Een huis kopen in 2018? Let op deze 3 dingen

Er veranderen 3 belangrijke dingen voor hypotheken in 2018

Je bent eruit: in 2018 ga je proberen een huis te kopen. Huren is immers geld weggooien. Daarnaast wordt het kopen van een huis steeds toegankelijker voor mensen die niet in loondienst zijn. Gelukkig maar: want dat zijn er nogal wat in Nederland. Ik praat je bij over de 3 dingen die veranderen in 2018 als je een huis wilt kopen.

1. Maximale hypotheek 100% van de woningwaarde

Als je een huis koopt dan heb je een hypotheek nodig. Voordat je kunt gaan kijken op Funda moet je weten hoe hoog je hypotheek zou kunnen zijn. Dit kun je zelf uitrekenen op basis van je inkomsten. Dit doe je met een gratis tool waarbij je als zelfstandige je jaarcijfers kan invullen. Binnen 5 minuten heb je dan een uitslag met daarin je maximale hypotheek.

Wat wordt er bedoeld met ‘100% van de woningwaarde’?

Dat je niet meer mag lenen dan het huis waard is dat je wilt kopen. Op zichzelf klinkt dit niet gek, maar toch is dit vervelend. Waarom? Omdat je bij het kopen van een huis ook een hoop andere kosten hebt dan alleen de koopprijs. Je betaalt bijvoorbeeld ook voor de taxateur en de notaris. Gemiddeld bedragen deze extra kosten zo’n 6% van de woningwaarde. Je betaalt dus eigenlijk 106% in totaal. Die 6% kun je helaas niet lenen bij de bank voor je hypotheek. Het is dus een goed idee om alvast wat opzij te leggen als je een huis wilt kopen.

Je hebt in 2018 iets meer eigen geld nodig om een huis te kopen

2. De NHG-grens gaat omhoog

Klinkt goed, maar wat is NHG eigenlijk? NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een initiatief van de overheid om het voor starters makkelijker te maken om een huis te kopen. Dit doen ze door het eventuele verlies van de bank te dekken mocht je de hypotheek niet meer kunnen betalen op een gegeven moment. Hierdoor is het voor de bank een minder groot risico om een starter het geld voor de hypotheek te lenen. Er zit echter wel een grens aan de NHG, want hij is bedoeld voor starters. In 2017 was deze grens €245.000. Dit betekent dat je in totaal niet meer dan dit bedrag kwijt mag zijn aan de hypotheek, inclusief alle extra kosten bovenop de koopprijs van het huis. In 2018 gaat deze kostengrens dus omhoog, naar €265.000.

Een hogere NHG-grens is gunstig voor starters op de huizenmarkt

3. Het tweede inkomen telt voor 10% meer mee

Ga je samen een huis kopen? Gezellig! Om te kijken hoe hoog de hypotheek mag zijn wordt er natuurlijk gekeken naar allebei jullie inkomsten. Het hoogste inkomen telt meestal voor 100%. Het tweede inkomen niet, in 2017 werd het nog voor 60% meegeteld. In 2018 wordt het tweede inkomen voor 70% meegeteld. Hierdoor wordt de maximale hypotheek een stuk hoger.

De maximale hypotheek voor tweeverdieners gaat omhoog

Meer weten over een hypotheek als zelfstandige ondernemer?

Misschien wil je meer lezen over hoe het allemaal precies werkt als je als startende ondernemer een hypotheek wilt aanvragen. Hiervoor kun je kijken op de speciale pagina voor zelfstandigen, op de website van Ikbenfrits.nl, een onafhankelijke online hypotheekadviseur. Hier kun je bijvoorbeeld het e-book Hypotheek voor zzp’ers downloaden. Daarin lees je alles over het hele proces. Heb je in de tussentijd al vragen? Stel ze gerust in de comments hier beneden!