De toekomst van werk, hoe ziet die er uit?

de toekomst van werk
de toekomst van werk
Photo by Alesia Kazantceva on Unsplash

Werk, het is zo’n groot deel van je leven, sta je er wel eens bewust bij stil wat je eigenlijk doet elke dag? Of eigenlijk meer hoe je het doet en waarom? De toekomst van werk gaat drastisch veranderen de komende jaren, maar wat is er voor nodig deze verandering te realiseren?

De toekomst van werk

Als je in loondienst werkt is de kans groot dat je een leidinggevende hebt die voor je besloten heeft wat er in je functie-omschrijving staat. Houd jij je netjes elke dag aan alle taken die je moet doen en werk je keurig lijstjes af? Of denk je ook wel eens na of dingen niet handiger kunnen? Krijg je de ruimte om te reflecteren, te innoveren en te creëren?

In mijn ogen zijn deze facetten belangrijk in elke baan en worden ze steeds belangrijker. Niet alleen als je ondernemer of kenniswerker bent, ook als je werkt in de zorg of het onderwijs. Ook al lijken deze banen veeleisend en gefocust op regels en to do lijsten, je kunt er voor zorgen dat je baan beter bij je past en ruimte maken voor reflectie, innovatie en creatie.

Als je ondernemer of manager bent, helpt het om hiervoor ruimte te maken. Niet alleen voor jezelf, zeker ook voor de mensen met wie je werkt.

Elk mens weet dat hij bepaalde verantwoordelijkheden heeft. En het is niet zo dat je die verantwoordelijkheden vergeet op het moment dat je de deuren van je werkgever binnenloopt. Al lijkt het er soms wel op. Door lijstjes af te werken en je te houden aan regels, stomp je af en ben je alleen nog maar bezig met wat moet en niet met dat waar je misschien wel veel beter in bent.

Tijd maken voor reflectie

Het heeft dus zin om tijd te maken voor reflectie. Om de stilte op te zoeken, te mediteren, in de natuur te zijn, te wandelen of te schrijven. Stilte is essentieel, even alleen en niemand anders om je heen. Alleen dan kun je terug naar je eigen kern, om vervolgens te zien hoe jij vanuit die kern waarde kunt toevoegen aan het bedrijf waar je werkt. Als je dan nieuwe inzichten krijgt en ziet dat dingen anders kunnen, kun je ruimte maken voor innovatie.

Verandering stimuleren

De essentie van ons mensen is dat we altijd dingen anders willen dan ze zijn. Dat zie je goed aan het feit dat we vroeger naakt op de prairie leefden en dat vergelijkt met hoe we er nu uitzien en hoe onze omgeving zich heeft geëvolueerd. Je kunt dit stuk van ons mensen dus niet wegstoppen. Verandering hoeft niet altijd te betekenen dat iets groter of beter moet. Het kan wel betekenen dat het efficiënter kan of gemakkelijker. Of dat je besluit dingen niet meer te doen, omdat ze eigenlijk niet werken, maar gedaan worden omdat het altijd al zo was.

Creatie motiveren

de toekomst van werk
Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Als je ziet dat het anders kan, dat je het anders wilt. Wordt het ook tijd om het anders te doen. Dat betekent ruimte maken voor creatie. Niet alleen maar elke dag je lijstjes afwerken, maar ook ruimte maken om nieuwe dingen te creëren. Dit kan door wekelijks een creatiedag in te plannen of elke dag 1 of 2 uur.

Het effect?

Als bedrijf ga je groeien, je gaat meer doen in minder tijd. Mensen worden blijer, energieker en gaan met meer plezier naar hun werk. Ze krijgen hun eigen verantwoordelijkheden weer terug en dat heeft een extreme impact op medewerkersgeluk èn op het geluksgevoel van klanten en leveranciers. Als jij blij bent, dan straalt dat op iedereen in en om je heen af, dus dat kan alleen maar ten goede komen van het bedrijfsresultaat!

Denk je mee?

Het is mijn overtuiging dat we aan de vooravond staan van een nieuwe manier van werken. En die gaat over eigen verantwoordelijkheid nemen. Of je nu als zelfstandige werkt of in loondienst. Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren.

Tijdens het Blue Monday festival op 20 januari kun je meepraten over dit onderwerp. In een inspiratiesessie gaan we op zoek naar de nieuwe essentie van werk en hoe we met elkaar kunnen realiseren dat dit werkelijkheid wordt. We kijken in deze sessie naar mogelijkheden en laten voor heel even alle twijfels en belemmeringen weg, we gaan op zoek naar de ultieme vorm van werk voor de toekomst!