Dé 5 tips om van 2021 een succes te maken!

0
3
De 5 + 25 toptips om succesvol te zijn als ondernemer in 2021
Heb jij je als ondernemer ook wel eens afgevraagd …
Hoe komt het dat anderen zo succesvol zijn, zo makkelijk verkopen, groeien, ondanks dat hun product of dienst misschien wel minder goed is dan dat van jou?
We vroegen 30 topondernemers, hoe ben jij zo succesvol geworden, wat doe jij wat je anderen niet ziet doen, wat zijn valkuilen waarvoor je anderen graag waarschuwt?

Dit is de top 5:
1. Zorg dat je 1000% klantgericht bent
O.a. Hans Schrijver, commercieel directeur van Cegeka, vertelde hoe hij dat doet. Op de website van Cegeka staat “Ons doel? Onze klanten gelukkig maken!”. Volgens Hans heeft dat alles te maken met goed luisteren. Stel vragen en luister ook naar het antwoord. Een open deur maar het wordt zo vaak vergeten, en niet alleen door ondernemers. We hebben een goed idee, gaan aan de slag en we vergeten ondertussen te vragen of onze klanten dat ook wel een goed idee vinden. Om na een tijdje vast te stellen dat de verkopen tegenvallen omdat die klant … helemaal niet op ons goede idee zat te wachten. Wat een klant wil hebben is niet altijd hetzelfde als wat een klant nodig heeft.
Arthur Dontje – de leukste ondernemer van de Quote500 aldus de redactie zelf – legt uit dat je ook moet inspelen op trends. Hij vertelt hoe hij de Funnies (de chocolaatjes in de
pakken hagelslag) heeft bedacht. Door te kijken naar wat er op dat moment al een succes was, waar in dit geval kinderen al dol op waren. Hij hoefde alleen maar naar zijn eigen zoon te kijken die niet de chips maar destijds de Flippo’s uit de zakjes griste.

2. Keihard werken
Stel de “hoe dan”-succesvraag aan een ondernemer en hij of zij zal je vertellen dat het allemaal echt niet vanzelf gaat. “Het is keihard werken”, aldus bijvoorbeeld Alfons Pietersen van Stone. Met parttime werken kom je er niet, niet als je voor het grote succes gaat. In de startperiode van je onderneming komt al het werk bij jou neer.
Vraag aan Gerard van Urk – horeca-ondernemer – of “hard werken” alleen maar in veel tijd gaat zitten en hij zal je vertellen dat creativiteit ook een belangrijk onderdeel uitmaakt van succesvol zijn. Gerard en zijn compagnons bedenken en proberen van alles proberen van alles in deze voor hen uiterst moeilijke Covid-tijd. Met wisselend succes.

 

3. Niet alles zelf doen
Moet een ondernemer álles zelf kunnen? Nee, zo vertelt Jan Schuurman. Jan is al meer dan 30 jaar ondernemer en weet precies wat je moet doen: je zwakheden onderzoeken. Hoe je dat doet? Kijk eerst eens naar wat je over jezelf al weet, waar ben je goed in en waar ben je minder goed in. Vraag het ook aan mensen die je vertrouwd, familie of goede vrienden. Die kijken weer anders naar je en ze hebben vast interessante dingen over je te vertellen.

En dan .. wanneer je weet wat je zwakheden zijn? Besteed die werkzaamheden uit. Bijvoorbeeld door andere ondernemers op te zoeken en met hen “uit te ruilen” – jij doet iets voor hen waar jij goed in bent en zij doen iets voor jou waar zij goed in zijn. Het gaat niet alleen om de “hoe” maar ook om de “wie”!

4. Sales is niet sales
Aan diverse ondernemers vroegen we over hun sales successen. Wat is het geheim van een goede verkoper. Luister naar Hans Schrijver en je komt meteen bij punt 1 uit, het begint met goed luisteren en niet met verkopen. Doe onderzoek. Zorg dat je je klant door en door kent. Als je precies weet wat de buikpijn van de klant is, of wat zijn of haar dromen zijn, dan kan je daarmee helpen. Je klant helpen om die buikpijn weg te werken of die droom waar te maken.

Als je helpt, echt en oprecht geïnteresseerd bent om je klant en niet alleen maar jezelf verder te helpen, dan is sales geen sales meer. De verkoop vindt dan ongemerkt en geleidelijk al plaats. Wat je dan doet is .. helpen met aankopen, en dat is het geheim van goede verkopers, ze verkopen niet, ze helpen.

5. Gebruik sales funnels 
Steeds meer ondernemers ontdekken de kracht van sales funnels. Zijn dat dezelfde funnels waarmee je je sales voortgang bijhoudt? Nee. Sales funnels zijn webpagina’s. Zodanig opgezet dat je klanten veel makkelijker bij je kopen dan bij een “normale” website. In die sales funnels komen de bovenstaande succesverhalen eigen allemaal bij elkaar, want deze funnels zijn 100% klantgericht, helpen je klanten om verder te komen met wat zij willen, en daarmee ben jij aan het helpen. Zo’n funnel is eigenlijk een accountmanager die altijd aan het werk is voor je, maar dan zonder te vragen om salaris of vakantiedagen op te nemen.

Er zijn tal van marketingbureaus en bedrijfscoaches die beweren dat geautomatiseerde verkoop niet kan. Laat hen maar kletsen, het kan wel. Dat zegt onder andere Kevin Willis, Amerikaans ondernemerscoach. Kevin begeleidt ook Nederlandse bedrijven. Hij legt hij uit dat funnels het antwoord zijn op websites die ongemerkt klanten wegjagen. En met zijn jarenlange ervaring weet hij, dit werkt in iedere branche.

Wil je meer van dit soort tips? Of wil je meer adviezen en verhalen horen en zien van ondernemers als Hans Schrijver, Arthur Dontje, Jan Schuurman, of Kevin Willis? We hebben al deze interviews opgenomen voor het online event PrepDays 2021, het online inspiratie event voor ondernemers. De PrepDays worden gehouden op 14, 15 en 16 januari en je kan je tickets GRATIS reserveren. Niet minder dan 30 sprekers – waaronder onze eigen Ronald van den Hoff – delen hun beste ondernemersadviezen en andere must-knows voor succes in 2021.

 

PrepDays 1 – schrijf je in! from Laura Hamer – FunnelGuru on Vimeo.

Kan je die dagen niet? Niet getreurd, ook daarover is nagedacht. Geef jezelf een groot cadeau voor een kleine prijs, schaf de PlusPas aan. Daarmee krijg je voor altijd toegang tot alle interviews. Maar dat is niet alles, je krijgt er ook nog een opleiding bij, de Social Media Succesopleiding 2021. En … een live workshop over funnel marketing, die zo praktisch is dat je meteen zelf zo’n funnel kan opzetten. Oh ja, de PlusPas kost maar € 39,-. Zie PrepDays 2021 voor alle informatie.