De kracht van toeval

0
310

en wat je er binnen een jaar mee kan bereiken

Een nieuwe wereld

Het was begin 2014. Ik stuurde een tip van mijn broers door aan werkzoekende Iris, die ik tegen kwam op een PhD afstudeer feestje van oud-collega Philipp: “Ik ga actief worden bij DeBroekriem ken je dat? Is wel even goed om te netwerken volgens mij”.

Ik was zelf totaal nog niet betrokken bij DeBroekriem, een stichting die er naar streeft om werkzoekenden in beweging te zetten. Toch was het verbinden van die tip het begin van toevalligheden die mijn zoektocht naar een baan een flinke wending zou geven.

Ook al is de raad van mijn broers vaak goed, het direct opvolgen is een ander verhaal. In oktober 2013 werd ik namelijk al door één van hun al op DeBroekriem gewezen. Op dat moment zat ik echter in een op-zoek-naar-baan sleur. Het idee om wéér iets anders dan anders te proberen hield me tegen. Dat ene stukje in het Algemeen Dagblad, de radiospot via Werken.FM, vele netwerkgesprekken en creatief solliciteren hielpen me niet direct op weg. Zou DeBroekriem meer opleveren dan al datgene wat ik al had gedaan? Desondanks werd ik geinspireerd door The New York Times Best Seller: “Project jij: investeer in jezelf, boost je carrière en oogst succes”. Het is verstandig om te investeren in jezelf door te netwerken. Eén van de schrijvers van het boek is LinkedIn oprichter Reid Hoffman en hij vertaalt dat door het volgende te stellen: als je op zoek bent naar nieuwe kansen dan ben je eigenlijk op zoek naar mensen, want kansen zitten aan mensen vast. Die zal er wel wat van afweten concludeerde ik.

Daarom schreef ik me alsnog in bij de DeBroekriem. Door het bezoeken van hun verschillende activiteiten kwam ik in aanraking met interessante thema’s en mede werkzoekenden. Veel van de activiteiten waren bij Seats2meet.com Utrecht CS, een locatie met een hele eigen manier van organiseren. Door mijn deelname aan DeBroekriem ontdekte ik daardoor ook een andere interessante organisatie die ik nog niet eerder kende. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open. Toeval?

The Good Vibe & Kopjes Koffie

Een kennismaking met Seats2Meet (S2M) dus. Een werkplek met internet, kopjes koffie en een top lunch. Zonder de inzet van geld, ofwel monetair kapitaal zoals ze dat zo mooi noemen bij S2M. Serieus? Ik wist niet wat ik meemaakte! En die goede vibe, waar kwam die vandaan? Het leek wel een droomwereld.

Natuurlijk, DeBroekriem evenementen waren een prima reden om naar S2M toe te gaan, maar ook daarbuiten vond ik het plezierig om er af en toe te zijn. Zo ontdekte ik regelmatig nieuwe mensen, vooral “co-workers” die ook bij S2M aan het werk zijn. Door het aanbieden van kopjes koffie was het voor mij de juiste omgeving om nog meer mensen en dus kansen te ontdekken. Op dat idee kwam ik door de A4tjes op de tafel met de boodschap om minimaal twee kopjes koffie per keer te tappen.Toeval?

Poets & Proost

Bij koffie bleef het niet. In augustus, werd de Poets & Proost georganiseerd. Voor S2M een moment om aan alle co-workers te vragen mee te helpen aan een grote schoonmaak. Een paar emmertjes sop, sponsjes, doekjes, en een glimlach tijdens een praatje onder het schoonmaken en de boel blonk weer! Zo kon ik met een beetje inzet wat tastbaars terug doen voor de vele kopjes koffie, lunches en nieuwe contacten die ik hadden opgedaan. Als afsluiter was er een borrel. Geheel onverwacht ontmoet ik Jurjen de Vries bij de borrel. Bij velen is hij bekend als die ene met Google Glass op.

We bleken een gemeenschappelijke interesse te hebben voor innovatie en kunnen met elkaar lachen. Daarom spreken we nog een paar keer af, drinken nog wat borreltjes en praten we over het opzetten van een onderneming. Uiteindelijk zetten we geen onderneming neer, maar een beweging. Het Permanent Future Lab. Toeval?

Het voorgeschreven recept

Mijn eerste ontmoeting met S2M is nu een jaar geleden. Sindsdien is er veel gebeurd door onverwachte relevante ontmoetingen. In één woord samengevat noemt men dat ook wel “serendipiteit”. Alhoewel de Nederlandse term niet heel bekend is, is ‘serendipity innovation’ een veel gebruikte term. Veel innovaties, met name in de wetenschap en techniek, komen namelijk tot stand door onverwachte gebeurtenissen.

Door serendipiteit raakte ik betrokken bij de oprichting van Permanent Future Lab. Alhoewel ik gewoon ‘mijn ding’ deed, door open te staan voor nieuwe ontmoetingen en gebeurtenissen, volgde ik onbewust het voorgeschreven recept van S2M: waarde creëren door asynchrone wederkerigheid, inzetten van sociaal kapitaal en openstaan voor onverwachte ontmoetingen. Ondanks de flyers met een korte uitleg, die bij S2M op bijna iedere tafel liggen, werd ik er in oktober pas echt bewust van. Inmiddels ken ik het recept en ben er dagelijks mee aan de slag. Waarom? Omdat het veel meer oplevert dan wat ik voorheen deed.

Inmiddels heb ik gave dingen gedaan. Zo vloog ik naar de WebSummit in Dublin. Een ‘must go’ voor iedereen actief in de tech wereld. Een mega groot event met 20.000 bezoekers, verdeeld over drie dagen.

In die drie dagen heb ik mooie contacten opgedaan en nieuwe verbindingen gelegd, zoals de Hongkongnese startup platform W Hub. Op hun platform krijgen we de mogelijkheid Hongkongnese startups te verbinden aan S2M en Permanent Future Lab.

Zoek jij het toeval op? Deel je kennis profiel en laat je verbazen door onverwachte relevante ontmoetingen!