De Dame Doet Open!

De Dame Doet Open!

Vanaf 23 september kun je werken bij Seats2meet for Locals locatie De Dame Doet Het! In Zuilen, Utrecht! En dat vinden we hartstikke leuk. Want naast een potje darten, stoelyoga, koffie drinken of pannenkoeken eten kun je er nu ook werken. En hoe tof is het dat ouderen zo in contact blijven met andere generaties, in plaats van achter de geraniums.

Om je even mee te nemen in wat De Dame is, namelijk veel meer dan een wooncomplex met ontmoetingsruimte waar je kunt werken, een intro. We hopen je snel te verwelkomen met een koffie tegen de bodemprijs van 0,90 cent! Want zo zijn we dan ook nog eens.

Wooncomplex De Dame staat middenin de wijk Zullen, tegenover winkelcentrum Rokade en wordt bewoond door bijna 100 zelfstandig wonende ouderen. De Dame Doet Het! is een sociale onderneming waarin ouderen zelf iets te vertellen hebben en iets doen voor anderen. Activiteiten voor elkaar en de wijk worden zoveel mogelijk door-en-voor ouderen georganiseerd.

Niet omdat het moet, maar omdat ze het willen. Daarin is een parttime projectleider aanwezig, want niet alles gaat vanzelf, er is stimulans nodig, iemand die voor stroomlijning zorgt, speelveld bepaald.

Maar hoe ga je om met zelfsturing als faciliterend leider, en hoe borg je continuïteit? Interessante vragen die aansluiten bij vraagstukken rondom participatie. En voor zowel zorgprofessionals als geïnteresseerden in organisatie, verandermanagement, en communicatie heeeel interessant. Want we willen wel zelfsturing, maar hoe werkt dat dan eigenlijk en wat is het nou? Kom kennis opdoen en delen.

In 2040 is 26 % van de bevolking 65+, dus de doelgroep is groeiend, in aantal en relevantie

Zeg nou zelf, ooit is bedacht dat ouderen goed zouden toeven in wooncentra uit de steden, maar is het niet zo: “Eigenlijk kijken oude mensen liever uit op een straat waar wat gebeurt, dan op groen dat een rust geeft die ze niet nodig hebben.” (quote Simon Carmiggelt) Hoe goed bedoeld ook, op je oude dag wonen in een complex buiten de stad is niet per se dat wat aansluiting geeft bij het leven, bij de tijd.

Nu De Dame Open Doet voor werkers, komt er ook nog eens de kans op ontmoetingen met andere generaties.

Het team van De Dame Doet Het! Zorgt dagelijks voor gezellige ontmoetingen en samen met de vrijwilligers van de Buurtfitness kun je er elke dag bewegen. Heb je zelf een idee? Schuif aan en informeer met een kopje thee naar de mogelijkheden. Er kan van alles! Weet dat we bijvoorbeeld het breiproject “Ouderen Grijpen De Pen: breien om aandacht voor eenzaamheid” hebben. Zodra de dagen korter en kouder worden is het de bedoeling om een enorme warme deken om de schouders van Utrechters, bekend of niet bekend, te hangen. Elke woensdagmiddag worden er op zes plekken waar ouderen samenkomen gebreid aan lapjes die op 15 november feestelijk aan elkaar worden genaaid. Er zijn nu ruim 300 lapjes, dankzij fanatieke breiers, en zo’n 50 donateurs van wol. Media aandacht in de Telegraaf, Algemeend Dagblad, DUIC, RTV Utrecht heeft hier ontzettend bij geholpen.

Dus…houd je van breien, neem je breiwerk mee, laat je laptop staan, schuif gezellig aan..en draag een steekje bij. 😉

Maar werken mag ook natuurlijk. 😉

Tot ziens in De Dame!