De nieuwe kleine ondernemersregeling vanaf 2020

0
59
Boekhoudprogramma Rompslomp.nl

Het is jou als ondernemer vast niet ontgaan: vanaf 2020 geldt er een nieuw kleine ondernemersregeling. Wat gaat er precies veranderen en wat heeft dit voor invloed op jou als ondernemer?

De huidige kleine ondernemersregeling in 2019 (KOR)

De Kleine ondernemersregeling is een mogelijke vermindering van het BTW-bedrag dat je af dient te dragen als ondernemer. Als je aan de voorwaarden voldoet van de kleine ondernemersregeling dan mag je deze regeling (BTW-vermindering) toepassen.

  • Als je in een jaar minder dan € 1.883 btw moet betalen dan kom je in aanmerking voor BTW-vermindering.
  • Moet je € 1.345 of minder btw betalen, dan betaal je door de kleine ondernemersregeling helemaal geen BTW.

De nieuwe kleine ondernemersregeling in 2020

De nieuwe regeling vanaf 1 januari 2020 werkt niet meer met BTW-vermindering, maar geeft je vrijstelling van BTW-afdracht en administratieve verplichtingen als je omzet niet hoger is dan €20.000 per kalender jaar.

De nieuwe regeling houdt in dat als je ervoor kiest om deze regeling toe te passen (en je voldoet aan de voorwaarden) dat je vrijgesteld bent van de administratieve verplichtingen. Dit betekent dat je geen BTW meer afdraagt en dus geen BTW doorberekent aan jouw klanten, maar dit betekent ook dat je van je kosten jouw BTW niet meer terug kunt vragen.

Als je al gebruik maakte van de BTW-vrijstelling in de oude KOR, dan hoef je je niet aan te melden voor de nieuwe KOR. Dit wordt dan automatisch voor je gedaan.

Je vindt hier meer informatie over de nieuwe regeling, hoe je je aanmeldt en of je in aanmerking komt.

Is de nieuwe regeling gunstig voor jou?

In sommige gevallen zal het dus gunstig zijn om de KOR regeling toe te passen, maar in sommige gevallen niet. Om in te schatten of de nieuwe KOR regeling gunstig is voor jou als ondernemer, kan je je een paar dingen afvragen.

Lees in dit blog artikel hoe je kunt bepalen wat de nieuwe KOR regeling in jouw situatie doet.