Commissaris van de Koning en Burgemeester van Utrecht brengen werkbezoek aan banenmotor Social Impact Factory Utrecht

0
110

Vanmiddag hebben Commissaris van de Koning de heer Van Beek en Burgemeester van Utrecht de heer Van Zanen een werkbezoek gebracht aan banenmotor Social Impact Factory Utrecht (SIFUtrecht). SIFUtrecht is dé hotspot voor sociaal ondernemerschap in Nederland en creëerde sinds begin dit jaar al meer dan 75 banen.

Sociaal ondernemerschap: banenmotor met impact

Volgens de Social Enterprise Monitor McKinsey & Company (2016) is in de periode 2010- 2016 de werkgelegenheid bij social enterprises gegroeid met 60%: van 40.000-50.000 naar 65.000-80.000 banen. Deze banen kwamen in een tijd waarin ongeveer 75.000 banen verdwenen in andere sectoren. De omzet nam in deze periode toe van 2 miljard in 2010 naar 35 miljard in 2016. Utrecht wordt daarbij steeds meer gezien als dé hotspot op het gebied van sociaal ondernemerschap met de SIFUtrecht als bruisend hart.

Sinds de opening van SIFUtrecht begin 2017 zijn er al meer dan 75 directe en indirecte banen gecreëerd. SIFUtrecht is ondertussen niet alleen het thuis van Stichting Social Impact Factory, maar biedt ook de werkplek van o.a. inkoopplatform FiraStichting Life GoalsHollandsch-WelvarenKromkommer en NieuwOrganiseren. Daarnaast vinden er bijeenkomsten plaats van grote corporates zoals Rabobank, Unibail Rodamco, Klépierre en Interface maar ook bijeenkomsten van gemeenten (G32 sociaal ondernemerschap) of inspiratiesessies voor de (semi-)overheid, zoals GGZ Nederland, Universiteit Utrecht of diverse ministeries. Een groot succes was de vierde editie van de Social Enterprise Days op 1 en 2 juni jl. waar meer dan 1.000 mensen op af zijn gekomen en weer vele verbindingen tussen grote en kleine organisaties zijn gelegd.

Commissaris van de Koning Willibrord van Beek is blij dat het sociaal ondernemerschap zich in Utrecht positief ontwikkelt en dat het model ook buiten onze regio navolging vindt. “Hopelijk lukt het de Social Impact Factory om, via creatieve publiek-private samenwerkingen, maatschappelijke vraagstukken duurzaam op te lossen en de economische groei en aantrekkingskracht van onze regio te versterken.”

SAMEN BOUWEN AAN SOCIAAL ONDERNEMERSCHAP

In de SIFUtrecht aan de Vredenburg 40 (beter bekend als het voormalige ‘Staffhorstpand’) worden sociaal ondernemers, groot en klein, met elkaar verbonden om gezamenlijke impact te creëren en daarmee te vertalen in honderden banen aan extra werkgelegenheid in de regio Utrecht. “Het pand, van ca. 2.000 m2, functioneert als werk-, vergader- en ontmoetingsplek voor sociaal ondernemers, zoals zelfstandige professionals, startups en bedrijven en organisaties, die samenwerken aan innovatieve en ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken”, aldus Han Hendriks, bestuurder van Social Impact Factory Utrecht BV. De afgelopen maanden is het pand van buiten volledig gerenoveerd en van binnen volgens de circulaire principes ingericht. Vanaf begin oktober zal Stadsbrasserie en café De Utrechter haar deuren openen op de begane grond van de SIFUtrecht. Vanuit het geloof dat sociaal ondernemerschap het nieuwe normaal is, is deze samenwerking ontstaan. Boek je een ruimte bij SIFUtrecht dan wordt het eten en drinken door De Utrechter verzorgd.

Steeds meer organisaties zien in dat de focus op financiële waarde alleen niet meer voldoende is om je bestaansrecht te behouden. Sociale ondernemingen zijn de toekomst en leveren net als elke andere onderneming een product of dienst met een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de maatschappelijke missie te bereiken en ‘impact’ te creëren.