De ondernemerswinter komt eraan

0
4

Net zoals de meteorologische seizoenen kent ook de economie seizoenen. Lente, zomer, herfst en winter, allemaal verschillende periodes in de economie. Torenhoge inflatie, personeelstekorten, recessie, stijgende kosten, het zijn geen berichten om vrolijk van te worden. Voor ondernemers heeft dit nog extra impact. Hoog tijd om in actie te komen!

Nieuws leidt tot angst
Wanneer je de televisie aanzet, je nieuwsapps opent of de krant leest dan word je bedolven onder de negatieve berichten. Dat is niet nieuw, dat is het business model van de media. Alleen maar vrolijke berichten zou niet zoveel aandacht opleveren. Wat al die berichtgeving nog meer oplevert is angst. Is het beter dan nooit meer het ‘nieuws’ te raadplegen? Ik kan je dat antwoord niet geven. Ik ben persoonlijk geneigd om wel nieuws te kijken, maar met het idee ‘ik laat me niet bang maken’, want angst leidt tot heel verkeerde dingen.

Angst wakkert algemene onzekerheid aan
Angst zorgt er is ons systeem voor dat het gevoel van onzekerheid aangezet wordt. Ieder mens heeft een aantal basisonzekerheden en belemmerende overtuigingen. Op de meeste omstandigheden hebben we geen invloed. Hoe we reageren op die omstandigheden is ontzettend belangrijk en daar hebben we gelukkig 100% controle over. Toen een paar jaar geleden de eerste lock-down werd aangekondigd zag ik grofweg twee soorten reacties. De ene reactie was van schrik, de persoon in kwestie raakte in een vorm van – al dan niet zichtbare – paniek en de onzekerheid groeide. De andere reactie was die van ‘oké er staat wat te gebeuren, wat betekent dat voor mij en mijn omgeving’ en die ging actie nemen. En nee, die laatsten kochten niet zoveel mogelijk wc-papier in.

Slecht nieuws voor de ondernemer
We hebben allemaal wel iets van een stemmetje dat bijvoorbeeld zegt wat je niet kan, een idee over jezelf wat in de weg staat tussen hier en nu en het doel wat je wilt bereiken. Die zogenaamde belemmerende overtuigingen zorgen voor veel gedoe en worden in tijden van onzekerheid extra aangezet. Belemmerende overtuigingen worden gevoed door onzekerheid, dus door angst. Slecht nieuws? Ja en nee. Ja want dit mechanisme werkt bij ieder mens, ook wanneer je het niet meteen bij jezelf herkent. Nee, want je kan er wat aan doen.

Ondernemers hebben een soort van top 3 belemmerende overtuigingen.

Belemmerende overtuiging 1: ‘Niemand gaat naar mij luisteren’
Ik hoor met regelmaat ondernemers zeggen: ‘Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten?’ Het antwoord is simpel: op mensen die nu hetzelfde meemaken als wat jij eerder hebt meegemaakt. Jij hebt een oplossing voor iets wat anderen nu meemaken. Wat denk je, zitten ze te wachten op iemand die hen kan verder helpen? Ja dus.

Belemmerende overtuiging 2: ‘Ik heb niks om te delen’
Dit is nog zo’n klassieker onder ondernemers. Met name wanneer we het hebben over social media is dit een veelvoorkomende reactie. Vertrouw me, mensen zijn hongerig naar informatie, naar kennis van iemand die snapt waar zij mee zitten. Wees niet bang om je kennis te delen. Met kennis bedoel ik niet alleen je ‘theoretische’ kennis, maar ook je ervaringen, je verhalen, de oneliners die je zelf zo fijn vindt. Gewoon doen en blijven doen. In de loop van de tijd ga je merken dat het makkelijker wordt om iets te delen en moet je keuzes maken.

Belemmerende overtuiging 3: ‘Ik kan niet verkopen’
Veel ondernemers zeggen dit niet hardop, maar het is wel wat ze denken. Gooi deze overtuiging weg en maak er een mantra van: ‘Ik Ben Verkoper.’ Iedereen is verkoper. Zo zijn we geboren. Kijk naar (je) kinderen: als zij iets van je willen, wat doen ze dan? Lief gaan spelen totdat ze krijgen wat ze graag willen hebben óf ze zetten alles in wat ze kunnen bedenken om jou te overtuigen om in actie te komen. Precies. Dat zit er nog steeds in, maar door onze ervaringen hebben we deze skills naar de achtergrond geduwd.

Wat te doen?
Je hebt grofweg twee acties nodig om onzekerheid, angsten en belemmerende overtuigingen de baas te worden. Dat is de beste manier om je voor te bereiden op een onzekere tijd en al het slechte nieuws én de gevolgen ervan te kunnen handlen. Ook al zit je in de hoek waar de klappen vallen, je kan altijd wat doen. In tijden van storm bouwt de één een schuilplek en de ander windmolens. Tijd om project windmolen te starten.

Actie 1 – Verander je mindset
Als je het niet naar je zin hebt gebeurt er van alles in je hoofd en lichaam. Een geweldige ‘truc’ die ik ooit bij Tony Robbins heb gezien is deze: ga staan, zet je handen in je zij, schouders naar achteren en hou dit twee minuten vol. Dat zorgt ervoor dat er allerlei stofjes in je lijf veranderen, waaronder het stresshormoon cortisol. In twee minuten verlaag je dat met 25%. Er gebeurt nog meer, allemaal wetenschappelijk aangetoond in een Harvard Business School-studie.

Geen zin om te blijven staan? Loop dan rond alsof je een superman/-woman-cape draagt. Twee minuten. Doen!

Actie 2 – Bouw de brug van vertrouwen
Jouw potentiële klant heeft ook last van die onzekerheid. Zorg ervoor dat jouw marketing- en salesproces de brug van vertrouwen helemaal ondersteunt. Vergelijk het met een brug over een rivier: er hoeft maar één element te ontbreken en dan valt iemand in het water. Zo werkt dat voor je klanten en jouw business net zo.

In de FreeFriday van afgelopen week vertel ik daarover:

Laat je niet gek maken. In de economische winter ontstaan de mooiste bedrijven en al mooie bedrijven groeien uit tot topbedrijven. Met de juiste mindset en acties lukt jou dat ook!