De stand van podcastingland

0
42

Bij Productschool zijn een aantal radiomakers actief. Liefhebbers van geluid. Fans van verbeelding. We zijn dus blij met de opmars van de podcast, maar wat is de stand van zaken?

1) Democratisering

Het wordt steeds makkelijker om podcasts te maken. Iedereen met een telefoon kan al verhalen vertellen, gesprekken opnemen, verzorgde programma’s met jingles en bedjes maken. Anchor.fm is onze favoriete app op dat gebied. Maar het maken en beluisteren van podcasts wordt op dit moment nog voornamelijk gedaan door relatief goed opgeleide en verdienende mensen. Er is daarbuiten nog een wereld te winnen. Podcasting staat nog altijd in de kinderschoenen, de massa kan nog gaan volgen. Of dat zo is, we gaan het zien.

2) Distributie

Je podcast bij een potentieel publiek krijgen is nu veel eenvoudiger dan het ooit was. Gebruik Anchor.fm en je programma komt bij Spotify, iTunes en andere platforms. Daarmee heb je nog geen luisteraars, maar je bent in ieder geval aanwezig op plekken waar mensen naar podcasts op zoek kunnen gaan. Er is nog veel te winnen als het gaat om zoeken en vinden va podcasts. Ook in de inhoud. Google werkt er hard aan, maar je wilt in een podcast kunnen zoeken zoals je in een artikel kan zoeken.

3) Professionalisering

Democratisering en professionalisering gaan vaak hand in hand. We hebben dat bij video gezien. Iedereen kon dankzij de oprukkende mobiel filmpjes op YouTube zetten en deed dat ook. Tegelijk kwam Netflix op met series van hoge kwaliteit. Diezelfde ontwikkeling zul je bij podcasts zien. Lange tijd waren podcasts programma’s waarin specialisten of liefhebbers de actualiteit rondom een thema doornamen. Het is van de laatste jaren dat er ook diepgravende documentaires en analyses bijkwamen. Die ontwikkeling van professionalisering zal doorgaan.

4) Exclusiviteit

Als we de analogie met video even vasthouden. Naast de gratis alleseter YouTube zijn er tal van (al dan niet specialistische) videodiensten gekomen: Netflix, Amazon Prime, Videoland, etcetera. Ieder hebben ze een eigen aanbod en proberen ze met exclusieve inhoud een publiek te trekken. Het is de verwachting dat we diezelfde trend bij podcasting zullen zien. Nieuws spelers die goed geld over hebben voor exclusiviteit.

5) Verdienmodellen

En daarmee wordt dat één van de verdienmodellen van podcasts. Tot op heden waren advertenties en sponsoring de belangrijkste geldstromen voor podcasts. Naast een vergoeding voor exclusiviteit voor een platform is het de verwachting dat daar betaalde podcasts bij gaan komen. In alle gevallen blijft Nederland een land met een krappe markt, maar daar moeten we mee leven.

Ik heb voor dit artikel mede geput uit een meer dan lezenswaardigverhaal van Eric Peckham op Techcrunch.

Wil je ook een podcast gaan maken? Ga NU van start met ‘Maak in 12 weken van je idee een product‘ of wacht tot ‘Leer podcasten in 12 weken’ binnenkort start. Des te meer aanmeldingen we hebben, des te eerder kunnen we van start!

Photo by NeONBRAND on Unsplash