Een terugblik op de Sharing Week #sharingweek

0
388
Afgelopen dagen stonden in het teken van de #sharingweek! Daarom hieronder een uitgebreid overzicht van wat er deze week allemaal gebeurt is. De Sharing Week werd met heel veel plezier georganiseerd door Share NL, Nils Roemen en Seats2meet.com. In acht Nederlandse steden zijn grote events georganiseerd waar honderden mensen samen kwamen. Heb je er nog geen genoeg van? Wil je een vervolg organiseren op een inspirerende sessie? Wij bieden graag het podium, laat ons dit dus zeker weten! Hieronder vind je een overzicht van veel gebruikte hashtags tijdens de week. Op meerdere dagen was #sharingweek zelfs trending topic. Tot Sharing Week 2015! Helemaal onderaan deze mail vind je een overzicht van alle publicaties, filmpjes en foto’s!

f6a85d85-f730-49c3-8b8a-16251958deb2

De kick-off van de Sharing Week in Amsterdam

Een begin die onze stoutste dromen overtrof, dat was de kick-off van de Sharing Week! Een geweldig programma waarin we aftrapte met presentaties van tien inspirerende sprekers die samen de deeleconomie vormgeven in al haar verschillende hoedanigheden. Peer-to-peer, consumer to consumer, B2B. En hoe je een goed deelidee ook kunt financieren, kon je leren tijdens de workshop verzorgd door de Crowdfundinghub. En ondertussen verzorgde Fast Moving Targets ook nog eens een heuse interview-marathon vanuit hun studio in de Waag en sprak Leonieke Daalder met meer dan 20 vertegenwoordigers van de deeleconomie. Alle interviews vind je hier! 

Na de fantastische lunch verzorgd door Thuisafgehaald was het tijd om de deeleconomie te ervaren tijdens de Deelmarkt waar wel 16 deelplatforms zich hadden verzameld. Boven in de prachtige Raad van de Scheepvaartzaal werd ook geschiedenis geschreven tijdens de Trendbijeenkomst „Deeleconomie en Wijkontwikkeling”, een samenwerking van RUIMTEVOLK en S2M. We sloten de dag af met een inspirerende borrel waar gedeeld en verbonden werd alsof er geen morgen was.  Een beter begin van de sharingweek hebben we ons niet kunnen wensen! 

c7269d3a-17e3-4b6f-8356-4a27dabca31b

Begin van Amersfoort Sharing City….

Op 9 en 10 oktober kwam de sharigweek-karavaan langs Amersfoort bij Meet & Discover! en S2M Station Amersfoort. Hoogtepunt was het event met Pieter van de Glind van ShareNL waar een divers publiek op af kwam. Van wethouders, studenten, MKB-ers, ZP’ers tot beleidsambtenaren. Dit gemengde gezelschap zorgde – na de prikkelende presentatie van Pieter van de Glind – voor een geanimeerde discussie. De eerste zaadjes voor Amersfoort als Sharing City zijn gezaaid! Een videoreportage van zijn presentatie en de discussie achteraf vind je op via de link: http://newmagazine.seats2meet.com/sharingweek/.

fb15086a-773c-420a-b2e8-807867bfb70d

Sharing week 073

Ook in ‘s-Hertogenbosch werd er druk kennis en kunde gedeeld tijdens de Sharing Week. De aftrap op maandag met een druk programma, variërend van diverse workshops tot denkkrachtsessies van The Serendipity Club. Hier werden diverse Open Loungers ingezet om mee te denken met een business vraagstuk van een (lokale) ondernemer, niet alleen met als doel een helder antwoord maar ook de mogelijkheid om te kickstarten met een concreet plan. Daarnaast werd er volop verteld en gediscussieerd over de deeleconomie met presentaties van Croqqer, FLOOW2 en CrowdLokaal. De Shared Lunch, waar iedereen zelf wat meeneemt en deelt met de andere aanwezigen, zorgde voor een gezellige sfeer.

Op dinsdag een geheel ander programma, gericht op de menselijke kant van het werk. Dingen je vaak vergeet, zoals  en wat je gelukkig maakt in je werk. Hiervoor werden lokale experts ingezet die graag hun kennis deelden met de deelnemers. De workshop ‘de Black Box of Happiness’ nam ons mee op reis naar geluk, wat dat precies is en hoe je het optimaal kunt benutten. Vervolgens was het tijd voor de koffie-automaat yoga, met gemakkelijke oefeningen die RSI-klachten kunnen voorkomen. De middag, en daarmee ook de Share Week 073, werd afgesloten met een borrel. Maar ook hier werd iedereen aan het werk gezet en werd de aftrap gegeven voor ‘What’s your story?’, een sinaasappelkistje-sessie waar lokale ondernemers de kans krijgen hun idee of product te pitchen en feedback of netwerkkansen terug krijgen van de overige aanwezigen. Met de Speakerbags van Indigo Electronics was dat direct een succes. Netwerk werd gedeeld en kritische vragen zorgen voor betere kansen voor deze jonge starters. En het mooiste: de aanwezigen zouden deze sessies graag maandelijks terug zien om zo actief hun kennis te kunnen blijven delen!

