Delen is helen, over het belang van verhalen

0
9

Van elk verhaal kun je iets leren. Of ik een verhaal nu lees in een goed boek of het nu een roman is of waargebeurd, steeds helpt het me weer om een stukje van mezelf te ontdekken. Als schrijver deel ik veel over mijn eigen leven, ik deel mijn ervaringen omdat ik geloof dat ik niet de enige ben die dingen op een bepaalde manier ervaar. Vaak vinden mensen me té openhartig, maar ik heb het delen van mijn verhalen altijd gezien als een manier om te helen. Ik geloof namelijk dat we minder coaches, psychologen en therapeuten nodig hebben als we elkaar eerlijk en oprecht durven vertellen wat er in ons omgaat.

De kracht van een verhaal

Misschien heb je wel eens gehoord van de reis van de held, ooit uitgewerkt door Joseph Campbell. In deze video wordt goed uitgelegd wat daarmee wordt bedoeld.

Kort gezegd stelt Campbell dat elk verhaal een zelfde soort patroon volgt. Je kunt dit zien als een cirkel van opeenvolgende gebeurtenissen die je doormaakt in een fase van verandering. Het begint bij een moment van wanhoop, waarbij de hoofdpersoon in een verhaal uitgenodigd wordt te veranderen. Zodra hij de reis aanvaard begint het echte verhaal.

Elk verhaal heeft dit in zich, maar jij ook!

Denk maar eens terug aan alle momenten van wanhoop die je kende en hoe je je daar vervolgens uit ‘worstelde’. Soms was die worsteling ellendig en langdurig, soms wat eenvoudiger. Maar het komt steeds weer terug. En vanuit die kracht kun je dus je eigen verhaal ook vertellen om anderen te inspireren nieuwe stappen te zetten.

Een verhaal is niet alleen inspirerend voor een ander.

Delen is helen

Als je jouw eerlijke verhaal durft te schrijven of vertellen, dan leer je jezelf in alle facetten van wie je bent te omarmen. En daarmee sta je vaak sterker in je schoenen. Terugkijkend ga je zien welke grote stappen je al gezet hebt in je leven. En hoe dit jouw leven heeft gekleurd. Als je dat verhaal durft te zien, met alle moeilijkheden en overwinningen, ga je ontdekken welke kracht je in je hebt. Door je verhaal vervolgens te delen, help je anderen te helen, zodat zij ook de moed vinden om hun eigen leven op te pakken.

Leerling en mentor

In de reis van de held neem je in de verschillende fasen, verschillende rollen op je. Zo word je in het begin van je reis geholpen door ‘wijzen en mentoren’, maar zul je later in de reis zelf een mentor worden en je kennis delen. Omdat het proces een cirkel is, zul je de cirkel meerdere malen in je leven doormaken. En zoals gezegd, de ene keer wat sneller dan de andere keer.

Deel je eerlijke verhaal

In mijn ogen werkt het delen van verhalen alleen helend als je eerlijk en oprecht bent. Als je echt durft te delen wat er in je omgaat en wat het met je doet. Daarom is het zo essentieel om je eigen verhaal te gaan ontdekken en te zien wat een held je bent!