Eetbare insecten, superfoods?

  0
  137

  Misschien heb je je het volgende wel eens afgevraagd: ‘zijn eetbare insecten superfoods?’ Wij vroegen ons hetzelfde af, en zijn de boeken in gedoken nu kunnen we volmondig het antwoord ‘JA!’ geven op deze vraag. Hieronder lichten we dit antwoord toe.

  Zoals we al weten passen insecten prima in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Ze bevatten veel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, (onverzadigde) vetten, (veel) ijzer en de B-vitamines.

  Eetbare insecten zijn superfoods

  Eetbare insecten bevatten 20 tot 76 procent eiwit, deze zijn van hoge kwaliteit omdat ze vaak bijna alle essentiële aminozuren bevatten en kunnen daarnaast duurzaam gekweekt worden. Sommige insecten bevatten maar in geringe mate het aminozuur lysine. Om als ento-vegetariër voldoende lysine binnen te krijgen eet je zuivel, peulvruchten of tarwekiemen. Wat betreft eiwitten gaat het niet om de kwantiteit maar de kwaliteit. Eetbare insecten-eiwitten worden goed door ons lichaam opgenomen.

  Insecten bevatten daarnaast ook relatief veel onverzadigde vetzuren (de meelworm bevat wel 43 procent vet!), wat kan bijdragen aan een gezonder cholesterol gehalte en het binnen krijgen van voldoende gezonde vetzuren. Kortom, naast de kilo’s avocado die je naar binnen werkt, zou je dus ook aan een sprinkhaan of meelworm kunnen denken om deze broodnodige vetten binnen te krijgen. Meelwormen en krekels bevatten essentiële poly-onverzadigde vetzuren die we uit onze dagelijkse voeding moeten halen. Ze worden “de gezonde vetten” genoemd en helpen onze bloedvaten gezond te houden en onze hart- en hersenfunctie te ondersteunen.

  Ten slotte bevatten insecten calcium en zink. Er is zijn veel verschillende insecten die allemaal een andere nutritionele waarde hebben, daarnaast is de samenstelling van een insect afhankelijk van het voer dat ze krijgen en de groeifase waar ze in zitten. Calcium helpt bij het behouden van een goede botmineralisatie. Zink en magnesium helpen de stress te verminderen. Krekels voor energie en een stressvrij leven! En juist daarom krijg jij via Jimini’s de mogelijkheid om ze te proeven op het S2M festival op maandag 28 mei 2018.

  Article by Evelien Donkers