Foto’s en verhalen deelden we hier: https://twitter.com/S2Mstation073

a4670886-edbc-4cb3-8005-98c66f77ff01

Sharendipity in Groningen!

De sharing week bracht op 14 oktober een gemêleerd gezelschap naar S2M050. Veel nieuwe gezichten luisterden aandachtig naar de opening van Ronald van den Hoff over hoe innovatieve bedrijven en creatieve burgers het voortouw gaan nemen in ‘sharing networks’.  Sharing networks kunnen niet zonder deelplatformen. Een aantal daarvan hebben zich gedurende de dag gepresenteerd en/of een workshop verzorgd: WeGo, Peerby, Huizenruil, WeHelpen, CrowdfundingHub, DarpDecade en Mywheels.

De lunch, mogelijk gemaakt door het delen van ingrediënten door Bakkerij Hoekstra en cateraar De Smaak van het Noorden., werd ingeleid door een Time2Meet sessie, verzorgd door Simon Kooger en Jolanda Dijkhuis. Hierin zijn deelnemers op een ontspannen manier met elkaar in contact gebracht. Tijdens de lunch werd op een aantal discussietafels van Eattomeet verder gediscussieerd over het delen van auto’s, huizen, spullen en kennis. 

Het middagprogramma startte met een sessie van Marcel van der Pol over het zien van het onverwachte en ongezochte. De geanimeerde en inspirerende dag werd afgesloten met een netwerkborrel, die ook een beetje in het teken stond van het eenjarige bestaan van S2M050!

nijmegen

Nijmegen Deelstad!

wat een dag was het op 11 oktober. Zo’n 190 mensen hebben deze dag kennis gemaakt met de deeleconomie en ervaren wat dit voor hen kan betekenen. Na in de ochtend zowel positieve als kritische geluiden te hebben gehoord over de deeleconomie, werden we verrast met een heerlijke lunch van restproducten. In de middag hebben mensen naast de deelmarkt in verschillende workshops kunnen stilstaan bij de deeleconomie. Naar wat we gehoord hebben zijn er op de waarmaakstraat weer een hoop zaken voor elkaar gekregen en is er op de ruilmarkt veel weggegeven.


Wat ons aan het eind van de middag restte is een enorme glimlach op het gezicht, een paar dozen komkommers en vooral de vaste beslissing dat we de deeleconomie verder over Nijmegen gaan uitdragen. En dat gaan we ook doen. We zijn nu een programma aan het uitwerken om deelmiddagen door de hele stad te organiseren. Ook komen er middagen voor mensen die willen meebouwen. De eerste is gepland op 19 november, daarover lees je onderaan deze mail meer. Wij hopen jullie snel weer te zien.

a8e5a2f3-69c3-43c8-a1e6-e3b93ebe4e0a

Highlights 15 oktober: S2M030

Seats2meet.com Utrecht CS bood op 15 oktober de hele dag podium voor het off,- en online slotevent van de Sharing Week. “Sharing Education” was het thema voor het ochtendprogramma. Onderwijs is natuurlijk delen, en in dit geval kennis. De vraag die gesteld werd was: “Kennis delen gaat vanzelf in Society 3.0, welk onderwijs hebben wij (nu) nodig om samen Society 3.0 te bouwen?” Claire Boonstra leidde de vurige dialoog met de zaal, aan de hand van sprekers als Ronald van den Hoff, John Moravec, Jan Fasen, Maurice de Hond. Tussendoor schoven deelnemers aan bij de Keukentafel, het livestream programma van Powerfield media en Video Logic. Op de DEELmarkt stonden 20 deelorganisaties en parallel daaraan waren 12 workshops te volgen over de deeleconomie. Voor lekker eten en drinken was ook gezorgd, met dank aan 5 koks van Thuisafgehaald.nl stonden er een multiculti lunch en borrelhapjes. Met live muziek van Sax o Beat, YogaBreak en stoelmassages was er ook feestelijke omlijsting en ontspanning. Seats2meet dichter David Mulder sloot het event af met een pakkend gedicht over de verwondering en inspiratie die loskwamen tijdens het ochtendprogramma en de DEELmarkt. 

f2b1415d-c3e0-46a9-9923-fb3024660e29

Video’s terugkijken:

De livestream van het event in Utrecht.

Video uit Amsterdam.

Fast Moving Targets (20 interviews).

Verhalen lezen: 

Seats2meet.com Magazine

Dagblad van het Noorden

Nijmegen Deelstad weblog

Foto’s bekijken: 

Utrecht: https://www.facebook.com/S2MUtrechtCS

Amsterdam: https://www.flickr.com/search/?q=meetberlage

Nijmegen: http://nijmegendeelstad.nl/foto-dagboek-van-de-deeldag/