De contentmarketing evolutie: van 1895 tot het digitale tijdperk

  Contentmarketing is een relatief nieuw begrip. Toch is het fenomeen contentmarketing ouder dan de meeste mensen vermoeden. Om de waarde van contentmarketing te begrijpen, nemen we je terug in de tijd. We beginnen in het Amerika van 1895 en we eindigen op het World Wide Web anno 2017. Ga je mee?

  Wat is contentmarketing?

  Definitie contentmarketing

  De term ‘contentmarketing’ werd in het leven geroepen door het Content Marketing Institute. Zij passen regelmatig de definitie van deze term aan naar aanleiding van nieuwe inzichten. Op dit moment luidt de definitie van contentmarketing:

  “Content marketing is a strategic marketing approach focused on creating and distributing valuable, relevant, and consistent content to attract and retain a clearly defined audience — and, ultimately, to drive profitable customer action.

  Deze beschrijving is toepasbaar op alle uitingen die in de geschiedenis van contentmarketing voorbijkomen.

  Geschiedenis van contentmarketing

  Contentmarketing met rotstekeningen

  Sommigen beweren dat contentmarketing al bestond in 4200 voor Christus. Er zijn rotstekeningen gevonden die -vrij vertaald- de volgende ‘content’ weergeven: 6 manieren waarop een speer je kan redden van een wild zwijn. Een goede marketingstrategie van de sperenmakers!     

  The Furrow Magazine van John Deere

  De eerste vorm van contentmarketing waar de meeste contentmarketeers van uitgaan is The Furrow Magazine van John Deere. John Deere is een Amerikaanse landbouwmachinefabrikant, opgericht in 1837.

  In 1895 bracht John Deere The Furrow Magazine uit. Dit customer magazine is uitgegroeid tot een groot succesverhaal in zowel de agricultuur als in de contentmarketing. Het tijdschrift werd vanaf 1895 ingericht met informatie over agrarische ontwikkelingen die landbouw stimuleren. De producten van John Deere hebben nooit centraal gestaan in The Furrow.

  En wat blijkt, The Furrow is nog steeds een groot succes en is inmiddels uitgegroeid tot de agrarische Rolling Stone. The Furrow is verkrijgbaar in 12 talen en in meer dan 40 landen, waarmee John Deere de autoritaire positie heeft bemachtigd.

  De Michelin-gids en Michelinsterren

  Wist je dat de Michelin-gids en Michelinsterren aan elkaar gelinkt zijn? In 1900, even nadat The Furrow Magazine werd uitgebracht, kwamen de gebroeders Michelin met een baanbrekend contentmarketing-idee.

  Het bandenbedrijf deelde aan hun klanten een gratis gids uit, de Michelin-gids. Hierin stonden de beste hotels en restaurants van Frankrijk beschreven. Bovendien stond er in de Michelin-gids informatie over benzinestations, garages en toiletten. De Michelin-gids werd geïntroduceerd om het autorijden te stimuleren.

  De populariteit groeide en men moest betalen voor de Michelin-gids. Daarna ontwikkelden de Michelin broers de Michelinster. Een restaurant met Michelinsterren was de moeite waard om voor om te rijden. Ook op deze manier zorgde Michelin ervoor dat het autoverkeer toenam.

  Inmiddels is Michelin wereldwijd bekend van de banden, de Michelin-gids én de Michelinster.

  Jell-O contentmarketing

  Het derde historische voorbeeld van contentmarketing is in handen van puddingfabrikant Jell-O. In 1904 was Jell-O nog niet bekend bij het grote publiek. Voor meer brand awareness publiceerden ze een receptenboek met recepten waarbij Jell-O onmisbaar was. Dit receptenboek deelden ze uit van deur tot deur.

  De recepten waren eenvoudig te bereiden en bovendien was Jell-O een goedkoop product. Jello-O zag de verkoop van hun producten dan ook sterk toenemen. Van 1904 tot 1906 stegen de verkoopcijfers met maar liefst 1 miljoen dollar!

  Het voorbeeld van Jell-O geeft goed aan hoe belangrijk het is om op het juiste moment, aan het juiste publiek, de juiste content aan te bieden.

  Ontwikkeling van contentmarketing

  Je weet nu hoe de eerste drie succesverhalen binnen contentmarketing tot stand zijn gekomen. Van 1904 tot het digitale tijdperk stond contentmarketing veelal in het teken van magazines en radioprogramma’s bij producten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Sears, fabrikant voor de agricultuur, bracht ten tijde van de deflatie (1922) een radioprogamma uit. Boeren werden via het radioprogramma op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
  • Hasbro werkte in 1982 samen met Marvel. Ze brachten een stripboek uit bij de G.I. Joe poppen. Hiermee werd G.I. Joe een ontzettend populair actiefiguur.
  • Lego brengt het Brick Kicks magazine uit in 1987. Nu staat dit blad ook wel bekend als het Lego Club Magazine.

  Contentmarketing in het digitale tijdperk

  Vanaf de jaren 90, tijdens de popularisering van het internet, maakte contentmarketing een groeispurt door.

  Eerste corporate blog

  Microsoft lanceerde de eerste corporate blog in 1998. Door het bloggen werd Microsoft niet meer gezien als groot en anoniem bedrijf. Microsoft liet werknemers aan het woord om de barrières tussen Microsoft en de doelgroep af te breken.

  Vele grote bedrijven, zoals P&G, IBM en Dell volgden het voorbeeld van Microsoft. Het internet won veel populariteit en werd steeds belangrijker voor marketinguitingen. Naarmate het internet alledaagser werd, begonnen ook kleinere bedrijven met bloggen om de doelgroep te bereiken.

  Eerste digitale contentmarketing uitingen

  We zetten nog een aantal grote digitale contentmarketing uitingen voor je op een rij, die plaatsvonden voor de popularisering van de term:

  • LiveVault produceerde in 2005 een video met John Cleese om IT managers te bereiken. Dit was voor het YouTube tijdperk en de video leverde maar liefst 250.000 downloads op!
  • In 2006 bundelden Nike en Apple hun krachten. Ze creëerden Nike+, waarin gebruikers informatie rondom hun hardloopsessie konden bekijken.
  • Procter & Gamble lanceerde een website voor tienermeisjes, genaamd Beinggirl.com. Deze website bundelde interessante informatie voor tienermeisjes, waarbij tevens producten en merken van P&G werden getoond. Dit bleek 4 keer zo effectief als traditionele marketingtechnieken!

  Contentmarketing 2017

  Inmiddels zijn marketeers en ondernemers overtuigd van de werking van contentmarketing. Grote bedrijven hebben vaak een eigen contentmarketing afdeling en kleine bedrijven schakelen steeds vaker contentmarketing bureaus in voor het bereiken van de doelgroep.

  Waar contentmarketing begon met magazines, gidsen en receptenboeken is het nu uitgegroeid tot een gigantische verzameling. Uit de geschiedenis van contentmarketing leren we dat we de concurrentie altijd een stap voor moeten zijn. Bovendien hoeft de content zich niet te richten op de producten of diensten die je verkoopt. Denk vooruit en denk verder!

  Deze blog is geschreven door Internetvergelijk.nl. Vergelijk onafhankelijk diverse internetpakketten op jouw postcode.