De Sociale Troonrede

0
127

Article by Hylke van der Wal

Het aantal sociale ondernemingen groeit ongelofelijk hard in Nederland. Steeds meer mensen starten een onderneming niet vanuit een financiële motivatie, maar vanuit de motivatie om ‘iets goeds te doen voor de wereld’. Dat daar geld mee verdiend mag worden, staat niet ter discussie. De schoorsteen moet immers blijven roken! Een duurzame onderneming draait nou eenmaal omzet.

Als we het hebben over het begrip ‘sociaal ondernemen’, dan blijkt er echter nog veel onduidelijkheid te bestaan. Er is geen goede definitie van het begrip en het is ook nog eens onbekend bij het grote publiek. Zonde, want door dit gemis aan bewustzijn kunnen bijzondere bedrijven niet de maximale maatschappelijke impact maken.

“Sociaal ondernemen is hot, maar daardoor is het begrip verwarrend. De markt wordt hier niet overzichtelijker van. Zowel opdrachtgevers als sociale ondernemers zijn daardoor meer geneigd om te concurreren dan samenwerken, terwijl samenwerken nodig is om je positie te versterken.” – Deelnemer Sociale Troonrede

Daarom presenteren wij op 21 maart de Sociale Troonrede. Een alternatief voor de reguliere Troonrede waarbij niet de overheid aan het woord komt, maar juist de sociaal ondernemers. Een alternatieve Troonrede waarmee we laten zien hoe sociaal ondernemers dag in dag uit de wereld een stukje mooier maken. Dat laten we zien aan de hand van vier verschillende thema’s waar sociaal ondernemers aan werken.

Deze thema’s hebben we niet zelf bedacht. Zij zijn naar voren gekomen in een enquête die we uit hebben gezet om de Sociale Troonrede vorm te geven (https://goo.gl/forms/IMgUElpeTIr2apmp1). Ruim 150 respondenten hebben deze enquête ingevuld en daarmee bepaald welke inhoud wordt besproken in de Sociale Troonrede. Denk daarbij aan het thema ‘zorg’ of het thema ‘duurzaamheid’. Met deze thema’s werken we aan de bekendheid van de term ‘sociaal ondernemen’ en laten we tegelijk zien wat dit in de praktijk inhoudt.

Nu vragen we iedereen om te helpen met het verspreiden van de Sociale Troonrede. We hebben daarvoor een Thunderclap opgezet waarmee we vragen of we eenmalig een bericht op jouw social media kanalen mogen plaatsen. Meehelpen kan je doen via: https://www.thunderclap.it/projects/53549-de-sociale-troonrede?locale=nl. Door mee te helpen zorg jij dat de Sociale Troonrede bij een nog groter publiek onder de aandacht komt en help je sociaal ondernemerschap op de kaart te zetten. Ook kun je aanwezig zijn bij de presentatie van de Sociale Troonrede op 21 maart. Meld je daarvoor aan via https://www.meetup.com/SIFUtrecht/events/238084435/?eventId=238084435.

——————————————————————————————————

Meer informatie over de Sociale Troonrede kan je vinden op de website (www.desocialetroonrede.nl) of op de Facebook-pagina (https://www.facebook.com/desocialetroonrede).

De Sociale Troonrede is een initiatief van so/creatie (magazine over sociaal ondernemen), The Social Firm (advies aan professionals in zorg en welzijn) en Kyver (communicatiebureau voor mensen die de wereld mooier maken).