De Moed van Het Niet Weten

0
26

Het verlangen naar een glazen bol die de toekomst voorspelt lijkt momenteel groter dan ooit. De onzekerheid van de toekomst wordt in de huidige tijd enorm uitvergroot. Nu was die onzekerheid er altijd al, de toekomst is per definitie onbekend, maar is nu opnieuw zichtbaar geworden.

Toch lijk je vaak wel te weten hoe de toekomst er uit ziet omdat er een bepaalde routine in je leven zit, omdat je je verleden projecteert op de toekomst. Bewust of onbewust kun je denken ‘zo is het leven nu eenmaal’. In hele normale maar ook in heftige situaties kies je er soms voor om in het bekende leven te blijven omdat de angst voor het onbekende, het niet-weten wat de toekomst voor je in petto heeft, groter is dan het bekende. Je blijft doen wat je altijd al deed en dat lijkt je toekomst voorspelbaar te maken.

Hoe dit voor jou speelt, is heel persoonlijk. De één kan beter omgaan met het niet-weten dan de ander. Stereotyperend lijken ondernemers er beter mee om te kunnen gaan, maar ook dat is niet per definitie waar. Waar sta jij?

Ondertussen is het altijd en voor iedereen zo dat je niet weet hoe de toekomst er uit ziet. Elk moment in die toekomst is een plaats waar je nog nooit geweest bent. Een goede eerste stap om het onbekende te omarmen, is om dat (weer) te zien. Je realiseren dat het onbekende er al lang is en dat elke dag anders is. Dat een deel van de routine zit in de manier waarop je het leven aanschouwt. Oefen jezelf in kijken naar dat wat anders is in je dag, dat wat nieuw is aan jezelf, aan de wereld om je heen. Daarmee open je de ruimte in jezelf voor het nieuwe, het niet-weten en groeit de moed in jou om daar mee om te gaan.

Wanneer we weer zien hoe anders elke dag is, openen we ons opnieuw voor de magie van het leven. De banaan die gisteren in je muesli bakje zat is echt een andere dan de banaan die vandaag in je muesli bakje zit. Er zijn mensen die zo aanwezig zijn dat ze het verschil kunnen proeven [dat is mij nog niet gelukt 😉 ].

Iets wat ook kan helpen is het resultaat loslaten. Zo wist ik, toen ik aan dit stuk begon, niet hoe ik het zou eindigen. Dat vond ik spannend, want ik vind het soms [vaker dan ik wil 😉 ] wel fijn om te weten hoe iets eindigt wanneer ik aan iets begin. Althans, zo lijkt het. Want als ik echt goed naar mezelf kijk, dan voelt dat helemaal niet fijn. Juist het einde-willen-weten blokkeerde me om te beginnen met schrijven. Ik wist niet waar ik naar toe ging en dus begon ik maar niet. Door dat niet-weten te omarmen én toch die eerste letter te tikken, dat eerste woord, ontstond er beweging en kwam er flow. Voelde ik me veel vrijer in mezelf. Voelde ik meer plezier ook.

Beginnen met bewegen zonder te weten waar je naar toe gaat, wat het resultaat gaat zijn, vergt moed omdat je de onzekerheid instapt. Moedig leven gaat dan ook niet over risico’s nemen – dat zijn namelijk ook projecties van een mogelijke toekomst – maar over onwetendheid dragen. Als je dat doet, open je je weer voor het wonder van het leven, kun je het leven omarmen en ervaar je vrijheid in jezelf.

Dit werkt ook zo richting je verleden. Zelf ben ik lange tijd bezig geweest met de vraag waarom ik ben wie ik ben door in mijn verleden te gaan spitten. Wat is er gebeurd in mijn verleden dat ik bijvoorbeeld faalangst heb ontwikkeld [om er één te noemen, want ik had meer van dit soort waarom? vragen 😉 ]. Duidelijke antwoorden vond ik eigenlijk nooit. Mogelijke antwoorden ja, maar geen echte antwoorden [de causaliteit tussen je verleden en je huidige gedrag is immers zeer arbitrair]. Tot ik me realiseerde dat die zoektocht mij zo bezighield, dat ik daardoor in het heden geen stappen vooruit meer zette. Ik moest eerst weten waarom ik een bepaalde blokkade had, voordat ik door kon. Dat heb ik losgelaten. Nu omarm ik mijn ‘eigenaardigheden’ zonder te weten waar ze vandaan komen. Die onwetendheid en die omarming geeft me de vrijheid om met blokkade en al in beweging te komen.

Wees moedig en stap het leven in ook al weet je niet precies hoe dat moet, waarom je bent wie je bent en doet wat je doet, en wat er gaat komen. Gun jezelf die vrijheid.

Op de Onzekere Avonden bij Seats2Meet in Amersfoort kun je met het Niet-Weten komen spelen.

[Dit artikel is gebaseerd op een hoofdstuk uit het boek De Moed Om Jezelf Te Zijn – 8 Bondige Hoofdstukken – wat je kunt opvragen op www.courageacademy.nl. De foto is van Katie Moum via Unsplash.]