Delen is mooi, maar zijn mensen er wel toe in staat?

0
14

Door Daan Weddepohl – oprichter van deelplatform Peerby

Let op: aan het einde van dit artikel geven we iets leuks weg!

“Mensen willen hun spullen niet uitlenen,” was een veelgehoorde reactie toen ik in 2011 voor het eerst het idee pitchte om via een website spullen te gaan delen. De meeste mensen zagen er niet veel toekomst in. Een van de weinige mensen die mijn pitch wel een kans gaf was Ronald van den Hoff, mede-oprichter van Seats2meet. Hij voorspelde in het boek Society 3.0 dat datzelfde jaar uitkwam, misschien wel als eerste Nederlander, het concept van de deeleconomie. Hij wilde me wel ontvangen toen ik hem naar aanleiding van dat boek een mail stuurde. Bijna een decennium is er voorbij gegaan sinds die eerste pitch. Hadden de nee-zeggers het bij het rechte eind? Was het een droom die te mooi was om waar te zijn? Een mooi moment om even stil te staan en te reflecteren.

Het plan dat ik in 2011 pitchte heette destijds “buurhuur”. Inmiddels heet het Peerby. Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien ook niet. Het is een website van spullen te lenen van anderen in de buurt. En ja, dat kan dus wel, bleek al snel. De meeste obstakels die men opwierp toen ik het verhaal voor het eerst verkondigde, bleken helemaal niet te bestaan. Ze gingen uit van een heel klassiek beeld van de mens als homo economicus; iemand die enkel economische beslissingen neemt, niemand vertrouwt en alleen handelt uit eigen belang. Ik heb gezien dat er van dat beeld geen spaander heel blijft als je het aan de werkelijke aard van mensen blootstelt. We handelen graag om een ander een plezier te doen, hoeven daar vaak niet per se iets voor terug en er is heel veel onderling vertrouwen. Dat mensen niets willen uitlenen is dus een fabeltje gebleken. Over de hele wereld ontstonden Peerby communities die actief met elkaar delen, van Sint Michielsgestel tot San Francisco. De klopboor van de buurman, de barbecue van een straat verderop, een DJ set elders in de stad, alles is te vinden in de buurt.

De dilemma’s van het delen bleken geen uitdaging te zijn voor de menselijk aard, maar eerder voor de menselijke fantasie. Waren er dan helemaal geen obstakels onderweg? Oh zeker wel, talloze. Maar die hadden vaak met hele andere dingen te maken. Met hoe je delen kostendekkend maakt bijvoorbeeld. De kosten van dat delen rezen de pan uit voor ons en we moesten hard werken om in de afgelopen jaren een manier te vinden om het hoofd boven water te houden. Daarover kan je meer lezen in mijn boek, 99 redenen om te stoppen en toch door te gaan, mocht je benieuwd zijn wat er wel allemaal op je pad komt als je een sociale onderneming wilt opzetten.

Maar wat betreft die menselijke aard: daar zit het volgens mij wel goed mee. Wij mensen zitten een stuk leuker in elkaar dan we soms denken. Ik nodig daarom iedereen dit jaar uit om alvast te gaan fantaseren over 2031. Wat zou er in de komende tien jaar allemaal mogelijk zijn als we beperkende mensbeelden loslaten en onszelf toestaan om te dromen over wat er *wel* allemaal zou kunnen?

Wil je ook ervaren dat mensen graag delen? Samen met Ronald en Seats2meet geven we Peerby jaarabonnementen met deeltegoed (t.w.v. €65) weg aan de eerste 10 mensen die zich aanmelden. Da’s een lekker begin van 2021. Meld je aan via deze link en je krijgt bericht of je bij de gelukkige 10 zit (en voor de rest hebben we ook iets leuks).