekering je wilt afsluiten. In principe kennen we drie verschillende soorten uitvaartverzekeringen: een naturaverzekering, een kapitaalverzekering en een combinatieverzekering.

Een naturaverzekering

Een naturaverzekering is een uitvaartverzekering, waarin nabestaanden gebruik kunnen maken van een pakket met producten en services. Door middel van dit pakket wordt de gehele uitvaart vergoed, waardoor nabestaanden niet zelf de portemonnee hoeven open te trekken. 

Een nadeel van een natura uitvaartverzekering, is dat er weinig keuzevrijheid is voor de nabestaanden. Er kan alleen gebruik gemaakt worden van het pakket of er moeten kosten gerekend worden voor de extra producten of services. Een ander nadeel van een naturaverzekering is dat de uitvaartondernemer niet gekozen kan worden. Deze wordt meestal aangewezen door het verzekeringsbedrijf. 

Een kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is makkelijk gezegd, het tegenovergestelde van een naturaverzekering. In plaats van dat nabestaanden gebruik maken van een pakket met producten en services, krijgen zij een geldbedrag waarmee de begrafenis of crematie gefinancierd kan worden. Op deze manier kan er zelf gekozen worden hoe de uitvaart eruit komt te zien.

Een nadeel van een kapitaalverzekering is, dat de nabestaanden veel moeten uitzoeken en organiseren voor de uitvaart. Een ander nadeel is dat het kan voorkomen dat het uitbetaalde bedrag niet voldoende blijkt te zijn. Hierdoor moeten nabestaanden alsnog zelf financieel bijdragen. 

Een combinatieverzekering

De naam doet het al vermoeden, een combinatieverzekering is een combinatie van een natura- en kapitaalverzekering. Het brengt alle voordelen van de twee verzekeringen bij elkaar en laten alle nadelen achterwege. Dit betekent dat je zowel gebruik kunt maken van een pakket met producten en services, als dat er een geldbedrag wordt uitgekeerd. Op deze manier is de uitvaart volledig vergoed en is er alle keuzevrijheid in de organisatie.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering

Wanneer je de keuze hebt gemaakt op wat voor een soort uitvaartverzekering je wilt, zijn er nog een aantal punten die moet vastleggen. Voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, moet je ook letten op de volgende punten:

  • de hoogte van het verzekerde bedrag
  • de maandpremie
  • de totale premie
  • de looptijd
  • de voorwaarden

Allereerst is het belangrijk om een goede schatting te krijgen, van hoe hoog het bedrag moet zijn voor de verzekering. Gemiddeld gezien zijn mensen tussen de €7000 en €8500 kwijt aan hun uitvaart. Een crematie is over het algemeen minder duur dan een begrafenis, omdat er minder nodig is voor de uitvoering. Breng dus voor jezelf in kaart, wat jouw wensen zijn en kijk of dit mogelijk is in de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij. 

Houd tot slot rekening met de maandpremie van de uitvaartverzekering. De maandpremie wordt bepaald door de hoogte van het verzekerde bedrag, de leeftijd en de algehele gezondheid. Dit houdt in dat door de looptijd heen, de maandelijkse premie kan veranderen. Hoe jonger je bent, hoe lager de maandelijkse premie is en naarmate je ouder wordt, wordt de het maandelijkse bedrag hoger.